Skocz do zawartości

Parametry wody po 1,5tygodnia

neo278

Rekomendowane odpowiedzi

Ok uzbrajam się w cierpliwośc i spokojnie :wink: czekam,już się nie mogę doczekac :D.

Mam jeszcze jedno pytanie w akwarium temperatura wody w dzień to gdzieś miedzy 25-26 stopnie w nocy około 24 czy taka temperatura wody jest ok, i najlepsze ,że nie mam grzałki czy to możliwe?

oczywiście że możliwe. a grzałkę masz - tylko nie w akwarium tylko na ścianie i nazywa się kaloryfer ;)

ja sam również nie mam włączonej grzałki w akwarium i woda balansuje mi w granicach 24 stopni i wszystko jest ok.

Co z tym zabarwieniem wody?

Ale juz poczytałem i chyba to pirewotniaki.Akwarium doswietlałem przez 10h,cały czas dojrzewa,no3 n02 na wysokim poziomie i stąd napewno te pierwotniaki no2-5,0mg/l no3 tak samo testy sery :(

Zrobiłem następujące kroki:Swiatło wyłączyłem,aqau szuta na maxa napowietrzenie,przykryłem kocem żeby zaciemnic :D

Nie pozostaje mi nic innego tylko spokojnie czekac :wink: myślę że już bliżej końca :)

Witam panowie jestem w końcu szczęśliwy dziś po 4 tygodniach moje parametry wody wynoszą :mrgreen:

no2-0

n03-10 może 15mg/l

ph-8

kh-9

gh-9

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze wskazówki ,dzięki waszej wiedzy doprowadziłem akwa do takich parametrów :D

Mam jeszcze jeden problem lekko mleczną wodę,ale tak mam od 4 tygodni myślę,że to chyba od piaskowca bo jak myłem gąbkę od wewnetrznego,to woda miała taki kolor tego właśnie piaskowca.Włorzyłem dzisiaj do kubła watę akwarystyczną

zobaczę jutro rano.A może to pierwotniaki ale zaciemniłem na 3 dni dużo napowietrzałem,ale zmian raczej nie ma, więc myślę że to tylo ten paskowiec :)

Za kilka dni wpuszczę swoje oczekiwane 15-20 Pseudotropheus saulosi :D:D tylko się ta woda wyklaruje.

Chyba,że macie Panawie jakieś wskazówki byłbyw wdzięczny ? :)

powoli: no 3 masz 15mg/l - niech dojdzie do 35-40 mg/l . Wtedy zrób podmianę i po podmianie sprawdź parametry, zobacz czy nie masz zakwitu ( w świeżych akwariach po pierwszej podmianie jest to dosyć częsta sprawa)

bo jak myłem gąbkę od wewnetrznego,to woda miała taki kolor tego właśnie piaskowca
z filtra wew. zazwyczaj wylatują resztki koloru od jasno-beżowego do brązowego. Nie traktuj zabarwienia tego syfu jako wskazówki co do pochodzenia zmętnienia. Jeżeli w akwarium nie masz ryb to nie zaciemniaj akwarium przy pierwotniakach.

IMO jeżeli zakwitło to niech się nażre porządnie i zdechnie z głodu - włącz napowietrzanie i czekaj.

a ja radził bym filtrację mechaniczną - pomoże jeżeli to nie pierwotniaki tylko piaskowiec

po drugie kupił bym już z 5 saulosi i niech zaczynają pływać w tym akwarium, po kolejnych małych wachnięciach parametrów-a takie raczej będą i gdy się znów ustabilizuje to wpuścił bym kolejną porcyjkę ryb i tak do pelnego stanu obsady.

Rybki pływają sa to 3 welonki od jakiś dwóch tygodni.Czyli welonki maja jechac do nowego akwa a mam już wpuścic z pięc pysków.Mam nie czekac juz na wzrost no3.No3 już było w stężeniu maksymalnym 8 dni temu a teraz ma 10-15mg/l .A woda faktycznie z gąbki od wewnętrznego po wypłukaniu jest koloru jasno-beżowego