Skocz do zawartości

200l- Pierwsze Malawi. Kilka pytań?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie wszystkich serdecznie pozdrawia :D

A więc zacznę od początku:

Akwrium ma wymiary 100x40x50 profilowane,filtr zewnętrzny Tetratec ex700,grzałka 200w nie wiem jakiej firmy,oświetlenie 2x30wt8 jedna swiatło dzienne,druga hagen marine.Na dnie 25kg piasku kwarcowego firfmy krisel+30kg łupka piaskowca.

Osadę którą chce zasiedlic to :Pseudotropheus saulosi 2+5 i Labidochromis caeruleus "yellow" 1+4 Czy jest to dobry wybór?

Akwarium zalałem w niedziele,kiedy byłoby najlepiej wpuścic ryby, testów jeszcze żadnych nie robiłem wiem, że woda powinna miec ph 7,6 do 8,8 czy jeszcze coś powinienem sprawdzic zanim wpuszczę ryby? jakich testów powinienem urzyc żeby wszystko grało?

Z tego co czytałem woda powinna sie stabilizowac jakies 5-6 tygodni.Temperatura wody to ok 25 stopni.Światło pali sie od 10 do 22 wyłącznik czasowy.Wpuściłem dzisiaj ok 20 ślimaków świderków,pierwsi lokatorzy :D

Opublikowano

my równiez Ciebie witamy w naszym gronie

i tak zaczne od poczatku

- poczytaj artykuły na serwisie

- poczytaj forum

wszystkie odpowiedzi na te pytania co zadałes były juz tu udzielane i omawiane po parenaście razy

naprawde ciężko pisać to samo po raz ....nasty

Z twoich pytań wynika że jesteś "zielony"w temacie Malawi więc szukając odpowiedzi na te pytania znajdziesz jeszcze odpowiedzi na te pytania których nie zadałeś

Opublikowano
Akwarium fajne,obsada żywieniowo chyba nie za bardzo

yellowy z saulosi wyżywi da radę ale np bez filtra wewnetrznego to już gorzej

Dajcie koledze czy tez koleżance szanse poczytać forum i serwis i nabyc wiedzę większą niż te podstawowe pytania

Opublikowano
kurcze .. mars ..skonczmy to faq :roll:

walcze :evil: i pewnie teraz przez wszystkich świetych się nie wyrobię do wekkendu

ale już za chwileczkę już za momęcik FAQ z pyszcakami zacznie sie kręcić :D

Opublikowano

Ok macie wszyscy racje,ale już trochę poczytałem i wiem więcej.

Więc zacznę od początku:

Chcę kupic filtr wewnetrzny poczytałem i proszę o podpowiedz który mam wybrac:

silna głowica z gąbką(Atmana) 1200l/h czy szut-750.

Chcę też wymienic ceramike w filtrze na Aqeuala Biocera a może cos innego? filtr chodzi od niedzieli codzienie dolewam

20ml nitrivec sera ,w fitrze obecnie jest to co w zestwie ale chce wymienic na cała ceramike na wejscie założe prefiltr.

pomiarów jeszcze nie robiłem będę robił jutro:

NO2,ph,kh,gh-zooleka

NO3-Sera

Mam też jakis dziwny osad na tafli wygląda jakby kurz,ale wiem nic nie podpowiecie dopóki nie podam wyników testów.

Już wiem że cykl azotowy będzie trwał ok.5-6 tygodni uzbrajam się w cierpliwośc chcę stworzyc pysią jak najlepsze warunki :D

Napisze wyniki jutro.Proszę o odpowiedz, bo jutro będę robił zakupy i nie chciałbym wydawac niepotrzebnie pieniędzy. :)

Opublikowano

AT-202 + szara drobna gąbka (za 6 zł w sklep malawi np.) - wyłapie każdego syfa z wody

Chcę też wymienic ceramike w filtrze na Aqeuala Biocera
nie wymieniaj ceramiki na ceramikę :roll: ceramike daj ZAMIAST gąbek,zeolitu,węgla czy co tam w filtrze ci producent przysłał
Opublikowano
kurcze .. mars ..skonczmy to faq :roll:

walcze :evil: i pewnie teraz przez wszystkich świetych się nie wyrobię do wekkendu

ale już za chwileczkę już za momęcik FAQ z pyszcakami zacznie sie kręcić :D

... i ruch na forum spadnie o 75%... będą posty z linkami do faq, eot i zamykamy wątek...