Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwarium 240l. Filtr kubełkowy tetra tec ex 1200 i do tego napowietrzacz. Pytanie, potrzebny mi koniecznie jakiś filtr wewnętrzny? jeśli tak, to jaki jest najlepszy?

Z góry dziękuję za pomoc:)

Opublikowano

kolego zachecam cie do czytania naszego forum. temat niejednokrotnie walkowany..

kubelek ktory masz odpowiada za biologa, a kupy i inne resztki przemiany materii zbiera ci filtr wewnetrzny. czyli w skrocie musisz miec tandem kubel+kubel , lub kubel+wew. ja jestem za drugim rozwiazaniem. kup sobie jakas glowice wew. o przelocie ok 1000l/h, podczep do tego jakas gabeczke i mechanik jak ta lala :D

Opublikowano

najlepiej mieć mechanik i biolog, większym natomiast błędem jest posiadanie mechanika bez biologa niż na odwrót, biologa bez mechanika.

Przy baraku wewnętrznego wszystko leci ci do biologa, w ktorym zapewne są gąbki, ktore częściej się brudzą i zmniejszaja przepływ, przez co trzeba częściej filtr biologiczny częściej czyścić. A to juz nie jest takie dobre, szczególnie gdy nie stosujemy się do paru zasad.

Polecam jednak mechaniczny filtr w akwarium, lub jakikolwiek inny system czyszczenia mechanicznego a na kubelek założenie prefiltra, ze srodka wywalenie badziewi i zasypanie ceramiką.

Opublikowano

Nie widzę mozliwości faktycznego rozdzielenia funkcji filtracji biologicznej i mechanicznej przez filtr zewnętrzny. Nie jest też prawdą, że filtr wewnętrzny załatwia "sprzątanie" odchodów, części roślin, resztek pokarmu itp., a w każdym razie nie w 100%.

U mnie (400l) to wygląda tak, że w zewnętrznym (Eheim 2217) zawsze jest i trochę piasku i ślimaków - a więc zanieczyszczenia mechaniczne. Zrezygnowałem z prefiltra, który po prostu znacznie obniżał wydajność zewnętrznego - chociaż poskutkuje to koniecznością przyspieszonej wymiany wkładów. W wewnętrznych (2* Fluval 4+) też zapewne odbywa się filtracja biologiczna - chociaż nie wiem jak to sprawdzić. Nie ma chyba możliwości jednoznacznego rozdzielenia tych funkcji, a jedynie praktyka pokazuje , że najwięcej zwolenników ma układ zewnętrzny + wewnętrzny , które dzielą się funkcjami filtracyjnymi.

W małym akwarium (130 l) mam z kolei tylko mocny zewnętrzny filtr i pieknie funkcjonuje od 5-6 lat. Usuwanie resztek spoczywa na mnie i świderkach.

Nie byłbym więc tak stanowczy w stwierdzeniu, że wewnetrzny + zewnetrzny byc musza bo inaczej stanie sie jakaś katastrofa - aczkolwiek jesli ktoś zaczyna lepiej niech nie eksperymentuje i zakłada po bozemu wewnętrzny + zewnetrzny.

Opublikowano

dziękuje za rady. dobrze wiem, że chyba na forum zostały poruszone wszystkie tematy ale zawsze lepiej jak się usłyszy odpowiedź na własne pytanie. a tak poza tym to nie jestem "kolegą" ale "koleżanką":P

Opublikowano

bakterie są nawet na kamieniach i piasku, a co dopiero na mechaniku i jego gąbce, no chyba że gąbka jest czyszczona co tydzień w kranówce.

Koleżankę witamy w naszych szeregach