Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie tak jak w temacie: ile ceramiki wchodzi do pustej obudowy filtra narurowego?

Mam już zbudowaną filtrację mechaniczną narurową do mojego 840 L. Dwa filtry połączone oczywiście równolegle :wink: Pisałem już o tym w innym wątku.

I mimo iż mam już dwa kubły przeznaczone do mojego akwarium to dalej myślę o zbudowaniu biologów na narurowcach.

- Chciałbym dowiedzieć się czy próbował już może ktoś zasypywać ceramiką standardowe obudowy dł. 10"?

- Ile litrów wchodzi do jednej pustej obudowy?

- Ile litrów ceramiki potrzebował bym sumarycznie dla mojego 840 L przy obsadzie ok 40-50 ryb?

Jeżeli nikt nie próbował może ktoś mógłby spróbować, kto ma trochę wolnej ceramiki i narurowca :wink: Ja niestety nie mam wolnej ceramiki.

Czy pomysł z biologami narurowymi w ogóle ma sens? Myślałem o jakiejś beczce lub rurze PCV zasypanej ceramiką, ale takie samoróbki trochę mnie przerażają jak pomyślę o potencjalnej nieszczelności :shock: :?

Pozdrawiam

Grzegorz

Opublikowano

- Ile litrów wchodzi do jednej pustej obudowy?

Jeżeli nikt nie próbował może ktoś mógłby spróbować, kto ma trochę wolnej ceramiki i narurowca :wink: Ja niestety nie mam wolnej ceramiki.

:roll: przeciez tego nie trzeba próbować organoleptycznie - istnieje nauka zwana matematyką a Tobie jest potrzebny wzór na objetość walca

Wzór na objętość walca z tłumaczeniem masz choćby tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Walec_(bry%C5%82a)

a te kubły to jakie masz, bo może stykna i po co kombinować co do ilości to tak dokładnie cięzko wyliczyc bo na to wzorów nie ma że tyle i tyle bedzie git w takim dużym akwa to ono samo w sobie jest dobrym filtrem - choć przerybienie masz duże i bez filtrscji się nie obejdzie - o jakiego typu wypełnieniu myslisz tzn jakiego producenta preferujesz

Opublikowano
istnieje nauka zwana matematyką a Tobie jest potrzebny wzór na objetość walca

Drogi Marsie, badając ułożenie kul w naczyniu, samo udowodnienie (matematyczne) że ich ułożenie heksagonalne w naczyniu jest najbardziej optymalne zajęło 250 stron!! :twisted: Do obliczeń ułożenia, czyli wypełnienia naczynia taką figurą jak walec i to jeszcze z otworem środku, używa się zaawansowanych symulacji komputerowych opartych oczywiście na rachunku prawdopodobieństwa :idea: Powiem, dla ciekawych, ze wcześniej hipoteza Coxetera mówiła, że losowe upakowanie kul w naczyniu może tworzyć układ o wyższej gęstości! - zostało to oczywiście obalone :wink:

Zdziwił byś się sposób jaki proponujesz na obliczenie może być obarczony w przypadku takiego walca nawet 50% błędem :!:

To tak na temat matematyki, nie zamierzam robić symulacji komputerowych, właśnie dlatego zapytałem na forum :lol::lol:

w takim dużym akwa to ono samo w sobie jest dobrym filtrem

jednak z akwarystyki (w przeciwieństwie do matematyki :twisted: ) jestem jeszcze cienki, wytłumacz proszę co masz na myśli?

choć przerybienie masz duże

na razie w 500L mam ok 25-30 rybek, ale przy przenosinach do 840L zamierzam dopiero dokupić troszkę, w sumie jeszcze zastanowię się czy to robić skoro mówisz, że to przerybienie.

Właśnie co do ilości tej ceramiki to chciałbym się dowiedzieć od was doświadczonych ile by trzeba było aby nie wydać na nią majątku. Widziałem ceramikę po około 10 - 12 zł za litr. Tylko właśnie nie wiem ile i jakiej by mi było potrzeba. Może jakiś przykład z autopsji.

