Skocz do zawartości

Mikroelementy w soli akwarystycznej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowilem ze sprobuje w ramach testu, (jak narazie) stworzyc sol dla mojego malawi z przepisu jaki jest zamieszczony na stronie http://www.mchportal.com/fishkeeping-ma ... istry.html , ktory juz wczesniej byl podany przez Milca.

Taka sol nie posiada w sobie mikroelementow i wlasnie tego tyczy sie moje pytanie, skad takie mikroelementy wziasc, aby byla jak najbardziej podobna do soli aquadur malawi/tanganika?

Opublikowano

jeżeli wiesz ile czego masz dodać to idziesz do odpowiedniej firmy (np. archem albo POCH) i mówisz co i ile chcesz (tylko poproś o cz.d.a.- czystość do analizy) zapewniam Cię że dostaniesz wszystko czego będziesz potrzebował

Opublikowano

Jakby kranówka całkowicie się nie nadawała, to zawsze można lać wodę z RO+sól... a jeśli kranówka jest w miarę ok, to o ile nie zależy nam na super efektach hodowlanych nie ma potrzeby... Czy będzie ph 8, gh 10, kh 10, czy ph 7,5, gh 20, kh 20 nie robi różnicy. Choć miło jest czasem wydać pieniądze na zbędny bajer :) . A jaka satysfakcja, że niby rybom lepiej :) .

BTW Zabira tylko chwalić, że tak eksperymentuje... przynajmniej wreszcie coś ciekawego na forum :) . Trzymam kciuki i czekam na relację z testów :) .

Opublikowano

Narazie i tak te testy beda przeprowadzane na samej wodzie bez ryb, zdaje sobie sprawe ze np. weglan wapnia ze sklepow budowlanych to raczej sie nie nadaje do soli akwarystycznej:)

Zaraz ide sie dowiedziec co maja w aptekach, ale tez napisze maila do kilku firm z zapytaniem ile by kosztowala taka analiza czystosci.

Na forum chemiczne tez sie zapisze

Jak testy wogole rusza to napewno napisze o ich wynikach

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To jest tak, projekt praktycznie umarl, nie moge dostac specyfikow, ktore sa potrzebne do przeprowadzenia eksperymentu, ale jeden ze znajomych pracuje nad przeliczeniem lyzeczek na gr, tak aby komus sie to moze przydalo (tyle chociaz moze wniose do tego zagadnienia)

Dopisze od siebie, ze u mnie roznica w stosowaniu aquadur i sody jest zauwazalna golym okiem. Kiedy uzywalem sody ryby praktycznie sie nie rozmnazaly samce byly wyblakle a i jak dluzej sie im przyjzec to byly mniej ruchliwe, po aquadur mnoza sie na potege, co mnie zaczyna martwic, bo samice sa przemeczone.

Nie wiem czy to jest spowodowane wlasnie tymi mikroelementami, ktorych w mojej kranowce brak?