Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
danielj napisał(a):

625L to wychodzi? No to skoro my 840L byliśmy wstanie we dwóch utrzymać to tym bardziej z 625L chłopaki dadzą radę... Jedna podstawowa kwestia.. zainwestować 5pln w rękawiczki z gumą...

to napisał Misyo ... :D

zbieram info o zbiorniku i większość robi je z 12mm szyby i trzy wzmocnienia czy to wystarczy i czytałem coś o dzielonym dnie o co chodzi.

Dzielone dno to co w nazwie, jest poprostu z kawałków 2,3 itd. Robi się tak w zbiornikach dłuższych aby naprężenia nie były takie destrukcyjne dla jednej tafli szkła (nacisk wody). Barian ma chyba z 6 kawałków dno. Kawałki dna łączy się silikonem tak jak resztę szyb. Widziałem zbiorniki 2m z dzielonem dnem, ale ja mam dno z jednego kawalka. Przy długości 2,5 warto się nad tym zastanowić a w szczegulności 250x60x60 - gratulacje wyboru :wink:

Opublikowano

nie musi być dzielone, ale

no właśnie dzieli się po to aby było bezpieczniej.

ja przy 200 cm mam juz dzielone, ale na pewno są osoby ktore mają w całości - bo kiedyś się nie dzieliło dna.

Opublikowano

no i znowu problem jak nie o szerokość szyby to z dzielonym dnem jeden problem rozwiąże to pojawia się kolejny no ale przy tak dużym projekcie (według mnie) jak ten to chyba normalne i dopiero początek.

Opublikowano

Dzielone dno to nie problem tylko bezpieczeństwo, dla kogoś kto klei akwa nie stanowi to problemu - troszkę więcej silikonu pójdzie. Najważniejsze, to temat gdzie i jak zdobędziesz akwa, czy klejone na miejscu czy w całości. W zależności od opcji dogadujesz się na konkrety czyli, wzmocnienia gubość szyb itd. Nie widzę problemu tylko kasa :lol: ...

Opublikowano

no właśnie o kasę chodzi i dlatego pytam czy 12mm szyba wystarczy bo z 15mm pewnie będzie z 500 droższe i czy jeżeli akwa będzie klejone na miejscu to lepiej zrobić dzieloną szybę. Boję się tej dzielonej szyby żeby za 5 czy 8 lat nie puścił ten sylikon i woda nie znalazła się na podłodze może być taka opcja czy nie ma takiej możliwości.

Opublikowano

12 starczy

dzielonego nie ma się co bać

silikon może walnąć nie tylko na dnie ale na każdym innym łączeniu - ale to tylko rzadki wyjątek