Skocz do zawartości

ALBINO AULONOCARA EUREKA zjadają ikre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wydaje mi się że tak. potrzebujesz jednej mutacji która powoduje pojawianie się osobnika albinotycznego. Prawdopodobieństwo spontanicznego pojawienia się albinosa = 1/20 000. jak już masz tego jednego to krzyżujesz go z normalną rybą i masz potomstwo które ma jeden allel recesywny albinotyczny. Teraz wystarczy to potomstwo skrzyżować się między sobą i statystycznie jedna na cztery rybki wyjdzie Ci albino.

edit: tak pomyślałem i wychodzi na to że jest droga na skróty, wystarczy zakłócić metabolizm tyrozyny i wtedy barwnik nie bedzie się wytwarzał - zwierze pozostanie białe. Zaznaczam że nie wiem czy da się to zrobić i że wszystko co napisałem odnosi się do ssaków - u ryb sądzę jest podobnie ale pewności nie mam

Opublikowano

Jak oni to robią to wiedza tylko oni ;) i jest to objęte tajemnicą ... można gdybać co z czym w jakim celu ale tak naprawdę nawet aulonki fire fish czy rubin red są odmianami nietrwałymi i z ryb czerwonych i pięknych wychodzą szare i wcale nie przypominające rodziców. Albino eureka + albino eureka wcale nie musi dawać albino eureki a może nie dawać nic. Poza tym uzyskanie albinosa ( to nie to samo co odmiana oparta na albinosie )to dopiero połowa sukcesu jak zrobić żeby ten rybek był albino i był identyczny (ten sam rysunek i kolory itp ) z rodzicami bo mogą mu po nich pozostać tylko czerwone oczy ;). Nie jestem genetykiem ale przez chów wsobny chciałem uzyskać czarnego bojownika, walczyłem chyba z 3 lata uzyskałem kilka pokoleń i ... te ostatnie do czarnych miały jeszcze daleko i to tylko niektóre rybki ( nadal wśród młodych były i mleczne i niebieskie ) ale za to słabe i chorowite ... to nie jest taka prosta sprawa i w genetykę trzeba sie jednak mocno wgłębić a do tego mieć ogromne zaplecze badawcze. Dlatego też tworzenie odmian zostawmy naszym żołtym braciom a od tych czarnych kupujmy naturalne rybki ;)

Opublikowano

No tak myślałem, że proste to to nie jest, tym bardziej mnie dziwi, że są na to środki i jest to opłacalne, „Produkcje welonka” jeszcze mogę zrozumieć, ale wymyślanie jakiś dziwolongów u pyszczaków, gdzie jest tyle naturalnych odmian barwnych i gatunków... Chyba gdzieniegdzie jest za dużo niewykorzystanych zasobów ludzkich

Opublikowano

pyszczaki są piękne ale zazwyczaj gdy znajdują się w dobrych warunkach i często gdy stają się starsze ... aulonki są w młodości umiarkowanie ładne więc je chłopaki podrasowali i na szprycowane hormonami lub innym koksem wysyłają tysiącami do europy i kolorowe jak motyle sztuczniaki idą jak świeże bułeczki

Opublikowano
No tak myślałem, że proste to to nie jest, tym bardziej mnie dziwi, że są na to środki i jest to opłacalne,

jak raz opracowali patent to potem powielają z małymi modyfikacjami i leci, a jak leci to tłuka w tysiącach sztuk i się opłaca