daniel_iron Opublikowano 12 Października 2008 #1 Opublikowano 12 Października 2008 Witam Mam akwarium 270l jaką obsadę polecacie do takiego zbiornika? Wymiary to 120x45x50cm. Interesują mnie gatunki: Pseudotropheus saulosi "coral" Melanochromis chipokae Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" Iodotropheus sprengerae Aulonocara hansbaenschi Pseudotropheus tropheops sp. 'Chilumba' Labidochromis caeruleus 'Yellow' Copadichromis borylei 'Kadango' Pseudotropheus acei Pseudotropheus elongatus 'Mphanga' Pseudotropheus demasoni Pseudotropheus estherae Red-Blue / Pseudotropheus zebra Red-Blue Pseudotropheus estherae Red-Red / Pseudotropheus zebra Red-Red Pseudotropheus lombardoi F1 Pseudotropheus msobo 'Magunga' Interesuje mnie jakieś ciekawe połączenie pod względem zachowania, uosobienia itd. Myślałem o 2-3 gatunkach także zróżnicowanych kolorystycznie. Wiem że chyba 2 gatunki jakie wymieniłem nie należą do Mbuna jeśli nie polecacie takiego rozwiązania to ok;)
freelanc3r Opublikowano 12 Października 2008 #2 Opublikowano 12 Października 2008 zdecyduj sie kolego ile masz litrow IMo 2-3 gatunki Saulosi + Maingano lub Saulosi + maingano + rdzawy (no ewentualnie yellow) lub Maingano + yellow + rdzawy lub Saulosi + yellow + rdzawy ogolnie wydaje mi sie ze te 3 gatunki mozesz jakos zmyslnie pomieszac
yaro Opublikowano 12 Października 2008 #3 Opublikowano 12 Października 2008 można pomieszać jeszcze bardziej np jednogatunkowe demasonarium? non-mbuna odpada. acei z racji wielkości jaką osiąga również,
daniel_iron Opublikowano 12 Października 2008 Autor #4 Opublikowano 12 Października 2008 270l 120x45x50 Będą te rybki ciekawie się prezentować pod względem zachowania itp? Jednogatunkowe mnie raczej nie interesuje Aha jeśli mógłbym prosić o selekcje rybek które na 101% odpadają i nie mogę ich trzymać
yaro Opublikowano 12 Października 2008 #5 Opublikowano 12 Października 2008 To podane mieszanki z saulosi są bardzo ciekawe, i w każdej z wymienionych kombinacjach będzie ciekawa.
daniel_iron Opublikowano 12 Października 2008 Autor #6 Opublikowano 12 Października 2008 A jak się ma sytuacja z: Pseudotropheus estherae Red-Blue / Pseudotropheus zebra Red-Blue Pseudotropheus estherae Red-Red / Pseudotropheus zebra Red-Red Pseudotropheus tropheops sp. 'Chilumba' ==> na tych zależy mi najbardziej Jeśli bym zdecydował się na: Saulosi + maingano + rdzawy to w jakich ilościach i w jakich zestawieniach?
mutra Opublikowano 12 Października 2008 #7 Opublikowano 12 Października 2008 zależy jakie masz dno, redy są duże. Odpowiednio karmione rosną spokojnie do 15 cm
yaro Opublikowano 12 Października 2008 #8 Opublikowano 12 Października 2008 redy niestety za duże do tego akwarium, na upartego może i by weszły ale efekt jest imho niezadowalający. Co do obsady z saulosi kup po 9-10 rybek
sision Opublikowano 13 Października 2008 #9 Opublikowano 13 Października 2008 Z podanych przez Ciebie gatunków w akwa 120cm mógłbyś trzymać: - Maingano - Caeruleus - Saulosi - Sprengerae (Rdzawy) - Demasoni - Elongatus (to tak na styk ) Oczywiście nie wszystkie można połączyć ze sobą. Podane wcześniej kombinacje są bardzo ciekawe. Z wyżej podanych najbardziej odbiegającą od ogółu jest Caeruleus - jego dieta jest w przewadze "mięsna"
ibanez Opublikowano 23 Października 2008 #10 Opublikowano 23 Października 2008 Co sadzicie o finalnej obsadzie: msobo 4 rybki + maingano 6 rybek + yellow 4 rybki w 240 litrow ? Czy ladnie bedzie sie prezentowal taki baniaczek? Czy samiczki msobo sa pomaranczowe czy raczejzolte?Chcialbym by odroznialy sie od yellow kolorem... Czy nie bedzie klopotu z doborem pokarmu?
Rekomendowane odpowiedzi