Skocz do zawartości

Miesieczne malawi i jego glony.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najpierw zrób testy, ważniejszy jest parametr NO2- bardziej zagraża życiu ryb.

Jak podasz parametry to postaramy się wtedy pomóc

Opublikowano
Dobrze tak zrobie. A od razu spytam co w yapdku nadmiaru NO3 lub NO3 ? jak zareagowac ?

nadwyzke no3 likwidujesz przez podmianke wody. no2 w akwa nie moze byc wykrywalne. bedzie ci sie ono pojawiac w trakcie stabilizacji cyklu azotowego, a nastepnie zostanie calkowicie przerobione na no3 przez bakterie nitryfikacyjne :)

Opublikowano

W tym tygodniu zamierzam zrobic pomiar tych azotanow. POki co glony zrobily sie ciemnozielone i zaczely bardziej porastac piaskowce ale na piasku nadaltez rosna. Rybki natomiast przestaly wysoko pływac i raczej przy kamieniach. Moze wczorajsza 1dniowa glodowka je otepila ? Czy to tez cos wspolnego z azotanami ? nadal jestem tylko na aqua glo z przodu tylnia lampa wylaczona. Od 5 dni tak mam jakby co.

Czekam na porady wnioski etc :)

Opublikowano

Prawdopodobnie sinice. Polecam całkowite zaciemnienie akwa na 4 dni i niekarmienie ryb w tym czasie. Powinno pomóc. Przy tym koniecnzie zrób testy. Po 4 dniach nie powinno być sinic - należy tylko zrobić podmianę wody i zebrać ich szczątki z piasku.

Powodzenia

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, odgrzebuje temat bo była w nim mowa o układzie świetlówek w pokrywie, otóż na chwile obecną z przodu mam power-glo a z tyłu aqua-glo, tło DIY z cr-65 porasta mi okrzemek i jedynie przy powierzchni wody pojawia się zielony, natomiast przednia szyba oświetlona power glo porasta dość szybko zielonym...

Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy wpływ na to ma rodzaj światła czy powierzchni na której rosną? Może zmienić ustawienie, power glo dać do tyłu i obserwować czy zelone na tle przyspieszyły?

Na zdjęciu z podpisu widać tło lekko porośnięte zielonym, w tej chwili zielone z tła ustąpiły okrzemkom które zajęły całe tło a zielone pozostały jedynie przy powierzchni..