Skocz do zawartości

O zalanie baniaczka... pytań pare.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wreszcie nadeszla chwila, ze moge napelnic swoj nowy baniaczek woda (ze starego zostalo tylko akwarium i pokrywa :D )... tzn mam nadzieje, ze juz moge i tu moje pytania...

1: wszystko co bylo klejone w tym akwarium (cale tlo, niektore kamienie do siebie, aby sie nie obsuwaly), bylo klejone za pomoca silikonu akwarystycznego... i tu moje pytanie, jest jakis minimalny czas po jakim mozna to wszystko zalac woda... pomijajac oczywiscie czas jaki potrzebuje silikon na pelne wyschniecie :wink:

http://www.allegro.pl/item465630707_dl_ ... zarny.html

(nie jest to reklama, poprostu na szybko znalazlem silikon ktorym kleilem)

2: Kubelek Eheim 2076 pro3e zasypany caly ceramika z Aquela, czy dodawac cos jeszcze aby wspomoc dojzewanie (kiedys na start dawalem jakies tabletki do kubelka...a moze dac Nitivec)? i czy ma chodzic pelna para - 1650l/h

3: Czy mechanik w postaci Atmana ma chodzic, czy jest zbedny w okresie dojzewania?

4: jaka tempereture ustawic na start?

5: kiedy brac sie wogole za jakies pierwsze pomiary wody?

Akwa: 240l

To chyba tylke, bede wdzieczny za pomoc

Opublikowano

1.przyjmuje się schnięcie 1mm spoiny/24h. Ja zawsze czekam aż przestanie śmierdzieć octem i tyle.

2. Jeżeli nie masz starych filtrów, dojrzałej wody albo brudu ze stabilnego akwarium to możesz zaszczepić bakterie (preparat w sumie dowolny - jbl kosztuje 8,5 zeta) a potem podkarmiać bakterie

2,3,4- IMO wszystko powinno chodzić tak jak bedzie chodzić z rybami

5. sprawdź na początku po nalaniu wody a potem spokojnie 4-5 dni może pochodzić

Opublikowano

Silikon schnie 1,5mm na dobę, czyli zależy6 ile silikonu dałeś – schnięcie liczmy z 2 stron – odczekaj tydzień i z głowy

Najlepiej, żeby wszystko było według norm dla zarybionego akwa (i tak przez te parę tyg. za dużo nie oszczędzisz, a patrząc po filtrze trochę kasy już wydałeś :wink: ) – czyli filtry włączone cały czas, temperatura, ph, gh, kh jak dla malawi

Na początek wrzuć trochę mrożonego pokarmu niech się rozłoży, potem jeszcze trochę – po dwóch, trzech tygodniach zmierz nh4, no2, no3 – dalsze postępowanie zależy od wyników.

Nitivec i inne bakteryjne specyfiki lałbym do wody dopiero przed zarybieniem – powiedzmy z tydzień

edit:

ups prawie dubel :o

Opublikowano

To chyba jednak zaczekam z zalewaniem... w sobote podklejalem jeszcze w akwa kamienie lezace w piachu (samo tlo schnie juz tydzien). No nic, mam nadzieje, ze dzieci mi wybacza zamiane zalewanie akwa na wypad do McDonalda :D ale moze byc ciezko... :roll:

Dzieki, jak narazie!!!

Opublikowano

wrzuc kostke mrozonki i niech gnije sobie.. mierz parametry. jak masz od kogo wziac syf z filtra (zaufane zdrodlo)to troche to przyspieszy stabilizacje cyklu.

a tak wogole to te pytania byly juz N razy omawiane na forum. uzyj czasem opcji szukaj

pozdro :wink:

Opublikowano

A powiedzcie mi, jak ustawic optymalnie przeplyw filtra i glowicy... bo piszecie, ze ustawienia takie jak z rybkami, ale jak to sprawdzic... tzn.

1: jak ustawic glowice Atmana, tak aby miachala na calej dlugosci 120cm, bez miachania rybkami jak ciuchami w pralce?

2: jak ustawic kubelek, zeby nie robil tego samego...?

Wszystko narazie na oko?

Opublikowano

Dokladnie jak powyżej napisał Yaro. Ja bym się nie przejmował za bardzo, za dużym strumieniem - ryby sobie poradzą, będą po prostu omijać dany obszar jeśli będzie zbyt silnie 'wiało'. Jak zobaczysz że tak jest to zmniejszysz po prostu i tyle. Ja osobiście wrzuciłbym na start mrożonkę i od razu dał preparaty / koncentraty z bakteriami do startu akwa (startery). Jaki jest sens dawać je dopiero przed wpuszczeniem ryb?! Jeśli dasz je od razu namnożą się lepiej przez te 3-4 tygodnie, więc IMHO nie czekaj, tylko lej starter od razu. IMHO starter jest też bezpieczniejszy od szczepienia akwa z obcego filtra. Cholera wie co tam u 'dawcy' w akwa się lęgnie. Ograniczasz więc do minimum ryzyko przywleczenia choroby, pasożytów, etc.

Pozdrawiam

PS.

Podobał mi się wpis z przekupywaniem dzieci, ale może zamiast do Maca to do zoo je zabrać? W imię szczepienia instynktów i zainteresowań przyrodniczych ;)

Opublikowano
Ja osobiście wrzuciłbym na start mrożonkę i od razu dał preparaty / koncentraty z bakteriami do startu akwa (startery). Jaki jest sens dawać je dopiero przed wpuszczeniem ryb?! Jeśli dasz je od razu namnożą się lepiej przez te 3-4 tygodnie, więc IMHO nie czekaj, tylko lej starter od razu.

Bakteryjki wlane do świeżej wody prawdopodobnie szybko padną – jak nie od chloru to z braku pokarmu – tak mi się wydaje. A dlaczego przed wpuszczeniem ryb? Tak dziwnie się składa, że nawet w teoretycznie dojrzałym baniaku po wpuszczeniu ryb często następują gwałtowne wahania parametrów – okazuję się, że jednak mimo osobników startowych w akwarium jest za mało bakterii nitryfikacyjnych, początkujący malawista zafascynowany nowymi pupilami sypie pokarm hojną ręką i po prostu jeszcze nie ma wyczucia w kwestii karmienia co skutkuje skokami nh4 i no2 – preparat z bakteryjkami może te skoki osłabić lub zniwelować – jeśli oczywiście w tej buteleczce jest jeszcze życie czego nigdy nie wiemy.

A powiedzcie mi, jak ustawic optymalnie przeplyw filtra i glowicy... bo piszecie, ze ustawienia takie jak z rybkami, ale jak to sprawdzic... tzn.

1: jak ustawic glowice Atmana, tak aby miachala na calej dlugosci 120cm, bez miachania rybkami jak ciuchami w pralce?

2: jak ustawic kubelek, zeby nie robil tego samego...?

Wszystko narazie na oko?

Właśnie w fazie startu baniaka masz idealny czas, żeby to wszystko rozpracować i poustawiać nie stresując przy tym ryb. Złotej recepty nie ma – każde akwa jest inne. W ramach dokarmiania bakteryjek możesz wrzucić trochę płatków i zobaczyć jak filtry zasysają i jaki obieg wymuszają :wink: