Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, po dlugiej mojej nieobecności na forum wracam, bo mam kilka pytań.

Malawi mam juz około dwóch lat, ale teraz planuje większy baniak itp.

Baniak bedzie nietypowy bo 95x40x40 (na tyle mi meble pozwalają), troche rzeczy juz mam; piasek, filtr, oświetlenie nawet 3 "bloki" wapienne po ok. 30kg każdy - bedzie z czego wybierac ;P

Wiec przejdzmy do pytań:

1.Czy wapien, mozna w jakiś sposób rozkruszyc (nie chce zepsuć) tak aby byly cienkie płaty po ok 1cm-3cm szerokościowo, tak aby pasowały na tło??

2.Czy można ten wapien czymś pomalować, bo narazie ma piaskowy kolor, a wiem jak jest z płochliwością pyszczaków, i nie chce żeby się chowały za kamieniami podczas gdy świeci "leciutkie" światło, albo nawet gdy jest wyłączone.

3.Pokrywę ze względów na wymiary będe robił sam, jaki materiał polecacie ?? (tak żeby się zmiescic w 100zl (bez oświetlenia-to już mam, tylko zainstalować ;)) ) Czy isteniej jeszcze jakis materiał oprócz spienionego pcv, bo troche drogo on wychodzi...

Opublikowano

nie rozkruszysz wapienia na cienkie płaty.

nie maluj kamieni wygląda to raczej cienko

możesz użyć samej szyby do przykrycia akwarium lub zrobić z płyt meblowych

Opublikowano

No a jak sie tło maluje, to wporzo jest ?

O gustach sie nie dyskutuje, mi sie podoba ciemne tło i kamienie a jasny piasek ;]

To jak sie nie da to chociaż pokrusze na mniejsze, a tło zrobie z folii, bo do CR65 to nie mam głowy i umiejętności.

Co do pokrywyz płyt meblowych to chodzi o "deski" ?

Zrobiłbym z pleksi, ale to też drogo wycjodzi, może ktoś coś wie o jakichś innych materiałach to niech sie wypowie ;))

pozdrawiam ;)

Opublikowano

może poszukaj na forum?

a nie wszystko na gotowe?

jest takie coś jak "szukaj" wpisz pokrywy i zaraz będziesz miał wiele opcji

Opublikowano

kiedys zrobilem sobie fajna pokrywe z paneli plastikowych ( jako ze moja branza wiec mialem material za free :D ).

jak pojdziesz do sklepu to pewnie ci dadza jakis kawalek PCV-ki, bo na biezaco zmienia sie wystawki w sklepie :) a stare sie wyrzuca :wink: pokrywe mialem ladnych kilka lat.

wygladala tak:

post-7678-14695711667806_thumb.jpg