Skocz do zawartości

Filtracja (bio+mech) w 112l (jaki kubełek?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na pewno lepiej niz kaskada, 3literki ceramiki wejda... Probuj wyrwac ex700, zawsze ciut wiekszy :)

Jak nie wyrwę Tetry, to może jeszcze ten nie zostanie sprzedany.

A czy mogę używać w moim akwarium ceramiki która zostanie kupiona z filtrem czy muszę wsadzić nową?

Wlasciwie przy nieprzerybionym zbiorniku ten eheimik styknie...

2+5 Saulosi w112l to przerybienie?

Opublikowano

Ok, kupiłem tą tetrę, co prawda troszkę drogo, bo za 130zł, ale ważne, że już mam odpowiedni filtr ;)

Czyli wszystkie 4 koszyki zasypać ceramiką? Czy może w ten pierwszy koszyk włożyć gąbkę?

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie - Właśnie kupiłem na allegro takie tło:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=458741156

Co będę mógł za nim ukryć? Czy tylko węże od kubełka (i czy wogóle da radę chociaż je tam wsadzić, albo np. jeden tak, drugi nie), czy może coś więcej, np. grzałkę?

I czy w ogóle opłaca się tak zrobić, żeby trochę zakamuflować sprzęt (chodzi np. o stratę miejsca z tyłu, ew. gorszą cyrkulację itp.)?

Opublikowano
..- Właśnie kupiłem na allegro takie tło:

...

Co będę mógł za nim ukryć?

to tło jest sfocone od przodu i nie widac jego w postaci trójwymiarowej, ale przyjmując że jest standardowe to najprawdopodobniej bedzie dość ściśle przylegać do tylnej szyby a od góry wlezie pod wzmocnienie wzdłuzne akwa a w tekim przypadku to mozesz zapomnieć ze za dużo tam schowasz jeśli cokolwiek da radę

Opublikowano
..- Właśnie kupiłem na allegro takie tło:

...

Co będę mógł za nim ukryć?

to tło jest sfocone od przodu i nie widac jego w postaci trójwymiarowej, ale przyjmując że jest standardowe to najprawdopodobniej bedzie dość ściśle przylegać do tylnej szyby a od góry wlezie pod wzmocnienie wzdłuzne akwa a w tekim przypadku to mozesz zapomnieć ze za dużo tam schowasz jeśli cokolwiek da radę

Na stronie sklepu z tym tłem (od niego kupuję je na allegro) pisze "pierwszym zadaniem tła jest oddzielenie biotopu wodnego od części, w której są zamontowane elementy osprzętu mechanicznego", więc sam nie wiem... (http://superpreis.pl/product_info.php/c ... cts_id/138)

Opublikowano

Co do teł to często słyszymy ze można oddzielić część wodną od tej części w której będzie sprzęt, niestety jest to trochę mylne, bo mało teł się buduje w taki sposób aby można było upchać tam rury od filtrów itp.

jednak jest na to sposób i już słyszałem wypowiedź "specjalisty" że jak się odsunie tło od tylnej szyby, właśnie tak aby była przerwa między nią a tłem to będzie tyle miejsca co się będzie chciało, niestety minusem jest to że może się okazać ze tło wyląduje w połowie akwarium :D

ale jeżeli mamy dość szerokie akwarium to możemy pozwolić sobie na odsunięcie tła na 2-3 cm od tylnej szyby tak aby schować z tyłu rurki.