Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zakladam 100 litrow dla tanganiki.

Mam ten filtr,ale chce go w calosci przeznaczyc na biologa.

Bedzie dodatkowo jeszcze wewnetrzny filtr. No i chyba popelnilem blad, nie wiedzialem,ze jest on tylko w polowie przeznaczony na media,a w polowie ta wklad z gabka.

Zastanawiam sie,czy dobrze zrobilem wyjmujac gabke i wkladajac zamiast tej calej 'instalacji' dwa worki z ceramika,a na wejsciu prefiltr.

Dziwi mnei praca filtra jakos glosno chodzi i tak jak by bylo cos nie tak.

Czy ta gabka wewnatrz jest niezbedna do pracy?

Wiem,ze wielu z was ma te filtry.

Pozdr.

Opublikowano

dobrze zrobiles. dajac ceramike "powiekszyles" swego biologa.

gabka w srodku nie jest niezbedna, to standardowy wklad dawany do kubla. to nie przez to filtr sie trzaska. prawdopodobnie masz zapowietrzony wirnik. obroacaj kubel w prawo w lewo, do gory nogami i mocno nim potrzasaj. jak nie pomoze to wlacz-wylacz z zasilania 3x filtr, tak szybko. wiesz... wlacz-wylacz..cyk cyk.. :wink: wywali to powietrze z pomiedzy lopatek i nie bedzie juz halasowal .

Opublikowano

Rzeczywiscie wina byly zle wsadzone media,troche wystawialy;)

juz jest ok.

Teraz jest po sam szczyt ceramika zasypany.

Ten fluval+ fan-3 wystarcza chyba do 100litrow tanganiki?

fan-3 kupilem razem z akwarium;) generalnie strasznie dupne sa te filtry jak zauwazylem na poprzednim modelu fan-2.

Opublikowano

kurcze niby markowy filtr,ale dziala strasznie glosno.

NIe wiem,czy to wina ulozenia wewnatrz,ale trze cos w tym wirniku.

Mam chinski filtr tego typu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=473801303

i jest o niebo cichszy! prawie nie slyszalny,a przy tym spac nie idzie.

Ma ktos ten sam problem? Czy to moze nadal wina,ze cos zle zrobilem.

Zastanawiam sie tez nad tym, ze jak nim potrzasam to zawsze babelki leca w akwarium.

Chyba tak nie powinno byc? Skoro uklad jest szczelny? A za kazdym razem tak jak by ciagle sie jakos zapowietrzal...

Opublikowano

imo jest nadal zapowietrzony. potrzasnij nim porzadnie , poobracaj w prawo, lewo i do gory nogami. jak nie pomoze to wlacz i wylacz go z pradu (tak szybko, cyk cyk) z trzy razy. napewno pomoze :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

slawek jednak chyba cos zle zrobilem,bo za kazdym razem jak potrzasne to bable ostrao wylatuja a filtr caly harczy.

Nie wiem,czy tam jest jakas nieszczelnosc na uszczelce skoro za kazdym potrzeasnieciem filtr charczy,slychac syk babelkow i przez odplyw w akwarium widac jak wyplywaja bable. Moge tak robic wiele razy i nie ma momentu,w ktorym babelki by sie nie pojawialy.

Do tego filtr pomimo swojej ceny dziala duzo glosniej niz moj drugi, o wiekszej mocy, tanszy-chinczyk.

Moglem cos zle zrobic przy isntalacji filtra? Czy moze jednak ten wklad gabkowy jest potrzebny dla prawidlowych przeplywow wody?

Opublikowano

pooglądaj łączenia wąż-uszczelka i uszczelke przy głowicy. Fluvale trzeba docisnąć przy składaniu bo zaczepy nie dociągają głowicy dostatecznie mocno

Opublikowano

Kiedyś eheim classic co parę minut „charczał” i puszczał chmarę bąbelków, przy czym filtr nie przeciekał. Pomogła wymiana uszczelki pod głowicą, prawdopodobnie uszkodziłem ją podczas czyszczenia, chociaż widocznych uszkodzeń nie miała. Gdzieś czytałem, że pomaga posmarowanie uszczelek wazeliną techniczną lub czymś podobnym – ale u mnie taki zabieg nie pomógł.

Druga sprawa to to, że fluvale do najcichszych nie należą, zwłaszcza w początkowej fazie i długo się odpowietrzają – taki podobno ich urok ze względu na budowę, szczególnie karbowane węże.