Pan Pyszczak Opublikowano 30 Października 2008 #1 Opublikowano 30 Października 2008 Witam, nie wiem,czy sie zblaznie, czy moze odkrylem ameryke%-) Jak pewnie wielu z was walcze o glony;) zielone. Prawda, jestem niecierpliwy, bo zbiornik stoi od niedawna. Jestem juz po etapie okrzemkow i akwarium gdzieniegdzie zaczyna troszeczke lapac zielonych glonkow,ale poki co sa ich ilosci sladowe. Ostatnio kupowalem pare roslinek na allegro - anubiasow i przy okazji zamowilem sobie kulke cladophora http://www.allegro.pl/show_item.php?item=455502781 Gdy przyszla wzielem ja 'otworzylem' i ulozylem na kamieniu. Pod to wszystko wsadzilem kulke z nawozem i przewiazalem sznurkiem %-) Po trzech dniach robilem porzadek w akwa i znudzil mnie widok tych sznurkow, odplatalem. Caly glon przy okazji sie odwiozal i poplynol, wiec juz nie chcialo mi sie go wiazac. Wrzucilem za tło %-)... No i w sumie zapomnialem o tym;-) Po 4 dniach patrze,a na kamieniu wyrosl piekny zielony glon. Naprawde robi wrazenie. GLON KULISTY podzialal;) Aktualnie kulke znowu przywiazalem do wielkiego kamienia i czekam,az sie zapusci %-) Jak sie wkurze i nie wyjdzie mi naturalnymi sposobami produkcja glonow to kupie 5 kulek przywiaze i bede bawil sie w rolnika. Rozpoczne siew glonów %-)
romekjagoda Opublikowano 30 Października 2008 #2 Opublikowano 30 Października 2008 Ja przed tygodniem zrobiłem podobnie tylko wstydziłem się o tym na forum pisać Z tym, że muszę trochę bestię ponawozić i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak nie podziała rozmnażanie, to faktycznie tak jak Ty zostanę rolnikiem Pozdrawiam
Pan Pyszczak Opublikowano 30 Października 2008 Autor #3 Opublikowano 30 Października 2008 romek, ja dolewam nawoz w plynie. Nie pamietam dokladnie nazwy,ale ktos to polecal. A pod ten dywanik wsadzilem te kulki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=451818446 Kosztuja grosze,a moze cos tam daja;)
mutra Opublikowano 30 Października 2008 #4 Opublikowano 30 Października 2008 oki, to piszcie jak wam idzie. Ja sie uda to pójde w wasze ślady
Pan Pyszczak Opublikowano 30 Października 2008 Autor #5 Opublikowano 30 Października 2008 posunelem sie dalej i tak jak widac w ostatnim poscie o glonach za tlem, postanowilem,ze przeniose je wszystkie do przodu. Wzielem je polozylem do kamieniu i za pomoca siatki z drobnymi oczkami przytwierdzilem i przewiazalem tasma;) Teraz strasznie slabo to wyglada;) kamien opleciony siatka,ale planuje poczekac pare dni i zdjac. Zobaczymy jaki efekt,moze sie 'zasieje' a moze odleci... Zobaczymy!
mutra Opublikowano 30 Października 2008 #6 Opublikowano 30 Października 2008 ja bym poczekał trochę dłużej niż kilka dni (tak ze 2 tyg)
Pan Pyszczak Opublikowano 30 Października 2008 Autor #7 Opublikowano 30 Października 2008 Zobacze w jakim stanie beda glony pod siatka. Jak zaczna sie robic brunatne i gnic to znaczy,ze chyba nic z tego nie bedzie... a jak zielone to potrzymam dlugo.
MateuszT Opublikowano 30 Października 2008 #8 Opublikowano 30 Października 2008 O ile dobrze pamiętam gałęzatka rośnie bardzo wolno. Kilka dni to zdecydowanie za mało. Również kwestia "przytwierdzenia" do kamieni nie jest taka prosta. Raczej gałęzatka nie przyrośnie, a jedynie jej "plecha" obrośnie nici, siatki, czy inne tworzywa trzymające ją na kamieniu. Także po odwiązaniu prawdopodobnie odpadnie.
Pan Pyszczak Opublikowano 30 Października 2008 Autor #9 Opublikowano 30 Października 2008 Mateusz, gałęzatka to jest ten glon co mam za tłem? Widziałeś foto? Taki długi, bardzo zielony?
docia Opublikowano 31 Października 2008 #10 Opublikowano 31 Października 2008 jak toniebedzie oftop , to ja problemu z glonem niemialem zeby go jakotako wychodowac poprostu start akwa , pierwsze oswietlanie = krzemki , mialem bialy wapien i misle sobie ale koszka caly brazowy w ciagu paru dni , no to siup zaciemnilem akwa nadwa dni tzn niezapalalem swiatła i znikł calłkowicie od tego momentu rosnie tylko zielony pedzalków takich jakotako sie niedorobie bo mam glonojady w akwa a do tego pyski ciagle skrabia dekoracje:)
Rekomendowane odpowiedzi