wasyl Opublikowano 26 Września 2008 #1 Opublikowano 26 Września 2008 Witam wszystkich .To moje pierwsze malawi 180x50x50 i proszę o pomoc w obsadzie .Mam Maylandia estherae red blue i nie wiem co można do nich jeszcze wpuścić.Dzięki za pomoc.
mutra Opublikowano 26 Września 2008 #2 Opublikowano 26 Września 2008 poszukaj sobie czegoś co Ci się podoba i wrzuć na forum. zwyczajowym uzupełnieniem jest jakiś Melanochromis - ładnie układa się w kwestii poziomów z redami
sision Opublikowano 26 Września 2008 #3 Opublikowano 26 Września 2008 Będę Ciebie namawiał na max 4 gatunki, a więcej ryb w poszczególnych haremach. Jeśli masz już RB, dałbym coś ciemnego, np Maingano, a może jakiegoś Elongatusa. Spróbowałbym z Daktari.
slawek gorol Opublikowano 26 Września 2008 #5 Opublikowano 26 Września 2008 pewnie ze rdzawe moga byc... ladne sa
sision Opublikowano 26 Września 2008 #6 Opublikowano 26 Września 2008 Ale Rdzawe i RB będą się zlewać, ja bym ich nie łączył, poza tym RB to silna ryba w przeciwieństwie do Rdzawego. Jak ktoś ma dostać, to najczęściej Rdzawy. Moim zdaniem RB jest dla niego za silny.
wasyl Opublikowano 26 Września 2008 Autor #7 Opublikowano 26 Września 2008 Sision, pisząc więcej ryb w haremie, to ile sztuk miałeś namyśli?
sision Opublikowano 26 Września 2008 #8 Opublikowano 26 Września 2008 Przy 4 gatunkach możesz myśleć o 6, max 7 sztukach. 30 ryb na cały zbiornik bym na pewno nie przekraczał, bo jak dorosną, to będzie problem.
wasyl Opublikowano 26 Września 2008 Autor #9 Opublikowano 26 Września 2008 A ile samców radzisz np:u RB. Bo z tego co czytałem to są dosyć agresywne i najlepiej mieć jednego samca.
sision Opublikowano 26 Września 2008 #10 Opublikowano 26 Września 2008 Ostatnio na ten temat była dyskusja. Ciężko jest określiś jakąś konkretną ilość, bo u każdego ryby zachowają się inaczej. Mowa była nawet o układach typu 5+5. Powiem tak - kup ryby i potem zobaczysz. Mogę Ci tylko od siebie dodać, że u mnie dwa samce RB żyły w zgodzie, ale ten drugi nie był tak piękny, jak dominant. Zdecydowałem się go oddać, bo miałem przerybienie. Od tego czasu samie, który został, już nie jest taki ładny.
Rekomendowane odpowiedzi