Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale obojetnie czy to bedzie prefiltr z gabki na wlocie czy prefiltr w narurowym to konieczniość czyszczenia z raz na tydzień góra dwa i tak jest, chodzi o to aby brud wyeliminować z układu zanim się zacznie zbyt mocno rozkładac i ten układ dodatkowo obciążać więc tak czy siak czyścić trzeba.

Opublikowano
ale obojetnie czy to bedzie prefiltr z gabki na wlocie czy prefiltr w narurowym

no nie do końca.... jak układ taki jak poniżej to nie potrzebuję gąbki, a jak osobno kubłu i osobno narurowce jako mechaniki to mam 4 elementy do czyszczenia :!: :wink:

myślałem raczej o takim układzie (schemat rysowany na potrzeby innego wątku :idea: )

schemat2.jpg

Opublikowano

imho przekombinujesz z tą ceramiką w narurowym

dlatego że ani do tych trzech filtrów nie nasypiesz jej jakoś specjalnie dużo (na tyle żeby zrezygnować z kubłów)

oraz ekstremalnie trudno będzie się to serwisować (sypka ceramika i "wtykanie" w nią rurki, żeby zapewnić przepływ - całość/rurka przyklejona na stałe do górnego klosza) - powodzenia... i to bez ironii :wink:

Opublikowano

źle się wyraziłem chodzi mi o to ze czy to bedzie prefiltr na kubłach czy te narurowe mechaniki jako osłona biologów to tak czy siak czyscic je musisz w miarę często

Opublikowano

a dlaczego sypać ceramikę do narurowych?

ja do nowego akwarium podłączam pompę w akwarium która wypycha wodę do filtra narurowego (filtr mechaniczny) - z tego filtra woda wlewa się do skrzynki (takiej jak są w oczkach wodnych- 3,4 litry wkładow) i ze skrzynki wlatuje do akwarium woda po filtracji mechanicznej i biologicznej. IMHO troszę mało tych wkładów wejdzie do narurowych a akwarium małe chyba nie będzie.

Opublikowano

Skoro narurowy ma robić za biologa to wsadź wkład sznurkowy którego powierzchnia jest większa od sadionu piłkarskiego i daj sobie spokój z ceramiką... U mnie to właśnie działa na 840L... Sugeruje 2 takie filtry gdyż masz możliwość wymiany jednego bez utraty całej biologi w akwa...

Kolejną zaletą jest cena... jeden wkład to około 4pln. Starczy na jakieś pół roku (inaczej.. u mnie pierwszy starczył na miesiąc z mojej winy, teraz już powinienem wymienić kolejny ale makok mi sznurki pozabierał i nie mam na co wymienić ;-)

Czyli średnio zużycie wkładu za 4pln ponad pół roku....

• 8 lat później...
Opublikowano

Odkopuję wątek bo bardzo mnie ciekawiło ile zmieści się tej ceramiki do korpusu..

Sprawdziłem organoleptycznie, jako że akwarium i cała reszta w trakcie kompletowania.. to zakupiłem korpus narurowy 10" supreme i 4l matrixa, którym chętnie się podzielę bo już wiem ile mi będzie potrzebne.

Do pustego korpusu 'wchodzi' 1300ml ceramiki. Po odjęciu rurki wymuszającej prawidłowy obieg wokół złoża wychodzi że 1000-1100ml matrixa taki korpus pomieści.

Zamierzam do swojego narurowca pod zbiornik max 240l zastosować 1 korpus i niech teraz ktoś mi powie że to za mało :)