Skocz do zawartości

Aulonki...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm...

W sumie to moja pierwsza przygoda z non-mbuna (mbuniaki mnozyly sie na potege)...

Kupilem 8 Aulonek tak 4-5 cm... i po pierwszej podmianie - po 1 tygodniu przebywania u mnie - pierwsze tarlo :!:

Samiczka ok. 4 cm zaczela nosic, oczywiscie po 2 dniach po inkubacji nie bylo sladu, ale...

Coz, jakosc rybek ze znanego nam zrodla 8)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może tylko ja nie rozumiem tego posta. Bardzo cię proszę o wyjaśnienie sensu twoich słów, tym bardziej że bardzo interesuje mnie ta odmiana ryb.

Opublikowano

własnie, też nie rozumiem

moje aulony już 2x nosiły młode, 1szy raz nie donosiła, drugi - sam byłem świadkiem wypuszczenia młodych i ich pożarcia przez współmieszkańcow akwa..trwało to..10 sek?

co ma żródło do inkubacji ?

Opublikowano

imho, zrodlo ma...

chodzi o "jakosc" ryb...

sa zdrowe, dobrze odzywione, itd. ...

no i fakt, ze juz 4 cm (a jakby nie patrzec na aulony to jeszcze "maluchy") juz probuja podchodzic do tarla...

o to mi chodzilo :wink:

Opublikowano

U aulon raczej to normalne. Poza tym różnica wielkości między dojrzałym samcem, a samicą w tym samym wieku są zazwyczaj ogromne. Wielkość to nie wszystko ;) . W końcu kobieta może mieć 150cm, a też dojrzeje i też będzie mogła zajść w ciąże ;) .

Opublikowano

zrodla nie wymienie, bo wtedy wlasnie bym sie "chwalil" :twisted:

a nie o to mi chodzilo, zreszta nie tylko ja kupuje w tym "zrodle", i nie jest to "farma" przy Malawi :wink:

chyba najbardziej zrozumial mnie mateusz...