slawek gorol Opublikowano 30 Września 2008 #11 Opublikowano 30 Września 2008 zrobilem dzis testy wody problem w tym ze nie mam 2 karteczek zeby porownac kolory !! i to wazne bo GH i KH.... (czy ktos wie jak mozna zdobyc te kolory? bo nie bede kupowal 2 raz testow :/ ) gh nie jest waznym testem..mozesz go wcale nie robic... a skala kolorystyczna zalezy od producenta.(np.zoolek i jbl ma KH zolte) znalazlem chwilke i zrobilem NO2 NO3 i PH NO2 i NO3 wyszlo to najnizej skali czyli 0-1 PH niestety bardzo wysokie ! i jestem tym zdziwiony PH 8,2 (okolo) ph prawidlowe , a no2 i no3 =0 to znaczy ze kubel nie jest jeszcze dojrzaly i nitryfikacja sie nie rozwinela..zreszta po 5 dniach nie miala na to szans..lejesz jakis nitrivec albo dajesz bactozym dla przyspieszenia ?
freelanc3r Opublikowano 30 Września 2008 Autor #12 Opublikowano 30 Września 2008 jedyne co dalem to do kubla biologa wlalem 2 opakowania czegos takiego http://www.allegro.pl/item449058737_jbl ... iltra.html oraz do akwa wlalem SAFE WATER z tym PH to dobrze jak jest dobre bo sie balem ze juz za wysokie a co z tym KH? mam testy kropelkowe JBL ale jezeli to az tak strasznie nie jest wazne to dobrze by bylo najwyzej niech ktos kto ma takie same testy powie jaki kolor powinnien byc
lebovski Opublikowano 30 Września 2008 #13 Opublikowano 30 Września 2008 gratuluję pomysłu. ja sam planuję coś podobnego, w nowobudowanym domu w jednej ze ścian salonu zostawiłem otwór o wymiarach 200x60cm, grubość ściany 24cm, no i zastanawiam się jak z oświetleniem tzn. nie chciałbym instalować pokrywy, bo myślę o szybie która będzie miała ww. wymiary otworu no i wtedy pokrywa tam się nie zmieści. z drugiej strony ten 24 centymetrowy nawis ściany bedzie mi nieźle zacieniał... no nie wiem; cóż, najprawdopodobniej bedzie to jakaś samoróbka włanego projektu montowana bezpośrednio na ścianie, a to wszystko nie wcześniej niż przełom 2009/2010 (na razie same ściany stoją ) pozdr 8)
slawek gorol Opublikowano 1 Października 2008 #14 Opublikowano 1 Października 2008 a co z tym KH? najwyzej niech ktos kto ma takie same testy powie jaki kolor powinnien byc pisalem Ci wyzej ze w tescie KH Jbl'a dazysz do uzyskania koloru zoltego(taki cos pomarancz,nie czysto zolty,ale zauwazysz ta nagla przemiane). wkraplasz po jednej, mieszasz i zas wkraplasz.. ta kropla ktora zabarwi ci roztwor na zolto bedzie wyznacznikiem w stopniach niemieckich. czyli jak ta 12 kropla ci zabarwila to masz KH=12. btw jbl nie daje skali barwnej do ww testu,ale jest instrukcja
freelanc3r Opublikowano 6 Października 2008 Autor #15 Opublikowano 6 Października 2008 niedawno zrobiem test KH ciezko mi okreslic dokladnie kiedy zrobil sie zolto-pomaranczowy kolor ale wydaje mi sie ze kolo 14... dodatkowo zakupilem Bactozym, czy to przyspiesza proces? jutro nowe foteczki z roslinnoscia i swiatelkiem
slawek gorol Opublikowano 6 Października 2008 #16 Opublikowano 6 Października 2008 kh=14=great bactozym to szczepy bakterii, cos a'la nitrivec tylko ze w kapsulkach. ja wlasnie na bactozymie startowalem wszystkie akwaria ...
freelanc3r Opublikowano 6 Października 2008 Autor #17 Opublikowano 6 Października 2008 dobra ! czyli paramety mam ok? ph - 8,2 kh - 14 gh - miezyc? ile dac tych tabletek? zgodnie z instrukcja czy wrzucic wiecej?
slawek gorol Opublikowano 7 Października 2008 #18 Opublikowano 7 Października 2008 gh mozesz odpuscic. wrzuc tyle ile w instrukcji :roll:
freelanc3r Opublikowano 9 Października 2008 Autor #19 Opublikowano 9 Października 2008 witam ponownie robilem dzis testy NO2 i NO3 i czegos nie rozumiem... wyniki uzyskalem takie: NO2 - 0,1 mg/L NO3 - 1 mg/L nie wiem jak wy to przeliczacie na pkt ale wg tabelki to NO2 juz nie jest na samym poczatku a NO3 jest 2 od poczatku (testy JBL kropelkowe) dodatkowo wkoncu posadzilem roslinki oraz zamontowalem swiatlo i..... zalamalem sie przez felerny zasilacz chyba mi sie swietlowki popsuly nie wiem ale swieca sie tylko blisko trzonkow oraz jak sa wylaczone widac (okolo 3cm od poczatku swietlowki) takie ciemniejsze przebarwienie.... jestem zalamany !
slawek gorol Opublikowano 9 Października 2008 #20 Opublikowano 9 Października 2008 to juz dobrze..no2 kubelek zaczyna zamieniac w no3.. wiec cierpliwosci... z dnia na dzien bedzie lepiej
Rekomendowane odpowiedzi