Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z uzupełnieniem obsady. Obecnie w akwa 375l pływa 5szt demasoni i 5szt acei. Co zaproponujecie do tych rybek, czy mogę dodać jeszcze jakieś pseudotropheusy??

Pozdrawiam

Opublikowano

Pomysł jest Labidochromis sp. hongi, Pseudotropheus msobo, Labidochromis caeruleus choć te rybki mogą być za bardzo gnębione. Narazie tyle przychodzi mi do głowy. Nie mam pewności co do połączenia acei z red-red'ami, bo obie ryby preferują wyższe partie akwarium.

Opublikowano

Caeruleus odpada, bo ma zupełnie inną dietę. Musisz dobrać coś, co ma w diecie choć w przewadze pokarmy roślinne. Msobo mógłby ciekawie wyglądać, ale ciężko go dostać... Hongi - pasuje bardziej, niż Yellow, ale on też lubi troszkę skorupiaczków :wink:

Opublikowano

Jak to jest tak naprawdę z Msobo? W opisach jest napisane,że jest to ryba łagodna lecz wyróżnia się większym terytorializmem od innych ryb, wg. mnie jedno wyklucza drugie.

Czy obsada Hongi, Demasoni, Acei i jak jakimś cudem zdobędę Msobo nie będzie za duża do akwa 375l?

Opublikowano

Agresja i terytorializm to nie to samo. Terytorializm to raczej jedna z przyczyn agresji. Ryba może być bardzo przywiązna do swojego terytorium, ale ignorować pozostałe ryby poza nim. Podobnie ryba może być agresywna w całym akwarium, a nie meić żadnego rewiru.

Opublikowano

kr3t_wwa, moim zdaniem za duża. Dlaczego? bo masz Acei, jeden z większych pyszczaków, mocne i nie najmniejsze Hongi, Demasoni-choć małe, to z charakterkiem i do tego chcesz Msobo. Zrezygnowałbym właśnie z tego ostatniego, resztę zostawił.

Opublikowano

A chciałbym dać coś co trochę urozmaici kolorystycznie akwa, bo jak na razie wszystko będzie niebieskie poza pletwami acei i hongi. Jakąś rybkę która nie jest niebieska i da sobie radę z innymi.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

A co sądzicie o Auratusach? Wiem że jest to jedna z najagresywniejszych ryb mbuna. Ale może przy innych silnych charakterach będzie dobrze?

Proszę wybijcie mi to z głowy jak ma być coś nie tak później, bo się napalę i kupię.