Skocz do zawartości

czy mozliwe zebym miał no2 2-5 mg/l a no3 50-100??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

macie mnie za dziecko, przygotowywalem sie do akwa

ja tez robilem badania czesto i wskazywalo wszystko dobrze, co wiecej wode mam mozna powiedziec prawie caly czas krystaliczie czystą od poczatku

przeczytalem klika artykulow i wszedzie pisalo ze nalezy odczekac 2 tygodnie z wpuszczeniem ryb, a jak sie zaszczepi bakterie to krocej.

ja odczekalem 3-3,5 tygodnia do wpuszczenia ryb bez zaszczepiania, w dodatku mam filtracje o duzo wieksza niz powienenm, wiec do glowy mi nie przyszlo ze cos moze pojsc nie tak.

choc dalej w 100% nie jestem pewien czy akwa faktycznie nie dojrzało :/

ale na to wskazuje, karmienie ryb , umycie filtra wewn i chyba cos sie załamało.

teraz najwzniejsze ratowanie ryb :(

dzisiaj podmienilem 30-35%, ile podmieniac w nastepne dni?

Opublikowano

przeczytalem klika artykulow i wszedzie pisalo ze nalezy odczekac 2 tygodnie z wpuszczeniem ryb, a jak sie zaszczepi bakterie to krocej

ja czekalem 5 tygodni przed wpuszczeniem ryb, mimo ze dodawalem bactozym i mialem syfek z filtra Czestera_. cykl sie ustabilizowal po 4 tygodniach, ale wolalem jeszcze zaczekac.

prosze podaj te artikle na ktorych sie wzorowales ....

Opublikowano

hm, napisalem, wczoraj wzialem wode odstana tylko 3 h, dodalem jedynie aqua safe, balem sie czekac dluzej, widzialem jak juz jeden najmniejszy socolofi sie przewracal na bok ale jeszcze zyje. niestety no2 jest takie samo jak wczoraj. ale wydaje mi sie ze widze mała poprawę, ryby jakby mniej sie trząsły.chyba.

wlasnie wrocilem ze sklepu dodalem sera nitrivec. przez noc nic nie padło :)

akwa stoi bez pokrywy, filr wewn na max napowietrza, rowniez deszczwonica robi niezla pralkę. tyle moge zrobic.

teraz pytania dwa:

1.czy dzis podmieniac wode, jak to to ile, prosze o zalecenia dot. podmiany na nastepne dni.

2. jak karmic, normlanie karmie 3 razy dziennie, z tymze wazne ifno, pamietajcie ze to sa maluchy, w ten piatek byly karmione tylko 1 raz (zrobilem im mala glodowke), wczoraj byly karmione 2 razy , dzisiaj wcale. czy jesli bede karmil 1 raz dziennie do spadku no2, to maluchom nic nie bedzie?

Opublikowano

ogranicz karmienie - spokojnie do jednego karmienia możesz to zrobić - nie zdechna z głodu tylko z NO2

nie jest możliwe podmienić 30% wody i nie spada NO2 - chyba ze w kranówie jest NO2 (tylko teoretycznie) w praktyce raczej nie możliwe, po drugie źle zrobiłeś testy.

Zmierz dziś znów NO2, przygotuj wodę do podmianki i jeżeli znów NO2 będzie takie wysokie to podmień ok 20% wody.

Opublikowano

Nie karm ryb jeszcze dzis, od jutra karm mala porcja raz dziennie. Problem z no2 to w 99% przekarmienie ryb (1% nieustabilizowany cykl), musisz nauczyc sie podawac rybom pokarm. Wiem, ze one moge zrzec i zrzec, ale Ty masz im dawac, nazwijmy to "za malo". Ponadto uwazam, ze karmienie 2x dziennie spokojnie wystarcza.. Rano, wieczor i ok - male porcje.

Opublikowano

jak sabotage mówi, karmienie jest częstą przyczyną skoków NO2, co do karmień pyski jedzą non stop a żeby karmienie było jak najbardziej naturalne powinniśmy karmić w miarę często ale czym częściej tym mniejszymi ilościami.

Opublikowano

jak wspomnialem test sery no2 ma tylko skale 1 a pozniej 5 mg, nie ma nic pomiedzy, mi caly czas wskazuje miedzy 1 a 5 , byc moze cos spadlo ale tego nie potrafie zweryfikowac za pomoca, tego testu, jak spadnie ponizej 1 to napisze. Gdybym wiedzial ze ten test sery ma tak mało skali to bym go nie kupił.

dzieki za pomoc, mam nadzieje ze wszystkie ryby przezyją :/

Opublikowano

nawet 1 to niebezpieczna wartość, zrobił bym odstałą wodą podmianę ok 20% i tak jak pisaliśmy ograniczył karmienie