Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako posiadacz Msobo pozwolę sobie zabrać głos w tym wątku :wink:

Mam swoje Msobo od "maluchów", więc widziałem, jak się wybarwiają. To, co pokazują Twoje zdjęcia, to kopletnie inna ryba (mówię dalej o kolorach). Zwłaszcza ten drugi samiec (zdominowany?). Do tego, co zauważył już Hari, faktycznie kształt jest nieco inny, choć ja osobiście tak bardzo tych różnic nie widzę.

Moim zdaniem to nie są Msobo :D

Opublikowano

Mi się też wydaje ze nie jest to msobo a skoro nie msobo to chyba dipek ... samice są bardziej pomarańczowe niż te które widziałem ale po pierwsze role odgrywa światło po drugie warunki w jakich ryba się znajduje. Samce Msobo które widziałem ( a widziałem tylko dorosle ) byly bardziej podłóżne niż twój krepy samczyk. Szczerze mówiąc to zdominowana ryba najbardziej przypomina mi mojego zdominowanego samca saulosi ;). Poczekaj jeszcze trochę i myśle że wyjdzie szydło z worka. A tak na marginesie, skąd brałeś ryby że masz aż tak wielką niepewność ?

Opublikowano

Ryby brałem od Rafała z Aquapetu, a on je kupil od jakiegos niemca albo innego czecha, bo on tak zbiera rózne ciekawostki. Kupił je jako mbembe deep, ale jak zaczely się wybarwiac to jakos stracil pewność. Ja postanowiłem zaryzykowac i wziąć je mimo wszystko, i nie żałuje, bo jest o czym pogadać, nad czym sie po zastanawiac i tp :)

kot.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeżeli pozwolicie odgrzeję temat.

Od pewnego czasu postanowiłem że podstawowym gatunkiem w moim akwa będzie L. sp.mbamba i jestem żywotnie zainteresowany wszelkimi opiniami o tej rybie :) .

I tu mam pytanie do Ciebie starykocie .

Jakie masz zdanie o tej rybie po kilku miesiącach hodowli ?

-zachowanie względem swojego gatunku i obcych

- wygląd ( uroda) dorosłych samic

-wymagania co do wystroju akwa

Po prostu wszystko co Ci się nasuwa w temacie :) .

Przepraszam za tak obcesowe wywołanie do tablicy :wink: , ale wydaje mi się to lepsze niż ukrywanie doświadczeń na priv .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ryby brałem od Rafała z Aquapetu, a on je kupil od jakiegos niemca albo innego czecha, bo on tak zbiera rózne ciekawostki. Kupił je jako mbembe deep, ale jak zaczely się wybarwiac to jakos stracil pewność. Ja postanowiłem zaryzykowac i wziąć je mimo wszystko, i nie żałuje, bo jest o czym pogadać, nad czym sie po zastanawiac i tp :)

kot.

Ten sklep w Gdańsku jeszcze jest?

Jakiś adres ktoś ma?