Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ szkło kurczy się bardzo szybko :-), to do mojej narożnej 170-ki dołączyła standardowa 240-ka w której zamieszkało 10 auratusów. Ryby dorosły w strasznie krótkim czasie i teraz największe osobniki mają już po jakieś 8 cm. Objawiły się 4 samce i z dnia na dzień w zbiorniku jest co raz większa jatka. Już biorą się za pyski i wygląda to nieciekawie. Jak rozsądnie zredukować to stadko? Wśród tej czwórki jeden samiec jest wyraźnym dominatem, który ustawia całe towarzystwo po kątach, a jeden jest wyraźnie zastraszony i zdecydowanie słabiej ubarwiony. Samice też się ze sobą tłuką, a więc chaos jest totalny. Problem z odłowem już przemilczę, bo podejmowałem kilka prób i zero złapanych ryb (była głodówka, moczenie siatki przez kilka dni, pułapka z pleksi...).

Opublikowano

rozsądnie, to jest zmienić całkowicie obsadę. Jak pisze wyżej sabotage, Auratusy to nie do takiego zbiornika. Ale skoro już chcesz... 4 samce to z pewnością za dużo i Twoje ryby już Ci to zasygnalizowały. Sądzę, że ocja z 3 samcami też może nie wypalić. Więc zostaje 2 lub 1. Choć jak wspomniałem, dla mnie powinno być 0 :wink: