Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj przyszło moje uzupełnienie obsady od M_sobo, 15 demasonów( jeszcze raz wielkie dzięki: D). Teraz mam w akwa 140x35x50 18 demasoni oraz 9 red redów, jak długo w takiej ilości moge je trzymać w tym akwa? Nie chciałbym ich redukować bo możliwe że zmienie akwa na 375 l standard: D. Proszę o odpowiedzi.

Opublikowano

Na pewno nie utrzymają ci się w takich ilościach jakie masz, jednak nie ma szans na ocenę czy będzie ich 20 czy 10 - życie to ułoży, Ty obserwuj akwarium i gdyby jakaś ryba była szczególnie maltretowana przez inne to znajdź jej wtedy inne lokum, natomiast gdyby to jedna z ryb była taką rybą która bije wszystkie inne a nawet zabija to pozbądź się wtedy tej.

Opublikowano

Chyba mnie nie zrozumieliście... Po pierwsze to nie szukam obsady bo już mam( do Romka). A wogle to chodzi o to że mam te ryby młodzież i nie chcę redukować np redów jak zobacze że są 3 samce bo jak zmienie akwa na większe i nie powiększe obsady to będzie miejsce dla tych samców. Więc chce wiedzieć jak długo taka ilość ryb da radę w obecnym akwa i kiedy mniej więcej musiałbym zmienić? Pozdrawiam

Opublikowano

Wszystko zależy od wielkości, na pewno musisz mieć na uwadze to co Yaro napisał, redy rosną spore, może zostaw 1 gatunkowe z demasoni?

Opublikowano

Myślałem o jednogatunkowym ale redy mi się podobają... A pozatym większość w 375 l trzymają po 3-4 gatunki, więc wydaje mi się że 2 gatunki w ilości taką która mam byłoby ok, czy się myle? A narazie muszą być w tym akwa, bo muszę uzbierać na to 375l, i chcę wiedzieć jak szybko muszę zbierać:D

Opublikowano

Nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. U każdego pewnie sytuacja byłaby inna. Sam musisz obserwować i kontrolować sytuację. Ja bym nic nie ruzał, jeśli nic się nie będzie działo. Choć nie wiem, czy tyle dorosłych ryb w 375l da radę. Owszem, teraz są mniejsze i młode, ale nie na zawsze :D

Opublikowano

Jeszcze nie widziałem akwarium z rybami aby nie dochodziło do redukcji.

Redukcja będzie na 100%, więc zostaje wybór czy to ma byc selekcja naturalna czy będziesz dbał na tyle o ryby ze w przypadkach o ktorych pisałem będziesz szukał dla nich lokum.

Pomimo jednak tego co napisałem, nie będziesz miał czasami wpływu na redukcję naturalną, pyszczak potrafi w 1 sekundę uderzyc w drugą i odesłać ja do świata wiecznego spoczynku, nie będziesz miał wtedy na to żadnego wpływu.

Opublikowano
pyszczak potrafi w 1 sekundę uderzyc w drugą i odesłać ja do świata wiecznego spoczynku, nie będziesz miał wtedy na to żadnego wpływu.
święte słowa, słychać tylko stępiony odgłos z akawarium i jest jedną rybkę mniej