Przy stosunkowo małej pojemności obudowy narurowca sensownym rozwiązaniem wydawać by się mogła droga ceramika w mniejszej ilości niż tania w większej :D:D Właśnie dlatego potrzebuję przykładów:

"ja mam X litrów ceramiki marki Y i do akwa 1000L z 50 rybami starcza (albo nie starcza)"

Dzięki

Grzegorz

Opublikowano

nie mozesz pdpiąć samej obudowy i zasypać ja ceramika - nie wymuszasz obiegu wody wokół ceramiki a woda sobie popłynie tylko górą obudowy, czyli wleci i wyleci i tyle a ceramika w większości w obudowie będzie w stałej wodzie

Opublikowano
nie mozesz pdpiąć samej obudowy i zasypać ja ceramika - nie wymuszasz obiegu wody wokół ceramiki a woda sobie popłynie tylko górą obudowy, czyli wleci i wyleci i tyle a ceramika w większości w obudowie będzie w stałej wodzie

No masz rację :mrgreen: , ale jak w miejsce montażu wkładu filtra zamontuję rurkę kończącą się 2-3 cm przed dnem to powinien być obieg.... :wink:

edit by g.pajak po paru chwilach przemyślenia:

wiem, wiem, teraz pytanie o pojemność może być trochę niezasadne bo nikt nie ma założonej tak rurki :lol::lol::lol: , ale jak by mi ktoś chociaż podał objętość zasypu pustej obudowy :D

Opublikowano

Zdziwił byś się sposób jaki proponujesz na obliczenie może być obarczony w przypadku takiego walca nawet 50% błędem :!:

To tak na temat matematyki, nie zamierzam robić symulacji komputerowych, właśnie dlatego zapytałem na forum

No i widzisz, skoro objetość z walca jest niedobra bo jest obarczona 50% błędem to rónież niestety namacalny eksperyment Ciebie nie zadowoli bo tez jest takim błędem obarczony w zależności od rodzaju ceramiki i producenta ponieważ każdy z nich robi inną i skoro figury nie są Ci obce to rozumiesz o co chodzi, Jeden Ci nasypie do tego walca narurowego [wymieniam ci bdb ceramiki] BioMaxy Hagena które są świtne ale same w sobie sa sporymi walcami wiec ich gęstość nie bedzie za duża inny nasypie Ci z Tropicala Pro Ringów S i ich wejdzie już sporo wiecej a ktoś inny nasypie Ci Substrat Pro z Eheima który ma konsystencje grochu i jego zagęścisz najwięcej bo wlezie w każdą dziurę

Dlatego dalej się będę upierał przy obliczeniu objetości walca uwzglednając ten otwór wśrodku :wink: bo większosć producentów podaje wielość opakowania w gramch i litrach czyli nię będzie kłopotu z zakupem np 2 litrów substratu pro alebo czegos na co się zdecydujesz - a producenci mając na myśli te litry piszą o objetości jaka ten wkład faktycznie zajmuje wiec tu ryzyko popełnienia błędu nie jest za duże.

jednak z akwarystyki (w przeciwieństwie do matematyki :twisted: ) jestem jeszcze cienki, wytłumacz proszę co masz na myśli?

Po prostu bakterje mieszkaja nie tylko w filtrze ale we wszystkim i na wszystkim co jest w akwa w piasku na kamieniach dekoracjach itd jak masz wielkie akwa to masz w nim ze 100 kg piachu ze 100 kg kamieni i to wszystki jest "filtrem" i takie awak jest całkiem stabilne samo w sobie oczywiście reszta zależy od obsady

na razie w 500L mam ok 25-30 rybek, ale przy przenosinach do 840L zamierzam dopiero dokupić troszkę, w sumie jeszcze zastanowię się czy to robić skoro mówisz, że to przerybienie.

