Skocz do zawartości

ALBINO AULONOCARA EUREKA zjadają ikre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM czy albino sie rozmnażają ??? U mnie w akwa mam Aulonocare Eureka Albino podchodzą do tarła ale za każdym razem zjadają ikre czy to normalne ??? Nie inkubują odrazu po tarle samice nie mają ikry w pyskach

akwa 300 l 5 sztuk eureka albino

Opublikowano

Jak stare są twoje ryby czy już długo trwa ta sytuacja ? Wśród pysków zdarzają się złe matki i pożerają ikrę nieraz na gorąco w czasie tarła ... to nie jest cecha gatunkowa. Twory sztuczne takie jak twoje ryby to jednak inna bajka, nie jest powiedziane, ze ich rodzice nie były rybami zupełnie innymi, zabiegi żółtych braci powodują ze np z a.rubin red wychodzą czarne ryby a z calico całe czerwone ... to taka loteryjka. Może być tak ze u twoich albino nie dochodzi do zapłodnienia ikry i dlatego jest jako bezużyteczna zjadana ... tego jednak nie wiem na pewno choć gdy będzie to trwało u ciebie ciągle to najprawdopodobniej gatunek jest bezpłodny a rybki w tysiącach pozyskuje się od reproduktorów trzymanych w zamkniętych hodowlach w Azji.

Opublikowano

Tak jak hari pisze, jezeli to młode ryby to mogą się jeszcze uczyć inkubacji, stare juz to powinny umieć.

Niestety dlatego jestem za trzymaniem odmian ktore występuja w środowisku naturalnym aby obserwować ich ciekawe zachowania.

Opublikowano

Ryby sztuczne są też interesujące ale bardzo rzadko dają wartościowe potomstwo, dlatego w akwarium ozdobnym jak najbardziej można je posiadać ale już w akwarium w którym chcemy uzyskiwać potomstwo to trochę bez sensu. Moje sztuczne spr rubin red są fajne i praktycznie zachowują się podobnie jak inne pysie Fxx czy nawet F1. W związku z tym że nie polecam wychowywać potomstwa to nawet lepiej ze eureki potencjalnie są bezpłodne. Tylko rybki z natury są inne i pozostało w nich wiele z czasów wolności. Nawet gdy są wychowywane w stawach pół naturalnych to mają zachowania zbliżone do ryb z bajora.

Opublikowano

nie mówię że nie są ciekawe - po to tymi małymi zółtymi rączkami tak eksperymentują aby się podobały, ale niekiedy wychodzą fajne a niekiedy jakieś potworki.

Opublikowano

Skoro już tak potoczył się wątek – ostatnio często widuje w akwarystykach w akwariach zwanych ”pyszczak mix” ryby z czerwonymi oczami, najczęściej jakieś wersje albino, ale nie tylko. Wszystkie te rybki to efekt wątpliwych experymentów?

Opublikowano

Czerwone oczy to wskazówka że ryba wywodzi się odmiany albinotycznej, a w naturze albinotyczne są tylko rybki w konkretnym gatunku i rzadko. Tak wiec te wynalazki są rybami sztucznymi.

Opublikowano

najprościej przez selekcje i chów wsobny. Dodatkowo można zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się mutacji poprzez stosowanie różnych środków. To co jest na linku to albinos. Albinosy są homozygotami recesywnymi więc jak masz dwa to mnożąc je między sobą zawsze uzyskasz potomstwo albino.