Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A na sam początek dać jakąś gąbkę lub włóknine, żeby nie zasyfiać zbyt wkładów bio?

Macie konkretne propozycje co do w kładów tj. firma i model i w jakiej ilości?

takie pytanie jeszcze gdzie umieścić w akwarium z tłem (czarne z aquaela) grzałkę, filtr wewnętrzny, deszczownice i rurke zasysającą wodę do kubełka?

Mam taki plan aby zabudować wewnętrzny filtr właśnie tym tłem z aquaela i wyciąć tylko otwory na wylot i tak ze 3 otwory po obu stronach gąbki?

Mniej więcej jak na tych projektach:

widok z boku akwarium:

d8bd44d8e84e2130m.jpg

Widok z przodu akwarium:

370d917c41ca770em.jpg

Opublikowano
A na sam początek dać jakąś gąbkę lub włóknine, żeby nie zasyfiać zbyt wkładów bio?

Gąbke czyli prefiltr dac najlepej bezpośrednio na zasys który jest w akwa aby kubłanie brudzic w srodku

Macie konkretne propozycje co do w kładów tj. firma i model i w jakiej ilości?

co do ilości to w takiej aby kubeł był wypełniony w całości

co do producentów to poczytaj forum bo tych producentów jest wielu a paru naprawde dobrych, co do cermiki bio to np ja lubie BioMaxy z Hagena, Ehfisubstrat z Eheima tez jest wyśmienity najnowsze wynalazki z Tropicala tez podobno są niezłe a i sera też ma dobra ceramike w ofercie

Poczytaj atki na forum o wypełnianiu czym i w jakiej kolejności filtrów Tetry to juz pare było

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No więc nadszedł ten wiekopomny czas i jutro dokonuje zakupu całego akwarium wraz z osprzętem (na razie bez rybek jak wiadomo) i tu mam prośbę żebyście mnie utwierdzili w tym że dokonuje słusznego wyboru kupując odpowiednie elementy :)

Tak więc:

Akwarium: 100x45x55 8mm

Oświetlenie: 2x30W + odbłyśniki

Świetlówki: NARVA NATURA + PHILIPS AQUARELLE

Filtracja: JBL e1500 (ceramika Biocera), głowica ATMAN AT-202 z gąbką

Ogrzewanie: JAGER 150W

Podłoże: piasek z castoramy

Testy:

TETRA pH, KH/GH

SERA NO3, NH3/NH4

JBL NO2

Chemia:

AquaArt Safe Water, Classic

SERA nitrivec

JBL filter star

Rośliny:

1szt. Cryptocoryna balansae

1szt. Anubias barteri

1szt. Anubias nana

1szt. Echinodorus major

2szt. Valisneria spiralis

2szt. Cryptocoryna wendeti

Kamienie: ŁUPEK FYLITOWY lub SERPENTYNIT

Tło: Aquael czarne

Planowana obsada: (wstępna do redukcji)

Pseudotropheus Saulosi 8szt.

Iodotropheus sprengerae 8szt.

Melanochromis cyaneorhabdos 'Maingano' 8szt.

Pokramy:

CHICHLID EXCEL MINI HIKARI

SPIRULINA O.S.I.

D-ALLIO TROPICAL

FLORA SERA

PRO VEGETABLE CRIPS TETRA

+

mrożonki dafni oraz aretmi

Proszę o ocenę :D

Jak tylko wszystko przyjdzie zamieszę posta STEP BY STEP jak powstawało akwa :)

Opublikowano

Rośliny:

1szt. Cryptocoryna balansae

1szt. Anubias barteri

1szt. Anubias nana

1szt. Echinodorus major

2szt. Valisneria spiralis

2szt. Cryptocoryna wendeti

Planowana obsada: (wstępna do redukcji)

Ps. Saulosi 8szt.

Iodotropheus sprengerae 8szt.

Melanochromis cyaneorhabdos 'Maingano' 8szt.

Rośliny ja mam i je lubie i testowałem już w akwa różne i rózniaste - rośliny nie maja lekko ale czasami dają radę podkreslam czasami bo to juz zależy od konkretnego przypadku czyli chemi wody w danym akwa oświetlenia twoje akwa jest głaebokiw więc to tez już zmienia postac rzeczy itd

Reasumujac to nawet nie kupuj bo szkoda kasy Echinodorusa i C. wendeti

C. balansea jak narbajdziej tak i Valisneria też tak ale w takim jednak nie za duzym baniaku to bym się na Twoim miejscu zastanowił razcej nad którąś z nich a nie nad oboma. Cryptokoryna jest silniejsza i ma większe szanse przetrwania inna sprawa iż jęsli osadzisz je obok siebie to Cryptocoryna i tak wyprze Valisnerie i nawet pysi tu nie potrzeba

Aniubiasy tak natomiast które to zagatka, u mnie np nana nie rosnie za cholerę, barteri i owszem rośnie ale dobrze sobie radzi A. congensis a juz najlepiej A. lanceolata to tyle o aniubiasach

Z innych to spróbój zamiast tych co "wywaliłem" microsorium - ono może w pierwszych tygodniach zmarnieś całkowiecie ż ekorzonki zostana ale nie wywalaj bo jest szansa że odbije a wtedy idzie jak burza.

Cod o obsady to dośc czeste sa sytuacje że saulosi nie dogadyje się z maingano jak maja mało dna a u Ciebie mimo że akwa jest prawie 250 litrowe to dna jakiegos super duzego nie ma