Skocz do zawartości

Lol co ja zrobiłem;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie wiem,czy sie zblaznie, czy moze odkrylem ameryke%-)

Jak pewnie wielu z was walcze o glony;) zielone.

Prawda, jestem niecierpliwy, bo zbiornik stoi od niedawna.

Jestem juz po etapie okrzemkow i akwarium gdzieniegdzie zaczyna troszeczke lapac zielonych glonkow,ale poki co sa ich ilosci sladowe.

Ostatnio kupowalem pare roslinek na allegro - anubiasow i przy okazji zamowilem sobie kulke cladophora

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=455502781

Gdy przyszla wzielem ja 'otworzylem' i ulozylem na kamieniu. Pod to wszystko wsadzilem kulke z nawozem i przewiazalem sznurkiem %-)

Po trzech dniach robilem porzadek w akwa i znudzil mnie widok tych sznurkow, odplatalem. Caly glon przy okazji sie odwiozal i poplynol, wiec juz nie chcialo mi sie go wiazac. Wrzucilem za tło %-)... No i w sumie zapomnialem o tym;-)

Po 4 dniach patrze,a na kamieniu wyrosl piekny zielony glon. Naprawde robi wrazenie. GLON KULISTY podzialal;)

Aktualnie kulke znowu przywiazalem do wielkiego kamienia i czekam,az sie zapusci %-)

Jak sie wkurze i nie wyjdzie mi naturalnymi sposobami produkcja glonow to kupie 5 kulek przywiaze i bede bawil sie w rolnika. Rozpoczne siew glonów %-)

Opublikowano

Ja przed tygodniem zrobiłem podobnie ;) tylko wstydziłem się o tym na forum pisać ;):D

Z tym, że muszę trochę bestię ponawozić i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak nie podziała rozmnażanie, to faktycznie tak jak Ty zostanę rolnikiem ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

posunelem sie dalej i tak jak widac w ostatnim poscie o glonach za tlem, postanowilem,ze przeniose je wszystkie do przodu.

Wzielem je polozylem do kamieniu i za pomoca siatki z drobnymi oczkami przytwierdzilem i przewiazalem tasma;) Teraz strasznie slabo to wyglada;) kamien opleciony siatka,ale planuje poczekac pare dni i zdjac. Zobaczymy jaki efekt,moze sie 'zasieje' a moze odleci...

Zobaczymy!

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam gałęzatka rośnie bardzo wolno. Kilka dni to zdecydowanie za mało. Również kwestia "przytwierdzenia" do kamieni nie jest taka prosta. Raczej gałęzatka nie przyrośnie, a jedynie jej "plecha" obrośnie nici, siatki, czy inne tworzywa trzymające ją na kamieniu. Także po odwiązaniu prawdopodobnie odpadnie.

Opublikowano

jak toniebedzie oftop , to ja problemu z glonem niemialem zeby go jakotako wychodowac

poprostu start akwa , pierwsze oswietlanie = krzemki , mialem bialy wapien i misle sobie ale koszka caly brazowy w ciagu paru dni , no to siup zaciemnilem akwa nadwa dni tzn niezapalalem swiatła i znikł calłkowicie od tego momentu rosnie tylko zielony

pedzalków takich jakotako sie niedorobie bo mam glonojady w akwa a do tego pyski ciagle skrabia dekoracje:)