Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiscie o ilośc gdyz pyszczaki z zasady brudzą w podobnych ilościach :) (czyt. sraja nimiłosiernie :) )

Ale co tu sie martwic , jak nie przesadzisz to ten kubeł spokojnie to pociagnie . FX5 to jeden z najwiekszych kubełków na rynku . Bedziesz miał ok 550l wody netto , ogromne złoże w postaci kamieni , piasku , rur itp gadżetów . Tylko nie wrzuc tam 50-60 ryb a naprawde bedzie dobrze . Ja proponuje docelowo 4x8szt , 5x7szt Mbuniaków.

Opublikowano

Mam pytanie teraz o oświetlenie Lampy, HQI pewnie trzy sztuki myślę, że wystarczą i moje pytanie czy trzy 70w czy trzy 150w a może cztery 70w nigdy nie miałem do czynienia z tymi lampami i nie wiem, co wybrać, bo jak wybiorę jedno to odwrotu niema.

Opublikowano

70W wystarczy , ale mniejszy wybór żarników , niż 150W-owych.

Musisz się tak czy owak zdecydować , bo później nie będziesz mógł się rozmyślić:)

Po prostu 70 oraz 150W mają różny wymiar.

Opublikowano

Ale muszą być trzy lampy prawda czy cztery.Patrzyłem przed chwilą i nie ma problemów z żarnikami a o jakiej barwie powinny być.Mam rozumieć im więcej 10000k tym bardziej niebieska.

Opublikowano

Dlaczego aż cztery? To zależy od tego na jakiej wysokości nad akwarium będą. Zobacz sobie baniak bariana on ma 300 cm i nad nim wiszą tylko 2x150W. Oczywiście jak dasz np 3x70W to światło będzie mniej punktowe i baniak będzie lepiej doświetlony. Ale to już twoja osobista decyzja :wink:

Opublikowano
Oczywiście jak dasz np 3x70W to światło będzie mniej punktowe i baniak będzie lepiej doświetlony. Ale to już twoja osobista decyzja :wink:

A tutaj pozwolę się nie zgodzić:)

Dużo zależy od lampy jaką kupisz:)

Jeśli będzie to oryginalna , akwarystyczna lampa , to masz większe pole oświetlania.

Np. taki Lumenarc ma odbłyśnik 50x50cm , no ale kosztuje 750pln(za sam odbłyśnik)

Jeśli chcesz zaoszczędzić kasy to weź lampy z asymetrycznym odbłyśnikiem , przemysłowe.

Ja wziąłbym 2x150W , przy 70W , nie ma takich refleksów :D