Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Oryginalne węże w moich dwóch filtrach mam za krótkie, jako że przenoszę akwa. Czy znalazł już ktoś gdzieś kto sprzedaje takie węże "z metra" w rozsądnej cenie? Jeśli tak to serdecznie prosił bym o namiary :mrgreen: Średnica wewnętrzna węża to 15,2 mm.

A może ktoś stosował do tego celu jakieś inne węże, o podobnej średnicy?

Boje się, że węże o większej średnicy wewnętrznej nie zacisną się dobrze na oryginalnych złączkach.

Znalazłem wąż 16/22 mm Einhaima, ale boje się, że jest za gruby z zewnątrz. Ten do Tetratec ma ok 20 mm średnicy a nie 22. Zresztą cena też nie jest niska, 9 PLN/m :!: :evil::evil: Potrzebuję tego na oko około 20 m.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Grzegorz

Opublikowano
Potrzebuję tego na oko około 20 m.
no nie wiem jak Ci tetra pociągnie 20 m węża :roll: najtańsze węże są w obi, spróbuj kupić 16mm a potem jakby nie pasował to wsadź do wrzątku - na głowice atmana wchodzi idealnie :mrgreen:
Opublikowano
no nie wiem jak Ci tetra pociągnie 20 m węża

Liczy się tylko różnica poziomu w pionie, opór węża położonego w poziomie jest pomijalny :wink:

Poza tym te 20 m to do 2 szt filtrów czyli potnę go na mniej więcej 4 x 5m :idea:

Dzięki za poradę z tym Obi oraz wrzątkiem :!: :!: :P O taką poradę mi właśnie chodziło :mrgreen:

Opublikowano

Cześć. Możesz śmiało iść do obi albo każdego innego sklepu z wężami i kupić jakiś zamiennik. Najlepiej utnij jakiś kawałek żebyś miał porównanie. Jak będzie milimetr większy to się nic nie stanie bo te nakrętki co masz na zaworkach i tak docisną mocno że nie będzie ci nic kapać. Ja kupilem sobie od razu 15 m. Pozdrawiam

Opublikowano
Cześć. Możesz śmiało iść do obi albo każdego innego sklepu z wężami i kupić jakiś zamiennik
dwa zastrzeżenia:

W obi ceny węży są zazwyczaj dwa razy niższe od innych "marketowych", jak bedziesz kupował wąż zwróć uwagę czy ma atest na żywność (kielonek i widelec nadrukowany na wężu)

Opublikowano
jak bedziesz kupował wąż zwróć uwagę czy ma atest na żywność (kielonek i widelec nadrukowany na wężu)

kurcze nie chcę być upierdliwy ale takie węże to raczej rarytas,

poza tym węże z filtrami też nie maja atestu PZH, a szukanie takich mija się z celem, wystarczą zwykłe wężę.

Opublikowano
zwróć uwagę czy ma atest na żywność

Moim zdaniem to lekka przesada, co z tego, że jedno z urządzeń masz z takim atestem jak reszta je nie ma. :wink:

Tak czy inaczej bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi :!: Wasza pomoc jest naprawdę nieoceniona, dla mnie nowicjusza :mrgreen: jutro lecę do Obi :lol:

Opublikowano

Wysyłam do OBI :!: :lol:

Jest wąż firmy VARIOLUX PVC 16x2,0mm(grubość ścianek) :mrgreen: Dodam że jest dopuszczenie do żywności w postaci znaczka (kieliszek i widelec) :lol:. Spokojnie podejdzie do Tetry i jest bezpieczny :lol: Pozdrawiam.

Opublikowano
Jest wąż firmy VARIOLUX PVC 16x2,0mm(grubość ścianek)
o tymże właśnie mówiłem. Napisz jeszcze ile Cię kosztował, bo jestem ciekawy czy obi ma takie same ceny w różnych miastach