Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
moim zdaniem lepiej by było to dać za układem równoległym tych dwóch filtrów (3 i 4) na by-passie... oczywiście jeśli ci się chce przerabiać
pozostałe nie częściej niż co 2-3 tygodnie

to trochę częściej jak u mnie... jednak nie mogę znaleźć ile litrów masz akwa i ile dorosłych ryb w nim i jaki przepływ na filtrze masz:?: :?: :?:

ad1 nie chce mi się bo działa :P

jak mi ostatecznie dojrzeje FBF to zamiast węgla będzie hydrocarbonat i wtedy przepływ się znacząco zwiększy

ad2 nie mam jeszcze dorosłych ryb - jest ich ze 25szt na 423,5L brutto (jakieś 330L netto) i może przesadziłem - tzn ja bym je tak wymieniał, ale pewnie wcale tego nie potrzebują, bo wystarczy trochę odwinąć i spoko wytrzymują :P (tylko ja lubię mieć idealnie czyste :P )

Opublikowano

Makok ! Dla mnie GITARA ! Gratuluję "stabilności" !!! :wink: Po zastosowanych wkładach, sądzę że twoja woda jest lekko błękitna, co? Węgiel robi swoje? :wink:

Zastanawiam się nad pompą. Powiedz szczerze, czy te Aquabee warte są swojej ceny i czy można na nie wrzucić spokojnie gąbkę Atmana? Myślę nad zakupem UP2000.

Opublikowano
zmiana jednego wkladu w narurowym na ceramike

o jakim wkładzie ceramicznym piszesz? bo rozumiem, że piszesz o wkładzie do "narurowca"?

ale ten caly system jest dla mnie estetyczna porazka

makoka uważam za gościa, który ma 1000 pomysłów na mniutę... :D a forma realizacji ich... no cóż, "nie to piękne co piękne tylko co się komu podoba" Ważne, że sprawdza, próbuje, testuje :!: gdyby nie tacy ludzie dalej żylibyśmy w jaskiniach :)

Opublikowano
Makok nie obraz sie prosze ale ten caly system jest dla mnie estetyczna porazka :(, i z calego serca zycze Tobie zeby przy tej wymarzonej scianie 2.4 wszystko bylo jak z fabryki eleganckie i dopracowane :)

co do samego filtra sam sie zastanawialem czy by u siebie nie pozmieniac i wogle :D ale stwierdzilem ze mi sie nie chce :D jak dorobie sie drugiego wiekszego akwa to sie cos wymysli :), jedyna zmiane jaka zrobilem to zmiana jednego wkladu w narurowym na ceramike :D

to nie ma się podobać, bo tego nie będzie widać :P

chciałem tylko skończyć to budować, a w drugiej połowie stycznia zespawa mi się rama z profili aluminiowych otwartych, którą swobodnie postawię na krawędziach akwa - na niej znajdą się cienkie płyty z 3 stron, takie same płyty zabudują szafkę z przodu i przestanę gwałcić twój zmysł estetyki :lol:

tylko czasu mało a i po ten stelaż muszę jechać 30km, więc narazie dokończyłem to co zacząłem... a zabudowa powstaje... i będzie spójna (pokrywa z szafką - jednakowy wymiar - spójna koncepcja - jednolita kolorysytka)

a węgiel?? woda niebieska?? co za bz..ury?? to było jedyne medium pozwalające mi utrzymać parametry w okresie praktycznie całkowitej zmiany filtracji, z powodu właściwości chemicznych i największej powierzchni filtracyjnej dostępnej "do narurowych"... moje ryby w wigilie mówiły że działał :lol:

pompy aquabee są warte każdej złotówki... do jakiego akwa tą up2000 chcesz??

Opublikowano
a węgiel?? woda niebieska?? co za bz..ury?? to było jedyne medium pozwalające mi utrzymać parametry w okresie praktycznie całkowitej zmiany filtracji, z powodu właściwości chemicznych i największej powierzchni filtracyjnej dostępnej "do narurowych"... moje ryby w wigilie mówiły że działał

... to taka ironia, tyle się mówiło o węglu że w rezultacie musiałem zażartować :lol: .

pompy aquabee są warte każdej złotówki... do jakiego akwa tą up2000 chcesz??

Myślałem o swojej 500L, jako drugi mechanik.

Opublikowano
Myślałem o swojej 500L, jako drugi mechanik.

bierz 2000/1 lub 3000 - ta druga jak lubisz ładną pralkę bo mi tak chodziła w 140cm... i na nowej gąbce było ciężko - za to nie była się w stanie zapchać nawet i 3 tygodnie... więc imho super pompa do tej gąbki...

tak z regularnym czyszczeniem to ta pierwsza też da radę.... samej up2000 nie bierz - do 200cm co prawda wystarczy ale jest "na granicy limitu" :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

napisz proszę Makok, jak spisuje Ci się twoja cała filtracja od czasu uruchomienia? Jakieś nowe doświadczenia? Jak często wymieniasz wkłady? FBF już dojrzał?

Opublikowano

spisuje się świetnie...

w zespole po lewej ten szergowo z drugiego filtra wyleciał węgiel, został on odwrócony, stuningowany i w nim jest złoże FBF, bo osobny FBF zwalniał mi przepływ na mechanikach gdzie był podłączony...

wkłady zamówiłem 50szt 50-mikronowych po 4zł sztuka i wymieniam 1 tygodniowo w mechanikach zamiennie (one są równolegle), drugi odwijam trochę

w biologach nie wymieniam bo mam małą gąbę na pompie którą czyszczę

doszło mi za to chronione przed rybami DSB w zbiorniku - szczególy przy moim najnowszym zdjęciu w galerii

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam 3 pytanka co do filtracji na-rurowej (z powodu niewiedzy)

- zauważyłem że w filtrze złączka (we/wy) jest chyba mosiężna, czy to nie reaguje negatywnie z wodą :?:

- czy można do tego filtra użyć wkład gąbkowy :?: (samoróbka zapewne będzie potrzebna, działać ma jako pre-filtr)

- czy wystarczy siła wody grawitacyjnej przy wkładzie gąbkowym w tym filtrze :?: (czy jednak mocna pompa :?: )