Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

Chciałbym założyć swoje pierwsze malawi. Sporo na ten temat czytałem ale mam jeszcze pare pytań. Ma to być akw. profilowane 240l z pokrywa standart 2x30w. W akwarium będą pływać najprawdopodobniej: Pseudotropheus saulosi(2 + 5) i Labidochromis caeruleus "yellow"(2 + 8, filtr najprawdopodobniej eheim 2226.

Moje pytania są następujące:

-czy oświetlenie jest na początek wystarczające?

-czy ten filtr sobie poradzi z całym akwa?

-jakie tło strukturalne kupić? (bo są takie drogie po 200 i takie po 60 ktore bedzie ladniejsze?)

-jaki zastosować wkład do niego filtra? (ceramike?)

-jakie wybrać podłożę?(piasek kwarcowy czy dolomit?)

-a jakie najlepiej skały?

-może ktoś poleci jeszcze jakieś inne zestawienie pyszczakow?

-czy z tymi pyszczakami można chodować jakac pojedyncza krewetke filtrującą np. Atya Gobonensis

-albo moze raka marmurkowego?

Z góry dzięki

Opublikowano

- eheim wystarczy. z tego co pamietam ma 9 litrow pojemnosci wiec spoko (a gdzie mech.?)

- swietlowki - tobie sie ma podobac, rybom i nam to obojetne, dobierz swietlowki ktore tobie odpowiadaja

-tlo strukturalne - jak wyzej

-uzyj zwyklej najtanszej ceramiki

-podloze - piasek aczkolwiek maglujemy tez teraz temat zwirku w poscie obok :evil:

-skaly - jakie chcesz - to zalezy od tla, barwy podloza

-obsada- nie znam sie :lol:

-krewetke mozesz dac nastepnie wlaczyc stoper i podac czas na forum :D

-rak w malawi ?

Opublikowano

Moim zdaniem jedna świetlówka z odbłyśnikiem wystarczy, nie potrzeba dwóch.

Kubełek myślę, że wystarczy. Wypełnij go ceramiką i będzie dobrze. Ale to i tak nie zwalnia Ciebie z kupna filtra wew, bez tego nie da rady.

Tła strukturalne kupne mi się nie podobają, no chyba że BTN, ale one nie są ani za 200, a tym bardziej zza 60zł :mrgreen: dlatego albo robiłbym sam, albo dał brystol czarny.

Jako podłoże dałbym piasek, ale zwykły, budowlany, może być np z castoramy.

Skały jakie chcesz, jest tego trochę do wyboru - wapień, serpentynit, piaskowiec o różnych kolorach, łupek itd.

Żadnych raków, krewetek i innych takich bym nie dawał, było otym na forum, użyj opcji "szukaj" :wink:

Obsada średnio mi się podoba, raczej poszedłbym albop w stronę Caeruleusa, albo Saulosi (dietowo). Do Caeruleusa jakąś Afrę, może Chisumulae, a do Saulosi dałbym pewnie Rdzawe :D

Opublikowano

Wielkie dzieki za tak szybka odp.

-A jakis konkretny filtr wewnetrzny polecicie?(mam taki aqua szut junior 500 ale chyba za slaby)

-a zamiast yellow dal bym do saulosi rdzawe to ile ich najlepiej?

-i gdzie mozna dostac takie fajne skaly? (jaki kolor do piachu)?

Opublikowano

skaly mozesz dostac w skladach ogrodniczych badz w firmach gdzie robia zielence... za 4 piwa masz u nich pol auta :)

rdzawe i saulosi = piekne polaczenie, daj po 10 mlodziezy i czekaj co wyrosnie.a pozniej bedziemy redukowac :wink:

a szucik zdecydowanie za maly..szukaj cos ok 1000 l/h...

Opublikowano

Filtr wew musi mieć minimum 1000l/h przepływu. Może to być fluval 4+ po tuningu, może to być pompa AquaMdica PF1000, może któryś z modeli Weipro.

Jajk dasz Saulosi i Rdzawe, to po max 8 sztuk. A skały wszędzie - sam wykop :mrgreen: może być też centrum ogrodnicze, żwirownia itd.

Opublikowano

i raczej kup sobie proste akwarium nie profilowane. Profilowane są śliczne i fajne na początku a potem zaczynają denerwować. Zaczynałem od profilowanej 112 i nigdy więcej giętych szyb :evil:

Opublikowano

ja nie dawałbym rdzawych (mam od ponad dwóch lat, uważam je za wyjątkowo mało efektowne, a próbowałem wielu opcji oświetlenia) ani yellow (bedzie za zółto w opcji z saulosi); co do tła - zwróć uwagę wyłącznie na strukturę (i oczywiście na materiały z jakich jest wykonane), kolor przestanie się liczyć jak tło zarośnie glonem; pozdr 8)

Opublikowano
ja nie dawałbym rdzawych (mam od ponad dwóch lat, uważam je za wyjątkowo mało efektowne, a próbowałem wielu opcji oświetlenia)
Czytałem na innym forum ze ktos właśnie miał rdzawe i sie kiepsko prezentowaly i kupil swietlowki Narva oceanic nature i prezentowaly sie kapitalnie. A czemu profilowane akwa zaczynaja denerwowac? mialem 3 lata 180l profil ogólne i nie bylo tak zle
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.