Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

Chciałbym założyć swoje pierwsze malawi. Sporo na ten temat czytałem ale mam jeszcze pare pytań. Ma to być akw. profilowane 240l z pokrywa standart 2x30w. W akwarium będą pływać najprawdopodobniej: Pseudotropheus saulosi(2 + 5) i Labidochromis caeruleus "yellow"(2 + 8, filtr najprawdopodobniej eheim 2226.

Moje pytania są następujące:

-czy oświetlenie jest na początek wystarczające?

-czy ten filtr sobie poradzi z całym akwa?

-jakie tło strukturalne kupić? (bo są takie drogie po 200 i takie po 60 ktore bedzie ladniejsze?)

-jaki zastosować wkład do niego filtra? (ceramike?)

-jakie wybrać podłożę?(piasek kwarcowy czy dolomit?)

-a jakie najlepiej skały?

-może ktoś poleci jeszcze jakieś inne zestawienie pyszczakow?

-czy z tymi pyszczakami można chodować jakac pojedyncza krewetke filtrującą np. Atya Gobonensis

-albo moze raka marmurkowego?

Z góry dzięki

Opublikowano

- eheim wystarczy. z tego co pamietam ma 9 litrow pojemnosci wiec spoko (a gdzie mech.?)

- swietlowki - tobie sie ma podobac, rybom i nam to obojetne, dobierz swietlowki ktore tobie odpowiadaja

-tlo strukturalne - jak wyzej

-uzyj zwyklej najtanszej ceramiki

-podloze - piasek aczkolwiek maglujemy tez teraz temat zwirku w poscie obok :evil:

-skaly - jakie chcesz - to zalezy od tla, barwy podloza

-obsada- nie znam sie :lol:

-krewetke mozesz dac nastepnie wlaczyc stoper i podac czas na forum :D

-rak w malawi ?

Opublikowano

Moim zdaniem jedna świetlówka z odbłyśnikiem wystarczy, nie potrzeba dwóch.

Kubełek myślę, że wystarczy. Wypełnij go ceramiką i będzie dobrze. Ale to i tak nie zwalnia Ciebie z kupna filtra wew, bez tego nie da rady.

Tła strukturalne kupne mi się nie podobają, no chyba że BTN, ale one nie są ani za 200, a tym bardziej zza 60zł :mrgreen: dlatego albo robiłbym sam, albo dał brystol czarny.

Jako podłoże dałbym piasek, ale zwykły, budowlany, może być np z castoramy.

Skały jakie chcesz, jest tego trochę do wyboru - wapień, serpentynit, piaskowiec o różnych kolorach, łupek itd.

Żadnych raków, krewetek i innych takich bym nie dawał, było otym na forum, użyj opcji "szukaj" :wink:

Obsada średnio mi się podoba, raczej poszedłbym albop w stronę Caeruleusa, albo Saulosi (dietowo). Do Caeruleusa jakąś Afrę, może Chisumulae, a do Saulosi dałbym pewnie Rdzawe :D

Opublikowano

Wielkie dzieki za tak szybka odp.

-A jakis konkretny filtr wewnetrzny polecicie?(mam taki aqua szut junior 500 ale chyba za slaby)

-a zamiast yellow dal bym do saulosi rdzawe to ile ich najlepiej?

-i gdzie mozna dostac takie fajne skaly? (jaki kolor do piachu)?

Opublikowano

skaly mozesz dostac w skladach ogrodniczych badz w firmach gdzie robia zielence... za 4 piwa masz u nich pol auta :)

rdzawe i saulosi = piekne polaczenie, daj po 10 mlodziezy i czekaj co wyrosnie.a pozniej bedziemy redukowac :wink:

a szucik zdecydowanie za maly..szukaj cos ok 1000 l/h...

Opublikowano

Filtr wew musi mieć minimum 1000l/h przepływu. Może to być fluval 4+ po tuningu, może to być pompa AquaMdica PF1000, może któryś z modeli Weipro.

Jajk dasz Saulosi i Rdzawe, to po max 8 sztuk. A skały wszędzie - sam wykop :mrgreen: może być też centrum ogrodnicze, żwirownia itd.

Opublikowano

i raczej kup sobie proste akwarium nie profilowane. Profilowane są śliczne i fajne na początku a potem zaczynają denerwować. Zaczynałem od profilowanej 112 i nigdy więcej giętych szyb :evil:

Opublikowano

ja nie dawałbym rdzawych (mam od ponad dwóch lat, uważam je za wyjątkowo mało efektowne, a próbowałem wielu opcji oświetlenia) ani yellow (bedzie za zółto w opcji z saulosi); co do tła - zwróć uwagę wyłącznie na strukturę (i oczywiście na materiały z jakich jest wykonane), kolor przestanie się liczyć jak tło zarośnie glonem; pozdr 8)

