Skocz do zawartości

WKŁAD BIOLOGICZNY DO FILTRA JBL MICROMEC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WKŁAD BIOLOGICZNY DO FILTRA JBL MICROMEC.

Co o tym myślicie -słyszałem iż jest to super produkt. Likwiduje nadmiar NO2i NO3 .

Jest to droga rzecz ale sami wiecie i z na swoich pupilkach się nie oszczędza. a może ktoś tego używa i coś powie od siebie.

Bo ja mam strasznie wysokie NO3 i szukam złotego środka.

Opublikowano

Złoty środek to cotygodniowe podmiany wodą z NO3=0 oraz utrzymywanie akwarium w czystości.

Stosowanie srodków może być pomocne ale już tanie nie jest więc ciężko nazwać je złotym środkiem ;)

Opublikowano

To jest oczywiste, iż cotygodniowe podmiany, lecz jak ma się w kranie NO3 - 50 i mnóstwo głazów w zbiorniku to ten parametr i tak urośnie.

Ta ceramika podobno jest OK - przynajmniej tak twierdzi sprzedawca. A cena to 40złociszy za litrowe opakowanie. Zastanawiam się ile trzeba jej wsadzić do kubełka aby parametry się poprawiły.

Opublikowano
ceramika nie rozłoży Ci NO3.

A właśnie że rozłoży :mrgreen:

Nie ważne jest co , tylko w jakich warunkach :mrgreen:

Te ceramiki (wg. charakterystyki producenta) mają te właściwości , że na zewnętrznej części , gdzie jest większy przepływ wody mieszkają bakterie nitryfikacyjne , a w głębszych warstwach , denitryfikacyjne , tam gdzie mogą wytworzyć cię strefy o ograniczonej zawartości tlenu:)

Opublikowano

no dobra niech będzie i tak jeżeli mamy być dokadni :wink: Faty są jednak takie że to nie działa w praktyce: miałem takie kulki kiedyś (bodajże tropicala) które miały działać na tej zasadzie. w praktyce działanie takiej ceramiki jest ograniczone tym że aby w środku panowały warunki beztlenowe a na zewnątrz tlenowe przepływ wody musi być niewielki a to wiąże się z ograniczoną dostępnością skł. odżywczych dla bakterii i słabą wydajnością takiego złoża (przynajmniej w jednym z dwóch zadań jakie ma spełniać) u mnie sie nie sprawdziło

Opublikowano

I dlatego napisałem:

wg. charakterystyki producenta :D

Choć z tym dostarczaniem pożywki dla bakterii to też dziwna sprawa.

Rozmawiałem kiedyś na innym forum na temat DSB.

Patrząc na pomiar Redox w tym złożu , nie ma praktycznie żadnego przepływu , gdyż potencjały w różnych warstwach są różne , a jednak złoże pracuje i to bardzo dobrze.

Skąd więc bakterie w głębszych warstwach mają pożywkę?

Na zdrowy rozsądek nie mają jej gdyż wg. pomiarów nie jest dostarczana bo i jak?

IHMO na tej zasadzie działają właśnie te ceramiki , lecz by było widać wymierne sfekty denitryfikacji , trzeba by o wiele więcej tego "cudownego" wynalazku :mrgreen:

Opublikowano

Czyli co , warto zainwestować , czy nie.

Rozumiem, iż chcąc spróbować trzeba tego złoża dość sporo 3-4 -5 litry

Opublikowano

A jest coś skuteczniejszego oprócz oczywiście znanych metod.

Chciałbym włożyć coś do moich czterech filtrów i jazda - NO3 spada do wymazonego 20 - max 25.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.