Jump to content

wkłady do filtra jakie wybrać i podsumowanie wyboru

daniel_iron

Recommended Posts

A na sam początek dać jakąś gąbkę lub włóknine, żeby nie zasyfiać zbyt wkładów bio?

Macie konkretne propozycje co do w kładów tj. firma i model i w jakiej ilości?

takie pytanie jeszcze gdzie umieścić w akwarium z tłem (czarne z aquaela) grzałkę, filtr wewnętrzny, deszczownice i rurke zasysającą wodę do kubełka?

Mam taki plan aby zabudować wewnętrzny filtr właśnie tym tłem z aquaela i wyciąć tylko otwory na wylot i tak ze 3 otwory po obu stronach gąbki?

Mniej więcej jak na tych projektach:

widok z boku akwarium:

d8bd44d8e84e2130m.jpg

Widok z przodu akwarium:

370d917c41ca770em.jpg

A na sam początek dać jakąś gąbkę lub włóknine, żeby nie zasyfiać zbyt wkładów bio?

Gąbke czyli prefiltr dac najlepej bezpośrednio na zasys który jest w akwa aby kubłanie brudzic w srodku

Macie konkretne propozycje co do w kładów tj. firma i model i w jakiej ilości?

co do ilości to w takiej aby kubeł był wypełniony w całości

co do producentów to poczytaj forum bo tych producentów jest wielu a paru naprawde dobrych, co do cermiki bio to np ja lubie BioMaxy z Hagena, Ehfisubstrat z Eheima tez jest wyśmienity najnowsze wynalazki z Tropicala tez podobno są niezłe a i sera też ma dobra ceramike w ofercie

Poczytaj atki na forum o wypełnianiu czym i w jakiej kolejności filtrów Tetry to juz pare było

• 3 weeks later...

No więc nadszedł ten wiekopomny czas i jutro dokonuje zakupu całego akwarium wraz z osprzętem (na razie bez rybek jak wiadomo) i tu mam prośbę żebyście mnie utwierdzili w tym że dokonuje słusznego wyboru kupując odpowiednie elementy :)

Tak więc:

Akwarium: 100x45x55 8mm

Oświetlenie: 2x30W + odbłyśniki

Świetlówki: NARVA NATURA + PHILIPS AQUARELLE

Filtracja: JBL e1500 (ceramika Biocera), głowica ATMAN AT-202 z gąbką

Ogrzewanie: JAGER 150W

Podłoże: piasek z castoramy

Testy:

TETRA pH, KH/GH

SERA NO3, NH3/NH4

JBL NO2

Chemia:

AquaArt Safe Water, Classic

SERA nitrivec

JBL filter star

Rośliny:

1szt. Cryptocoryna balansae

1szt. Anubias barteri

1szt. Anubias nana

1szt. Echinodorus major

2szt. Valisneria spiralis

2szt. Cryptocoryna wendeti

Kamienie: ŁUPEK FYLITOWY lub SERPENTYNIT

Tło: Aquael czarne

Planowana obsada: (wstępna do redukcji)

Pseudotropheus Saulosi 8szt.

Iodotropheus sprengerae 8szt.

Melanochromis cyaneorhabdos 'Maingano' 8szt.

Pokramy:

CHICHLID EXCEL MINI HIKARI

SPIRULINA O.S.I.

D-ALLIO TROPICAL

FLORA SERA

PRO VEGETABLE CRIPS TETRA

+

mrożonki dafni oraz aretmi

Proszę o ocenę :D

Jak tylko wszystko przyjdzie zamieszę posta STEP BY STEP jak powstawało akwa :)

Rośliny:

1szt. Cryptocoryna balansae

1szt. Anubias barteri

1szt. Anubias nana

1szt. Echinodorus major

2szt. Valisneria spiralis

2szt. Cryptocoryna wendeti

Planowana obsada: (wstępna do redukcji)

Ps. Saulosi 8szt.

Iodotropheus sprengerae 8szt.

Melanochromis cyaneorhabdos 'Maingano' 8szt.

Rośliny ja mam i je lubie i testowałem już w akwa różne i rózniaste - rośliny nie maja lekko ale czasami dają radę podkreslam czasami bo to juz zależy od konkretnego przypadku czyli chemi wody w danym akwa oświetlenia twoje akwa jest głaebokiw więc to tez już zmienia postac rzeczy itd

Reasumujac to nawet nie kupuj bo szkoda kasy Echinodorusa i C. wendeti

C. balansea jak narbajdziej tak i Valisneria też tak ale w takim jednak nie za duzym baniaku to bym się na Twoim miejscu zastanowił razcej nad którąś z nich a nie nad oboma. Cryptokoryna jest silniejsza i ma większe szanse przetrwania inna sprawa iż jęsli osadzisz je obok siebie to Cryptocoryna i tak wyprze Valisnerie i nawet pysi tu nie potrzeba

Aniubiasy tak natomiast które to zagatka, u mnie np nana nie rosnie za cholerę, barteri i owszem rośnie ale dobrze sobie radzi A. congensis a juz najlepiej A. lanceolata to tyle o aniubiasach

Z innych to spróbój zamiast tych co "wywaliłem" microsorium - ono może w pierwszych tygodniach zmarnieś całkowiecie ż ekorzonki zostana ale nie wywalaj bo jest szansa że odbije a wtedy idzie jak burza.

Cod o obsady to dośc czeste sa sytuacje że saulosi nie dogadyje się z maingano jak maja mało dna a u Ciebie mimo że akwa jest prawie 250 litrowe to dna jakiegos super duzego nie ma

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• @lukBB jakiej zaprawy do tego używałeś? Jakaś gotowa w wiaderku?
    • Dzięki @Bastian  Faktycznie całkiem nieźle się to prezentuje  
    • Z Bielska, masz blisko do Imricha Fuljera, to co prawda już Slowacja ale ryby beda od sprawdzonego i dobrego hodowcy
    • Na początek, przy tak licznym składzie odpuściłbym Demasoni. Ryba niewątpliwie piękna, agresywna, ale za razem dość delikatna. Esterki dorzuć do podstawowego składu. Jeśli chodzi o kolor czerwony, odpuść Hongi, ciężko dostać oryginały, a odmiana Sweden jest nieprawilna (coś jak Saulosi coral) Rozważ C. borleyi Kadango, do tego litrażu bardzo spoko. No i proponuję dorzucić N. Livingstonii lub Venustus dla kontroli narybku. Livi widowiskowo poluje EDIT Aha... a robiłeś już rekonesans gdzie kupisz ryby? Straszna lipa ostatnio się zrobiła🤔 Zaporowy Tan-Mal, jakieś resztki u Stusia, Malawian...? Nawet Malawi Śląsk się zlikwidował.
    • Witam.  Z racji tego, że zbliżam się powoli (bardzo powoli😉) do momentu zarybiania proszę o pomoc. Taki must have od którego chciałbym zacząć i kompletować do niego resztę gatunków: 1. Melanochromis chipokae 2. Pseudotropheus crabro 3. Metriaclima sp. 'msobo' Magunga 4. Labeotropheus trewavasae 'Marmalade cat' 5. Chindongo demasoni 6. Cynotilapia zebroides 'Jalo Reef' 7. Metriaclima fainzilberi 'Maison Reef' 8. Pseudotropheus sp. acei itungi Jeżeli nie pojawi się jakaś ciekawsza alternatywa to zastanawiam się jeszcze nad: 9. Labidochromis sp. 'perlmutt' 10. Pseudotropheus cyaneorhabdos 'Maingano Island' Jeżeli nigdzie nie dostanę M. Chipokae to wchodzi w grę jeszcze M. Loriae lub M. Lepidiadaptes. Pozostaje jeszcze kwestia koloru lub chociaż odcienia czerwonego o który ciężko u mbuny. Mam do wyboru: 11. Metriaclima estherae 12. Labidochromis sp. Hongi 13. Lodotropheus sprengerae Przestudiowałem podobne tematy lecz w porównywalnym litrażu zwykle pływają drapieżnik lub też pniektóre tematy były sprzed x lat. Może trochę odświeżę zagadnienie. Starałem się tak dobrać obsadę aby nie było bardzo podobnych samców i samic z różnych gatunków. Zbiornik planuję mocno zagruzować. Jeżeli chodzi o kwestie żywieniową to pokarm tak dobiorę aby wszystkim było dobrze🙂 Jeżeli macie jakieś spostrzeżenia, propozycje zmian lub twierdzicie, że to w ogóle nie zagra to śmiało piszcie, kompletuję załogę po raz pierwszy i doświadczenie mam rzadne tylko przeczytana teoria🙂 Ps. Planuję kupić młode ryby, w zależności od gatunku ok 10-15 szt. Potem jak natura nie zrobi swego to będzie redukcja.
    • Tak na oko może się okazać, że nie będzie potrzebny wtedy żaden cyrkulator i właściwie tylko ten filtr będzie zapewniał czystość i ruch wody. Jak dla mnie nie brzmi to przesadnie. 
    • Witam wszystkich. Planuję do akwarium Glossy 260 l zainstalować jako jedyny filtr Aquaela Hypermax 4500 BT. Czy jeżeli filtr będzie ustawiony na 50% mocy nie zrobi pralki w akwarium? Czy ktoś z was ma też taki filtr w akwarium 240 litrów?
    • Ale z czasem sam pewnie wyciągniesz wnioski i nabierzesz doświadczenia.  Dbaj o ryby, obserwuj, ucz się:) Najważniejsze , żeby Tobie się podobało  i jeśli sprawia Ci przyjemność oglądanie Twojego dzieła to jest sukces jak 20:0  Nie każdy ma "ekskluzywne" wyposażenie akwarium. Ja mam też skromnie. A najważniejsza dla mnie jest "komunikacja" a wręcz więź z rybami. Uwielbiam je głaskać, one też to lubią. Moja córka aż skacze z radości gdy może włożyć rękę do akwarium. A najlepsze jest to, że konkretne ryby lubią moją córkę podgryzać i dają się głaskać.  Co tam tło czy dekoracje?  Powodzenia 
    • Kiedyś na turnieju mój kolega przegrał pierwszego dnia wszystkie gry w maksymalnym stosunku, 0:20. Drugiego dnia znów przegrał, ale w stosunku 1:19 i ujął to tak: zauważam progres, ale mnie on nie zadowala.  Ty na szczęście nie przegrywasz 0:20, postęp też jest, ale moim zdaniem niezadowalający. Cztery gatunki do 300l to dużo nawet przy optymalnym wystroju, a Twoje gruzowisko, choć ładne, to jest za małe. 
    • Pan Jacek Stuś - https://pielegniceafrykanskie.pl/
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.