Opublikowano
ja nie dawałbym rdzawych (mam od ponad dwóch lat, uważam je za wyjątkowo mało efektowne, a próbowałem wielu opcji oświetlenia)
Czytałem na innym forum ze ktos właśnie miał rdzawe i sie kiepsko prezentowaly i kupil swietlowki Narva oceanic nature i prezentowaly sie kapitalnie. A czemu profilowane akwa zaczynaja denerwowac? mialem 3 lata 180l profil ogólne i nie bylo tak zle
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witajcie moi drodzy za 2 miesiące przychodzi moje nowe akwarium 200x80x70 wiec pora na dobór obsady. Mam nadzieje ze znajdą się jacyś specjalisci ktorzy cos podpowiedzą w tym temacie. Wybór padł jak w temacie na non mbuna a konkretnie na : Placidochromis sp. "blue otter"   (wyjadacz) Lethrinops albus ( grzebacz ) Copadichromis borleyi „Mbenji” ( lub ewentualnie Copadichromis sp. „virginalis gold”)  (toniowiec) Labidochromis caeruleus („yellow”) (skalniak)   Otopharynx tetrastigma * podoba mi się również Otopharynox Lithobates Black Orange Dorsal tylko nie pasuje mi za bardzo do obsady, duzo w internecie sprzecznych informacji choćby dotyczących temperamentu czy terytorializmu. Załozenie bylo takie zeby zbiornik był maksymalnie reprezentatywny z jak najwieksza iloscia wybarwionych samców. Tu pojawia się wazne pytanie w przypadku zaproponowanej obsady na ile samców i samic moge sabie pozwolić ??  Starałem się dobrać obsadę spokojną o podobnych upodobaniach pokarmowych i różnych upodobaniach terytorialnych ( jak na akwarium oczywiscie ) i róznym zachowaniem.  Czy powyzsza obsada ma sens czy moje załozenia nie są błędne  ???
    • U mnie lek na płochliwość to przerybienie lub dodanie non-mbuny która u mnie nigdy nie była płochliwa. W momencie kiedy mbuna ciągle przestraszona siedziała pochowana to non-mbuna jak gdyby nigdy nic ciągle pływała po całym akwa, pod lustrem wody i przy miejscu karmienia zwłaszcza jak ktos podchodził do akwa to od razu kotłowanina przy przedniej szybie w miejscu karmienia. W ten sposób mbuna uczy się od non-mbuny takiego zachowania i płochliwość ustępuje.
    • I oczywiście data ważności testów zachowana
    • Zmierzyłam powtórnie, test na azotany wytrząsałam przez 1min, wyniki takie same, NO3 nadal pomiędzy 1 a 5.
    • Jeśli możesz to zrób też pomiar na wodzie z innych źródeł - kranica, mineralna, z innego akwarium, etc. i porównaj, jeśli wszystkie wyjdą podobnie, to albo źle testujesz albo test wadliwy.  Sprawdź też datę ważności na dnie pudełka. Nie wiem jak z innymi, ale u JBL przeterminowane testy są tylko do wyrzucenia. 
    • @Tomasz78 może tak jak mówisz była to trefna partia. Na forum więcej osób się skarżyło na ten test więc zdecydowałem się zakupić po prostu Zooleka.
    • Trafiłeś na jakąś wadliwą partię. U mnie test NO3 spisuje się bardzo dobrze pod warunkiem że stosuję się do starej instrukcji, czyli wstrząsanie 1 minuta. Pomiar wody w akwa przed podmianką 30, woda z kranu 1-3, także logika tu jest, dodatkowo wspomagam się testem salifert i wyniki są takie same. Można się tylko domyślać co JBL odpie...lił z ta nową instrukcją, może starzy pracownicy co ten test wymyślili odeszli/zostali zwolnieni... nowi pracownicy pojęcia niemają co robią... trudno stwierdzić co tu się stało. Nie może Ci się wydawać, żeby pomiar był dokładny musi być dokładnie 1 minuta silnego wstrząsania, nastepnie czekasz 10 minut do całkowitego rozwinięcia koloru.
    • Czyli kucie i wylewka sprawa jasna w takim razie  a stelaż z suporexu  8 czy 12 i na to blat ma sens ? Bo widziałem w necie kilka takich zdjęć ale nie znam nikogo osobiście żeby podejrzeć i zobaczyć jak to wygląda w praktyce z otwarciami na kable, rury od filtra itd
    • Ja miałem trzy razy taką sytuację, która za każdym razem trwała od tygodnia do dwóch. - pierwsza - przyczyną tak jak u @hilux był wyjazd wakacyjny, - druga - przyczyną było polowanie siatką na kilka określonych ryb, - trzecia (najśmieszniejsza) - zwykle ubieram się w jakieś stonowane kolory, założyłem pomarańczową koszulkę do biegania i poszedłem nakarmić ryby  Myślałem, że się pozabijają o skały! Przez tydzień tak reagowały na podejście do zbiornika.  @Maciek 1205 Nie podałeś nigdzie informacji jak długo ryby pływają u Ciebie?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.