Skocz do zawartości

200x50x50 - 2x58W T8, czy 2x80W T5??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupuje pokrywe do takiego zbiornika i mam do wyboru oświetlenie 2x58W T8 lub 2x80W T5? Co byscie radzili, bo do dzisiaj musze podjąć decyzje, a nie bardzo wiem co bedzie nardziej odpowiednie. Czy 2x80W w T5 w akwarium w ktorym nie bedzie roslin to nie za dużo? Z gory dziekuje za pomoc

Opublikowano
Trochę dużo ale ja bym się zdecydował na T5. Najlepiej by było 2x54W IMO

Niestety do wyboru mam tylko 2x58 T8 i 2x80 T5. Dla mnie ten wybor jest pozbawiony logiki, bo lepiej byloby odwrotnie, czyli mniejsza moc lamp nowszych, dajacych jasniejsze swiatlo

Opublikowano
dokładnie tak jak mówisz, bezsensowny wybór. ja bym zrezygnował z takiej pokrywy ale jak nie masz wyjścia to weź T5

No zdaje sie, ze wyjscia nie ma bo w ofercie jest tylko to o czym pisalem. A dlaczego zatem T5? Co Twoim zdaniem za tym przemawia?

Opublikowano
wyjscia nie ma bo w ofercie jest tylko to o czym pisalem
Nasz klient nasz pan :mrgreen: zadzwoń, napisz, bądź upierdliwy. Zmienić zapłonnik i świetlówke to żaden problem. Dlaczego T5? Bo miałem oba rodzaje świetlówek u siebie i różnica jest wyraźna na korzyść T5. Ja bym wybrał T5 głównie ze względu na mały rozmiar i wagę oraz duży strumień świetlny.
Opublikowano

A ja ze względu na wysokośc zbiornika wziąłbym T8-ki .

Spokojnie wystarcza do tego zbiornika, chyba ,ze zamierzasz kiedys posadzic jakieś rośliny przy zmianie biotopu to T5 .

Na korzysc T8 :

- nizszy koszt zakupu

- nizsze koszty eksploatacji ( oszczedzasz prawie na energię dla pracy kubełka i wewnętrznego)

- równomiernie rozłozone oswietlenie co w przypadku T5 54W ( w razie jak bys chiał zamienic te 80W ) nie jest za bardzo mozliwe bo jest za krótka i bedziesz miał niedoswietlone boki .