Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam 220litrowe akwa w środku biologa ex 700 oraz mechanika weipro TC-800 i jak na to akwa to całkiem nieźle miesza wodą. W środku mam na razie tylko rybkę startową glonojada i jego kupska walają mi się pod kamieniami i w zagłębieniach. Na piasku kwarcowym nie wygląda to jakoś super. Mam pytanie czy jak wpuszczę z 30 świderków to one sobie z tym poradzą? Są jakieś stworki, które mi w tym pomogą? Będę odmulał co tydzień ale jakieś żywe organizmy czyszczące dno bardzo by mnie ucieszyły.

P.S.

Tak wiem, że glonojad nie jest biotopowy :)

Posted

Ogromna liczba świdrów w moim akwa ma właśnie tą zaletę, że kup właściwie nie widać. Oczywiście mam dobrą filtrację, ale świdry swoje robią.

Posted

Odmulacz :mrgreen: tylko uważaj, bo to agresywny gatunek :lol:

EDIT:

A na poważnie - można tak poustawiać dekorację i wyloty filtrów, że będzie ładnie i praktycznie :wink:

Posted

Eh w Malawi brakuje mi kirysków i innych tego typu czyścicieli dna :( Ubogi ten nasz biotop :/ w handlu są dostępne świdry i to jeszcze nie ten gatunek co żyje w Malawi ;(

Posted
:( Ubogi ten nasz biotop :/ (

Ubogi?

człowieku całego zycia Ci zabraknie aby poznać każdy gatunek z tego "ubogiego biotopu" to że coś w handlu nie występuje bo w znacznej mierze nie wszystko da się sprowadzić, nie świadczy to o jakiejś ułomności.

Akwarium z 5 rybami Saulosi w 112 l będzie równie ciekawe i interesujące i pozwoli nam na obserwacje takiego akwarium przez długi okres i nigdy się nie znudzi jak polubimy te ryby, usiądź przed akwarium z 5 gupikami, brzankami czy skalarami zobaczysz co znaczy ubogi biotop, (nie uwłaczajac tym rybom, bo są też interesujace - ale nie tak jak pyszczaki :D )

Posted

Hehe bardziej mi chodziło o to, że ciężko coś zdobyć do czyszczenia dolnych partii dna do wyboru mamy tylko świderki albo nic. Miałem akwarium z gupikami i szału nie było ;) teraz od tygodnia siedzę przed Malawi z kamieniami i jednym glonojadem i w sumie to moje najfajniejsze akwarium jakie w życiu miałem:) czekam aż się to wszystko tam ustabilizuje aby kupić ryby wtedy to dopiero będzie fajnie:)

Posted

Przecież glonojad nie wyżre ci kału, lecz glony. Nie pękaj, ja też mam ten problem... Tyle, że u mnie kupki zbierają sie w jednym miejscu i nie ma problemu z odmulaniem ;-)

Posted

knocker przeciez i tak bedziesz odmulal co tydzien...wiec nie ma problemu :wink:

pyski czy u mnie, czy u ciebie beda zawsze tak samo zalatwialy swe potrzeby. mozesz pokombinowac z cyrkulacja wody, wylotami filtrow, ew.kupic jakis cyrkulatorek ktory ci bedzie kupska pchal do wewa :D

pozdro

Posted

Rzecz naturalna. U mnie nic nie leży na dnie. Warto przestawić czasami jakiś kamień bo czasami jeden element powoduje zastawanie się odchodów w akwarium. No i może warto zastanowic sie dlaczego tyle tych kup jest w akwarium? Najlepiej też ograniczyć karmienie