Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Rybki wpuściłem niecały miesiąc temu -8 demasoni

Na dzień dzisiejszy zostało sześc .Z początku podrostki jadły trzy razy dziennie w małych porcjach.Zjadały wszystko w krótkim czasie około(2/3 minuty) Na dzień dzisiejszy nie jedzą nic .Ph-idealne NO3,NO2-również.Ryby nie atakują się na wzajem.A dwa martwe pyszczki nie miały żadnych śladów walki na ciele .Z obserwacji wynika ze ryby robiły wrażenie osłabionych.Nie stwierdzam żadnych plam na ciele ani zmian gałek ocznych.Wyglądało to tak jakby zdechły z głodu.W baniaku gdzie obserwowałem dość intensywny ruch w czasie posiłków i poza teraz nastał martwica .Ryby w ogóle się nie kwapią do jakichkolwiek odruchów.Temperatura 27stopni. Pokarm suchy roślinny.Proszę o jakiekolwiek wskazówki i pomoc z góry Wielkie Dzięki.

Opublikowano

jedyne co wiemy to że miałes 8 rybek masz 6 i wiemy z jakiego gatunku.

dobrze by było abyś opisał jakie to jest akwa łacznie z filtracją.

skoro Ph NO2 i NO3 sa takie idealne to miło by było jak byś podał konkretne wartości bo ideał moze być różny.

Od jakiego czasu nic nie jedzą ?

co do przyczyny zgonu czyli z głodu to akurat to jest pewne ze ta diagnoza jest błędna.

Podaj konkretne nazwy pokarmów jakimi karmisz.

Opublikowano

Napisz generalnie cos o zbiorniku (jego filtracji, opisz media filtracyjne, litraz), cala obsade (jest tylko 6 demasoni?), podaj wyniki pomiarow, po 2-3 tygodniach, nawet po miesiacu ryby nie zdechna z glodu - tak o juz jest.

Opublikowano

Akwa 112l filtr wew-eheim aquaball zew-fluval250 substrat pro eheim ph-8 no2-0 no3-20 pokarm dostałem gratisowo przy zakupie w sklepie malawi.N ie robiłem podmiany mody z powodu dobrego no3 proszę o odpowiedzi DZIĘKUJĘ.

Opublikowano

Ja jakiś czas temu tez pisałem że moje rybska pochowane siedzą, ale przeszło im to po czasie. Demasony też mi dwa padły, ale moje dostały łomot od swoich mocniejszych kumpli, eliminacja wewnątrzgatunkowa, u Ciebie jak piszesz nie ma takiej opcji, hmm nie wiem. Poczekaj może bardziej doświadczeni koledzy coś odpowiedzą.

Opublikowano

podmianę wody należy wykonywać ja testy są oki bo jest w niej jeszcze wiele czynników których nie mierzymy

112 l to za mało na damasony

może jednak nawalały nieraz po prostu są to obrazenia wewnetrzne których nie widac na pierwszy rzut oka

Po jakim czasie od wpuszczenia do akwa ci padły ?

Opublikowano

kolejny przykład - świetnego doradztwa doboru ryb w zoologu, kolejny również przykład wzięcia sobie tego do głowy co staramy się wszystkim tu wpajać. Mnie ciekawi jeszcze to czy nie było tak że do akwarium wlano wodę, dodano nitrivec i wpuszczono ryby - wszystko w przeciagu chwili?

Dlaczego właściciele takich akwarii nie zadadzą pytań wcześniej, nie poczytają tylko po zgonach ryb szukaja pomocy, zostanie dla mnie zawsze zagadką.

potem słyszę że akwarystyka jest taka trudna, dobrze ze ryby są takie tanie to można je wymieniać.

Moje pytania:

Czy akwarium masz dojrzałe? Ile czasu dojrzewało przed wpuszczeniem ryb?

Jeżeli to nie jest problemem to jest nim na pewno wielkość zbiornika.

Demasonki lubią sobie poszaleć w takiej klatce raczej jest to niemożliwe.

Karmisz je tylko jednym pokarmem? Który dostałeś w zoologu? Ciekawe po ilu dniach miał byś dosyć codziennego spożywania tego samego posiłku, dzień w dzień i nie palnął byś czołem o blat? Rybska też potrzebują urozmaiconego posiłku.

Opublikowano

yaro - głóny problem to ludzie pracujący w zoologach

kupujący tam ida myślać iż otrzymają pomoc i wskazówki a tymczasem dostają kit który im sie wciska a skutki są takie jakie są

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby która mnie dopadła w Czerwcu zaczęło się przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca Sierpnia nie ruszałem się właściwie z Łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.