Kiper Posted October 15, 2008 #1 Posted October 15, 2008 Mam akwa 192l (120x40x40) Obsada to 9x P.Saulosi. Mam ph 7-7,5 słyszałem ze przy podmianach mozna stosować sodę oczyszczoną aby podniesc ph... w jakich proporcjach mogę ją stosowac jeśli podmieniam 40l tygodniowo.?
slawek gorol Posted October 15, 2008 #2 Posted October 15, 2008 nie ma jakiejs sztywnej ilosci co do dawkowania sody. po prostu musisz dawkowac powoli i robic test.za pierwszym razem podbij do 7,8 a przy kolejnej podmiance do 8, zeby ryby jakiegos szoku nie doznaly.( ja daje 2 lyzeczki co tydzien przy podmiance i ph mam 8-8,2 ....przy okazji kh mi wzrasta 8)
sabotage Posted October 15, 2008 #3 Posted October 15, 2008 Smialo przy kazdej podmianie lyzeczke od herbaty mozesz wsypac. Ja robie tak, do wrzatku wsypuje lyzeczke badz dwie sody, potem te mieszanine wlewam do wiadra z woda i sru do akwa. Soda ma to do siebie, ze ryb nie zabije, najwyzej bedziesz miec troszke wiecej kamienia a pH powyzej 8,5 i tak nie podskoczy, sypaj smialo;)
imak73 Posted October 30, 2008 #4 Posted October 30, 2008 Dokładnie tak jak pisze sabotage, wal śmiało. Ja również używam sody i moim zdaniem nie ma sensu kupować drogich specyfików poprawiających jakość wody dla Malawi kiedy soda robi to świetnie. Pamiętać należy tylko , iż dodajemy sodu przy podmiankach.
slawek gorol Posted October 30, 2008 #5 Posted October 30, 2008 Dokładnie tak jak pisze sabotage, wal śmiało. imo lepiej to zrobic na "dwa razy" nie ma co podbijac Ph z np 7,5 do 8,4 tak szybko. teoretycznie rybciom nic sie nie dzieje, ale to jest wielki skok Ph.
romekjagoda Posted October 30, 2008 #6 Posted October 30, 2008 Slawek no właśnie jest to b. duży skok - gdzieś czytałem (nie jestem chemikiem), że zmiana PH o jeden stopień oznacza dziesięciokrontne (a może było to stukrotne?? nie pamiętam) zwiększenie stężenia jonów. Dla ryb to dość drastyczne. Ja osobiście dziś odkryłem, że zmniejszyło się ph mojej kranówy i w akwa mam 7,2 ph oraz KH w okolicach 10. Tak niskie ph zawdzieczam też prawdopodobnie zniknięciu tajemniczemu samiczki johanni, która teraz gdzieś za tłem pewnie sie rozkłada i zakwasza wodę. W weekend lecę po grys koralowy oraz sodę.
yaro Posted October 30, 2008 #7 Posted October 30, 2008 zmiana jednego stopnia pH to dziesięciokrotnie zwiększenie kwasowości o kolejny już 100krotne następne 1000krotne, po drugie drastyczne podniesienie pH wytrąca w wodzie amoniak - co doprowadzi niechybnie do katastrofy, więc jeżeli wprowadzamy korektę pH musimy robić to ostrożnie, bez większych skoków.
sabotage Posted October 31, 2008 #8 Posted October 31, 2008 Dlatego sode dodaje sie podczas podmian, rozciencza sie ja swierza woda. Po drugie, nawet jak wsypiecie cala saszetke sody, pH nie podskoczy Wam o jeden stopien - nigdy w zyciu (no chyba ze w 30l akwarium). Chyba nei mysleliscie ,ze kolega wsypie do akwarium wiadro tak owej Na 2-3 moze i wiecej razy (zalezy od wody w kranie), zeby zrobic katastrofe soda - trzeba miec talent.
makok Posted October 31, 2008 #9 Posted October 31, 2008 zeby zrobic katastrofe soda - trzeba miec talent. popieram robiłem z sodą w akwa już różne "cuda" i nie wiem co trzebaby zrobić, żeby zrobić katastrofę... ale mimo to zalecam "z pomyślunkiem"
yaro Posted November 1, 2008 #10 Posted November 1, 2008 bo nikt z nas nie ma wody ani miękkiej ani z niskim pH, podwyższenia dwóch stopni pH w czasie jednokrotnej podmianki nie pozwoli na przeżycie na pewno ani jednej ryby, jednak gdy staramy się podwyższyc z 7,5 na 8 czy nawet na 8,kilka to nie zrobimy im raczej krzywdy.
Recommended Posts