Skocz do zawartości

Pierwotniaki - pozostałość po przeprowadzce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i stało się po przeniesieniu ryb do newego akwarium i dolaniu 40% nowej wody mam inwazję pierwotniaków (mleczna woda)

Podmiany (co tygodniowe) pomagają ale na kilka dni potem pierwotniaki się odnawiaja.

Filtr mi nie padł wszystko (przenosiny) odbyło się płynnie z akwa do akwa.

Parametry wody mam:

NO2 - 0

NO3 - 15

PH - 7,8

TWW - 10

TWO - 13

więc na moje są OK i do tego stabilne nic nie skacze no może poza NO3 przed podmianką skacze do 30 ale to normalne.

przetrzepałem forum (nasze i nie tylko) no i widzę że walka z monstrami jest nie równa :)

Generalnie doczytałem się 2 sposobów (o natlenianiu też wiem jest w trakcie)

1 Lampa UV

2 Preparat CRISTAL - Tropicala.

Co radzicie?

Jestem w stanie udźwignąć zakup Lampy UV (mam urodziny niebawem więc sobie mogę na prezent zaproponować) a i ze 4pln na Cristal też wysupłam.

pytanie brzmi co lepsze (chemii się boję0.

A może inny sposób?

czekam na rady i pozdrawiam!

Opublikowano

KrisQ tak jak napisales natleniac wode,preparat sobie odpusc i moze odpusc podmianke bo przez podmianke dostarczasz pierwotniakom nowego "paliwa" , przestan karmic ryby mala dodatkowa glodowka u mnie pomagalo

pozdrawiam

Opublikowano

cristal sobie zostaw na rybią ospe, jak go wlejesz do akwarium to jedyną różnicą będzie zmiana mętnego białego na mętny błękitny :wink:, ogranicz karmienie, wody nie podmieniaj jeżeli nie zmusza cię do tego NO3, po pewnym czasie pierwotniaki ustąpią

Opublikowano

hm.. zakupiłem dziś ten Cristal (na razie nie aplikuje) i jest na nimnapisane, że zabija pierwotniaki.

woda jak była mleczna tak jest jeśli nie ustąpi do weekendu to wezmę od kumpla lampę UV

i zobaczę co ona daje.