Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupilem dzis 1,6kg skałe koralowa, facet w zoologicznym powiedział mi ze jest ona naturalnym filtrem a do tego oczywiscie ladnie wyglada w akwarium. Co sadzicie o tej filtracji?? Czy taka skałaka w 200litrach serio moze cos zdziałac??

Opublikowano

Jedna na pewno nie pomoże , ale jeślibyś akwa wypełnił taką skałą o wadze ok 10-15% objętości zbiornika , wtedy dałaby radę jako filtr biologiczny

Opublikowano

Oczywiście , pod warunkiem , że jest to tzw. martwa skała, czyli prawdziwa skała koralowa.

Jest to labirynt pełen miejsca na osadzanie się bakterii nitryfikacyjnych , a w dobrych warunkach i denitryfikacyjnych.

Opublikowano

na bakteriach sie nie znam ale skała chyba jest "martwa" a jesli o te labirynty to serio jest ich sporo, wsadzilem w taka jedna szczeline w tej skale anumbiaska chyba nie bedzie to kolidowalo z tymi bakteriami i anumbiasek mi nie padnie??

Opublikowano
:D Dariusz, chyba nei zrozumiales daniela. Sam koral nei ma zadnych wlasciwosci filtracyjnych. Dzieki swojej porowatosci natomiast, jest doskonalym siedliskiem dla bakterii nitryfikacyjnych, ktore zamieszkuje te maciupkie tuneliki , nie te w ktore wpychasz anubiasa :mrgreen:
Opublikowano

hehe to serio troche na opak ale dopiero zaczynam "zabawe na powaznie" wczesniej mialem ogole akwa w ktorym o parametry czy jakies bakterie wogole nie dbalem, dlatego za bardzo sie nie orientuje.

Po weekendzie bede miał juz tlo i zaprezentuje wam swoj baniak ciekaw jestem czy wam sie spodoba (choc nie ukrywam to mi musi sie podobac a nie wam:P) ale z cennych rad skorzystam odnosnie poprawienia pewnych szczogolow :)