tu tzreba wziąść poprawke ze ja nie jestem zwolennikiem dworców i w 720 litrach ryb mam aż 15 - fakt ze niektóre sa dużawe, ale np w 200 litrach mam ryb 9 gabarytów normalnych wiec jak widac jestem raczej minimalistą

ale imho nawet mbuny w tych 840 litrach 25-30 sztuk fajnie dobranych bedzie oki ... z tym z eteż znam ból chęci posiadania bo dawno temu jak zaczynałem to w w/w 200 miałem mbuniaków ponad 20 i do wersji minimalistycznej chyba trzeba dojrzeć :wink:

Właśnie co do ilości tej ceramiki to chciałbym się dowiedzieć od was doświadczonych ile by trzeba było aby nie wydać na nią majątku. Widziałem ceramikę po około 10 - 12 zł za litr. Tylko właśnie nie wiem ile i jakiej by mi było potrzeba.

Przy stosunkowo małej pojemności obudowy narurowca sensownym rozwiązaniem wydawać by się mogła droga ceramika w mniejszej ilości niż tania w większej :D:D Właśnie dlatego potrzebuję przykładów:

Dokładnie tak jak miejsca mas zmało to zdecydowanie substrat pro eheima z tym ze trzeba pamietać ze i będzie on generował sprej ilości opory w przepływie, zgodnie z danymi producenta to te Troppicale Pro Ring są bdb rozmiar S ale ich nie próbowałem, ja lubie bio maxy hagena ale najczęściej mam spro miejsca

Co do konkretów to jak masz dwa wieksze kubły [pisałeś ze masz tylko nie wiem jakie] i je całe zasypiesz dobra ceramiką co da Ci tak z 10 litrów ceramiki i bedzie ona dobra to te 30 ryb pociagnie i jeszcze zapas mocy zostanie.

Opublikowano
w zależności od rodzaju ceramiki i producenta ponieważ każdy z nich robi inną

i właśnie takiej wiedzy mi brakuje... :oops: dlatego was koledzy pytam, że zdaję sobie sprawę, że matematyka i fizyka a nawet mechanika płynów to nie wszystko :lol:

Po prostu bakterje mieszkaja nie tylko w filtrze ale we wszystkim i na wszystkim co jest w akwa w piasku na kamieniach dekoracjach itd jak masz wielkie akwa to masz w nim ze 100 kg piachu ze 100 kg kamieni i to wszystki jest "filtrem" i takie awak jest całkiem stabilne samo w sobie oczywiście reszta zależy od obsady
w tym miejscu dzięki za wyjaśnienie :roll:

masz dwa wieksze kubły [pisałeś ze masz tylko nie wiem jakie]

2 x TetraTec ex1200

Opublikowano

Chciałbym tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz, na którą z kolei uczulił mnie Kaszub. Mianowicie nie należy przesadzać z wielkością złoża, bo zrobimy sobie sami kuku, tworząc bombę biologiczną.

Co do dokładnego wyjaśnienia, to lepiej, aby sam zacytowany wyjaśnił wszystko, bo ja mogę coś zamieszać ...

Opublikowano

To jak z tej tetry wywalisz te bzedy zeolity węgiel i troche gabki i wsypiesz tam dobra ceramike np jakąś z tych w/w lub np mieszaninę bio-maxów z substrat pro ja tak mam w kubełkach tez to spoko starczy - przeciez największym plusem tetry to jest jej pojemność i bym nie przesadzał z tym złożem w narurowych o czym wspomniał sys. jak zrobisz duuuże złoze - za duże to wcale Ci nie poprawi filtracji.

Opublikowano
nie należy przesadzać z wielkością złoża

Ze względów finansowych nie jestem naturalnie zainteresowany przesadzeniem w ilości ceramiki :twisted:

choć chętnie bym o tej "bombie" poczytał... :idea:

jak z tej tetry wywalisz te bzedy zeolity węgiel i troche gabki i wsypiesz tam dobra ceramike

i tak chyba zrobię, aleeeee...

kusi mnie jednak puszczanie na biologi przefiltrowanej już mechanicznie wody i nie zaglądanie do nich przez np. rok :D wiem, wiem: prefiltr, jednak trochę denerwował by mnie jego wygląd i konieczność czyszczenia co tydzień lub dwa :wink: