Skocz do zawartości

Hagen Fluval 405 vs Eheim Professionel 2228

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki chłopaki za opinie. Nie widzę żebyście coś zarzucali Eheim-owi wiec się chyba na niego zdecyduje (jeśli wejdzie w szafkę). Oczywiście nadal proszę o opinie jeszcze nie mam ramy żeby wzmocnić szafkę więc jeszcze niczego nie kupuje.

Ps. Problemu ze słuchem jeszcze nie mam :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Nie kupuj fluvala ... eheim, tetra ale nie ten traktor ;)

ja Ci dam traktor, mam takie traktory i nic normalie bentleje :wink::lol:

fluval nie jest zły choć teraz jak bym musiał to być może bym się zdecydował na coś innego ale z innych wzglądów, byc może na eheima ze wzgldu na wkałdy które są w cenie być może na tetrę ze wzgledu na pojemność ...

Opublikowano

Sam się zastanawiam co kupić, akwa w warsztacie więc może być i traktor-fluval.

za fluvalem przemawiają:

- przepływ – 1300l/h, eheim 2228 ma 1050l/h

kwestia tego jaki ten przepływ jest faktycznie, jednak fluvalowi 305 nie mam nic do zarzucenia w kwestii dmuchania

- objętość wypełnień - 8,5l, eheim 7,3l

w standardzie we fluvalu znaczna część to gąbki i węgiel, w eheimie to 6 litrów dobrej ceramiki, jednak samego miejsca jest więcej.

plusy eheima:

- marka, jakość, niezawodność

chociaż fluvalowi, za wyjątkiem większego hałasu niec zarzucić nie mogę.

- przede wszystkim dobre wkłady (ceramika), po prostu nie trzeba ich dokupować

chcąc wypełnić fluvala tym co ma eheim musimy wydać około 240 zł podczas gdy różnica w cenie tych filtrów to jakieś 100zł, z tym, że jeśli fluvala zasypiemy tym co ma eheim to przynajmniej teoretycznie będzie w stanie obsłużyć większe akwa.

Opublikowano

przepływ ? zmierz go na wodomierzu to się przekonasz?

przy niewielkim podnoszeniu i nie zabrudzeniu wkładów wszystko jest zgodne z opisem, ale po dwóch czterech tygodniach fluval już dużo słabiej niż eheim, po drugie po co eheimowi więcej miejsca w kuble skoro ten litr mniej ceramiki i tak będzie lepszy od większej ilości ceramiki w fluvalu.

Opublikowano

No i plastiki:( Chyba najwazniejszy minus fluvala. Niestety nawet nowsze modele dalej mają to samo czyli zapieczona uszczelka = złamana wajcha zaworu na wężach. Zmienili by wkoncu sposób zakręcania zaworów na wężu.

Opublikowano
po drugie po co eheimowi więcej miejsca w kuble skoro ten litr mniej ceramiki i tak będzie lepszy od większej ilości ceramiki w fluvalu.

yaro niezbyt to rozumiem czemu mniej ceramiki ma być lepsze niz więcej

pozatym dyskusja o przepływach tez się troche mija z celem przynajmniej w mojej wizji filtracji gdzie kubeł jako biolog to czy bedzie miał 200 litrów przepływu w ta czy w tamtą to bez różnicy no chyba ze te pare litów jakoś znacząco wpływa na cyrkulacje w akwa