Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam akwa 192l (120x40x40) Obsada to 9x P.Saulosi.

Mam ph 7-7,5 słyszałem ze przy podmianach mozna stosować sodę oczyszczoną aby podniesc ph... w jakich proporcjach mogę ją stosowac jeśli podmieniam 40l tygodniowo.?

Posted

nie ma jakiejs sztywnej ilosci co do dawkowania sody.

po prostu musisz dawkowac powoli i robic test.za pierwszym razem podbij do 7,8 a przy kolejnej podmiance do 8, zeby ryby jakiegos szoku nie doznaly.( ja daje 2 lyzeczki co tydzien przy podmiance i ph mam 8-8,2 ....przy okazji kh mi wzrasta 8)

Posted

Smialo przy kazdej podmianie lyzeczke od herbaty mozesz wsypac. Ja robie tak, do wrzatku wsypuje lyzeczke badz dwie sody, potem te mieszanine wlewam do wiadra z woda i sru do akwa.

Soda ma to do siebie, ze ryb nie zabije, najwyzej bedziesz miec troszke wiecej kamienia a pH powyzej 8,5 i tak nie podskoczy, sypaj smialo;)

• 2 weeks later...
Posted

Dokładnie tak jak pisze sabotage, wal śmiało. Ja również używam sody i moim zdaniem nie ma sensu kupować drogich specyfików poprawiających jakość wody dla Malawi kiedy soda robi to świetnie.

Pamiętać należy tylko , iż dodajemy sodu przy podmiankach.

Posted
Dokładnie tak jak pisze sabotage, wal śmiało.

imo lepiej to zrobic na "dwa razy" nie ma co podbijac Ph z np 7,5 do 8,4 tak szybko. teoretycznie rybciom nic sie nie dzieje, ale to jest wielki skok Ph.

Posted

Slawek no właśnie jest to b. duży skok - gdzieś czytałem (nie jestem chemikiem), że zmiana PH o jeden stopień oznacza dziesięciokrontne (a może było to stukrotne?? nie pamiętam) zwiększenie stężenia jonów. Dla ryb to dość drastyczne.

Ja osobiście dziś odkryłem, że zmniejszyło się ph mojej kranówy i w akwa mam 7,2 ph oraz KH w okolicach 10. Tak niskie ph zawdzieczam też prawdopodobnie zniknięciu tajemniczemu samiczki johanni, która teraz gdzieś za tłem pewnie sie rozkłada i zakwasza wodę. W weekend lecę po grys koralowy oraz sodę.

Posted

zmiana jednego stopnia pH to dziesięciokrotnie zwiększenie kwasowości o kolejny już 100krotne następne 1000krotne,

po drugie drastyczne podniesienie pH wytrąca w wodzie amoniak - co doprowadzi niechybnie do katastrofy, więc jeżeli wprowadzamy korektę pH musimy robić to ostrożnie, bez większych skoków.

Posted

:wink:

Dlatego sode dodaje sie podczas podmian, rozciencza sie ja swierza woda.

Po drugie, nawet jak wsypiecie cala saszetke sody, pH nie podskoczy Wam o jeden stopien - nigdy w zyciu (no chyba ze w 30l akwarium).

Chyba nei mysleliscie ,ze kolega wsypie do akwarium wiadro tak owej ;)

Na 2-3 moze i wiecej razy (zalezy od wody w kranie), zeby zrobic katastrofe soda - trzeba miec talent.

Posted
zeby zrobic katastrofe soda - trzeba miec talent.

popieram

robiłem z sodą w akwa już różne "cuda" i nie wiem co trzebaby zrobić, żeby zrobić katastrofę...

ale mimo to zalecam "z pomyślunkiem" :P

Posted

bo nikt z nas nie ma wody ani miękkiej ani z niskim pH,

podwyższenia dwóch stopni pH w czasie jednokrotnej podmianki nie pozwoli na przeżycie na pewno ani jednej ryby, jednak gdy staramy się podwyższyc z 7,5 na 8 czy nawet na 8,kilka to nie zrobimy im raczej krzywdy.