Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Właśnie mam zamiar skompletować obsadę do 200 l i niestety natrafiłem na standardowy problem- co wybrać?

Podobają mi się aulonki, np jacobfreibergi, stuartgranti lub baenschi jednak nie wiem czy mogę je mieć u siebie (100x40x50)?

Jeśli to by nie wypaliło to może msobo lub Copadichromis borleyi?

Bo do duetu saulosi + sprengerae jakoś nie jestem przekonany...

A więc- pomożecie? :D

Opublikowano

Dla Aulon troszku przy krotkie akwa :/. Podejscie za to masz dobre , plus dla Ciebie.

Mimo ze obsada msobo jest juz tak samo obcykana jak rdzawy czy saulosi, to z wybranych przez Ciebie gatunkow - najlepsza opcja.

Na aulonki tez przyjdzie czas.. w wiekszym, nastepnym akwa :wink:

Opublikowano

dla Copadichromisa to zdecydowanie za małe akwa dla niego to tak 150 cm dł to min, to kawał ryby rośnie a i porozrabiać moze

Aulonki nie sa wykluczone choć akwa nie jest za duże i umieszczenie w nim aulonek bedzie dośc mocno obwarowane czyli

- najmniejsze gatunki

- najspokojniejsze gatunki

co wyklucza jacobki ze wzgledu na agresję a stuartgranti może urosnąć w zalezności od odmiany

Z małych aulonek co by mogły w takim akwa być to wymieniona przez Ciebie baenschi lub np hueseri z tych łatwiej dostępnych

ale w takim akwa to na dłuższą metę tylko jeden samiec z gatunku da radę a jak wiesz samice są mało atrakcyjne wiec to akwa za dekoracyjne nie bedzie - mbuna w tym akwa da zdecydowanie lepszy efekt wizualny

Równiez trzymanie więcej niż jednego gatunku aulonek jest problematyczne z powody łatwości krzyżówk pomiedzy odmianami

Opublikowano

Pogodziłem się z faktem że aulonki muszą poczekać na większe akwarium (swoją drogą zaraz po kupieniu, 200l wydawała się olbrzymem a teraz stwierdzam że miejsca w pokoju mam jeszcze dużo..:P )

Zacząłem się rozglądać za msobo ale trudno je dostać, wszędzie gdzie szukałem trzeba czekać na dostawę, a to min 2 miesiące... Chyba że ktoś wiec gdzie można je dostać od ręki?