Skocz do zawartości

Jak przenieść glony zza tła do akwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

idealne ciężko osiągnąć bo w jeziorze oryginalnie są one bardzo niskie, w warunkach akwaryjnych utrzymujemy te wartości na dużo wyższym poziomie jako bufor dla alkalicznego odczynu wody (wysokie KH pomaga utrzymać wysokie pH) Co do nawozu dla roślinek -----> i tak Ci zdechną :mrgreen:

Opublikowano
nie zdechna tylko zostana zezarte

Co do nawozu dla roślinek -----> i tak Ci zdechną :mrgreen:

uogólniacie koledzy i to bardzo :wink: moje krokodyle sie roslinek brzydzą i ich nie żrą i roślinki mam ładne i nawet nurzańce mi tak rosną że muszę karczować od czasu do czasu bo się dzungla robi, więc nie piszcie że w Malawi roślinek się nie da ... bo nawet aniubiasy mi kwietną ostatnio reguralnie a PH mam 8,5 ..... więc sie da .... choc łatwo nie jest ... no i trezba miec krokodyle :wink: ale w małym akwa z M. Livingstoni mimo że mbuna też nurzańce zasuwają choć one akurat livingstonki mało roślinożerne są.

Opublikowano
i tak zdechną :wink::mrgreen:

u mnie nie zdechną 8)

bo jedynie to akwa z livingstonkami ma rok z tym że ryby kupione juz były prawie dorosłe wiec jak by miały rośliny skasować to by skasowały natomiast pozostałe akwa to baniaki paruletnie, dlatego zawsze piszę że nie jest niemozliwe mieć zielone malawi jest to trudne a i rośliny nie bedą wyglądac tak jak w SA, ale jakie roślinki jak beda wyglądały jeśli wogóle będą to zalezy od gatunków ryb jakie trzymamy.

Opublikowano

W moim akwarium też są roślinki i mają się w miarę dobrze. Zauważyłem, że ryby atakują jedynie świerzo wypuszczone listki. Jeśli taki listek przetrwa pierwsze kilka dni - to już dalej rozwija się bez ingerencji mojej akwaryjnej fauny (jak w stopce). Problem leży w mojej opini gdzie indziej - właściwościach fizykochemicznych wody. Jedne rośliny lepiej sobie radzą w takim środowisku, inne gorzej, więc jeśli ktoś chce mieć rośliny w zbiorniku i dobrze je dobierze - da się to zrobić. Właściwy dobór gatunków ryb też oczywiście jest istotny.

Opublikowano

Dziwna sprawa z moimi roslinami.

Na poczatku gdy udalo mi sie utrzymywac w dobrym stanie anubiasa. Po restarcie akwa anubias zwiedl.

Kryptokoryna raz,ze byla slabej kondycji to jeszcze dodatkowo ja saulosi pogryzly i padla...

Aktualnie nie mam roslin i na sile nie chce pchac. Choc mam bardzo 'mroczne' akwarium (zapraszam do galeri klubu malawi "AKWARIUM PANA PYSZCZAKA" i przydaly sie zielony kolor dla kontrastu to pomyslalem, ze glon, ktory wyrosl zza tlem rozrastajacy sie w ekspresowym tepie super wygladal by z przodu.

Wiem,ze na to wszystko potrzeba czasu. Jak widac w galeri moje akwa jest calkowicie porosniete przez brazowy glon... okrzemek chyba... No i chce ulatwic pomoc temu zielonemu...

Kupilem nawoz i dodaje malutkie dawki, moze cos to da... Co do roslinek to sam nie wiem, czy przy saulosi da sie cos utrzymac. Najlepiej wysoko rosnacego..

Opublikowano

Hmmm...;P

No tak,wiem... ale te korzenie mial naprawde strasznie brzydkie.

W pierwszym akwa przed zmianami anubias byl w zwirze dosc gruboziarnistym, pewnie tam przeplyw wody byl zupelnie inny.. No a tutaj piasek i dostal w dupe...:<

Opublikowano

generalnie anubias ma mieć korzenie w wodzie a nie w piasku czy żwirze, dlatego ze były w żwirze dlatego były i brzydkie, w piasku jeszcze miały gorzej i anubias pada