Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Elo Ziomy" - powiedział bym gdybym miał 15 lat mniej i chodził na dyskoteki... :lol::mrgreen:

Chciałem wam przedstawić mini relację pokazaną od strony technicznej ze startu mojego akwarium, oto kilka planowanych szczegółów:

- Akwarium: 840 L bez pokrywy, przewzierne: pokrywę stanowią częściowo meble kuchenne, częściowo ściana. Do akwarium na etapie budowy domu podprowadziłem już wodę i odpływ do kanalizacji. Cały obszar nad akwarium zabezpieczony jest folią w płynie

Tak wygląda akwarium od strony technicznej, czyli od kuchni:

small_01.jpg

Przestrzeń nad akwarium składająca się w połowie z dna szafek a połowie z płyty GK zabezpieczona jest dwoma warstwami folii w płynie. Zapobiega to parowaniu wody wody bezpośrednio na ściany i szafki.

- Oświetlenie: 3 x 140 cm AquaMedic Ref Withe 15000K + 1 x 140 cm AquaMedic Ref Blue

- Filtracja: jako biologi robic będą moje aktualnie pracujące w moim 500L akwa 2 x Tetra Tec EX1200:

jako filtry mechaniczne będą "narurowce", pracować będą w połączeniu równoległym, dlaczego: można sobie trochę o tym poczytać tutaj. Cała instalacja składa się z rur 1 cal.

A oto składowe filtracji mechanicznej:

236.jpg

A tak wygląda początek zakładania instalacji filtracji mechanicznej, widać zaczątek równoległego podłączenia filtrów:

small_02.jpg

W szafce widocznej po prawej stronie jest miejsce na dwa kubły biologi. Docelowo prawdopodobnie będzie tam bateria narurowców, wypełnionych ceramiką. Jeśli chodzi o widoczne dwa filtry mechaniczne narurowe to w szafce równiez jest miejsce na dodatkowe dwa filtry połączone z obecnymi szeregowo. Zobaczymy jak ta filtracja, to połączenie się sprawdzi :wink: Dodatkowo powiem, ze licytuję na allegro wodomierz z calowymi przyłączami za 20 zł :D . Założony na wylocie z instalacji będę mógł stosunkowo precyzyjnie określić spadek przepływu w funkcji czasu. :twisted: Także cały eksperyment pt" połączenie równoległe narurowców" będzie odpowiednio opomiarowany :mrgreen:

- Tło: tła z racji położenia akwarium oczywiście nie będzie, tzn. zależy jak patrzeć - jeżeli od salonu to tłem będzie kuchnia i na odwrót :wink:

- Roślinność: nie ma i nie będzie

- Obsada: nie będę o niej pisał, bo nie zamierzam odpierać ataków, że takich się nie miesza ze sobą i tak dalej :lol: 8) Generalnie pochodzi z aktualnego akwa które całe kupiłem wraz z mieszkaniem. Potem zanim zacząłem cokolwiek czytać o Malawi dobieraliśmy z żoną rybcie wg klucza: takiego koloru jeszcze nie mamy :D Przy przeprowadzce, żona prędzej mi da rozwód niż pozwoli usunąć któregoś z jej (i moich) ulubieńców :lol: Powiem tylko, że są to malawi i kilka glonojadków - dwa pow 30 cm. Rybcie są zdrowe i duże mają już w większości ponad 3-4 lata.... Ale tak jak powiedziałem nie dam się wciągnąć w dyskusje o obsadzie :twisted: :twisted:

Na razie mam tyko szkło i na tym etapie jestem. W następnych postach dorzucę trochę zdjęć szczegółowych jak akwarium jest zamontowane w ścianie i jak jest zbudowana podstawa pod nie. Jest zbudowana z Ytongów.

Przedstawię również jak będę zabudowywał filtrację mechaniczną narurową oraz zabudowę ościetlenia i dodatkowych pokryw. Ostatnim etapem który pokażę. będzie zarybienie.

Zacząłem od położenia kamieni na 3 cm styropianu (taki mi tylko został na budowie) oraz na dno wrzuciłem 150 kg piasku kwarcowego z Castoramy.

A teraz dwie fotki po układaniu kamieni, sorki za jakość, ąle dysponowałem tylko komórką i słabym już światłem :

Widok od strony salonu:

234.jpg

Widok od strony kuchni:

235.jpg

Powiedzcie proszę jak wam się podoba układ kamieni, nie znaczy to oczywiście, że je poprawię, ale zawsze to dobrze jak ktoś z zewnątrz oceni :D:mrgreen:

Opublikowano

Przede wszystkim gratuluje pracy, pewnie ogrom roboty był, a przy tym ładnie i estetycznie to wszystko wykończyłeś, od strony kuchni funkcjonalnie nawet.

Ułożenia nie ma co oceniać na razie, póki się akwa nie wyklaruje.

No i tak szczerze, przezierne akwaria jakoś do mnie nie przemawiają, trochę to dziwne malawi z oknami w tle lub kuchnią, Druga sprawa wkurzałoby mnie jakby mi ktoś chodził czy to z jednej czy z drugiej strony a rybki albo by się płoszyły albo podrywały do „jedzenia”.

Opublikowano
No i tak szczerze, przezierne akwaria jakoś do mnie nie przemawiają, trochę to dziwne malawi z oknami w tle lub kuchnią

Jeżdżę służbowo bardzo dużo po różnych hotelach i biurach, powiem Ci szczerze, że kilka dużych przewziernych akwa widziałem... i robiły na mnie zawsze wrażenie!

Poza tym to akwa jest pewnym kompromisem w sporze z moją małżonką szanowną pt: "kuchnia otwarta na salon czy zamnknięta" :lol:

Wyedytowałem przed chwila troszkę pierwszy post ale więcej już tego nie zrobię, będę pisał nowe wątki 8)

Tak więc przyszedł czas na pytanie do was, szanowni koledzy: otóż chodzi mi o rurę zasysającą wodę. Mam ją calową, także fi ok 25mm. Wydaje mi się, że trochę za dużo. Nie chciał bym, żeby zasysało mi małe rybki :wink: Wymyśliłem zatem, że zaślepię końcówkę rury a przy jej końcy, na obwodzie wywiercę otwory, wiertłem powiedzmy 3-4 mm w ilości odpowiadającej wyliczonej powierzchni rury o przekroju fi 25mm.

Czyli, pole przekroju jednocalówki: 3,14 * 12,5^2 = 490 mm2

pole przekroju wiertła 4 mm: 3,14 * 4^2 = 50,2 mm2

W wyniku dzielenia daje nam to ok 10 otworów zasysających. :P

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Stosował już ktoś?

Opublikowano

naprawdę super, jednak ja również nie przepadam za przeziernymi.

jestem ciekaw jak będzie gdy zacznie funkcjonować. Daj znać ;)

Opublikowano

zapowiada sie super

tylko te kamienie sa IMO bardzo(bardzo) slabe

oczywiscie jak tobie sie bardzo podobaja to nie mieszam w glowie :D

ale czy nie myslales by zakupic cos innego?

Serpentynit lub cos podobnego, a koszt nie powinnien byc wielki max 100zl

Opublikowano

U mnie rura zasysająca jest właśnie zaślepiona od dołu i ponawiercana... ale zrobiłem stanowczo większe sito niż Ty proponujesz ;]

a co do ceny 100pln to nie byłbym taki pewiem... ja za swoje dałęm jakoś 400pln i to podobno "prawie po kosztach" :lol: