Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niestety mam akwarium 112l (niestety bo tylko takie). Dojrzewa ono od 3 tygodni. Oczywiście planuję wpuszczenie coś pływającego na następnych dniach - młode saulosi. Więc kieruje pytanie do doświadczonych akwarystów - jaką obsadę (samce/samice) polecalibyście? Myślałem nad 2+5, bądź 2+6 - jak będą wojny słabszego samca odłowie i zostanie odpowiednio 1/5 lub 1/6. Ile maluchów muszę około kupić żeby zostawić z nich taki haremik ?? 12 wystarczy?

Dodam jeszcze, że akwarium posiada nad filtrację - Fluval 204(cały wypełniony ceramika) i Aqua el Turbofilter 1100. Oświetlenie 2xPowerGlo. Z fauny 1 anubias. Dekoracje z łupka filytowego.

W przyszłym roku zamierzam dopiero zakupić 375l, ale jest to niepewne, więc proszę o obsadę tylko do tego akwarium a nie np. jak rybki podrosną to kupisz większe akwa itp. :) Z góry dzięki za wszelakie odpowiedzi :):D

Opublikowano

jaką rybkę dać już sobie odpowiedziałeś, kup 12 szt to powinieneś trafić, zastanów się tylko co zrobisz z nadwymiarową ilością ryb.

Opublikowano

Mam akwa w szkole - 2m długości - o ,,nadmiarowe" rybki się nie martwie :) yaro a jaki stosunek płci proponujesz 2+6 czy coś innego?

Opublikowano

wszystko ok i sie akwa fajnie zpowiada jaki stosunek płci to już razcej retoryka bo to wyjdzie w praniu są zwolennicy 3 samców co się nieraz i udaje ... przez dłuższy lub krótszy czas z dwoma też różnie bywa tego naprawdę nie da się przewidzieć w 100%

Ryby i tak bedziesz miał młode będą się docierać i będziesz widział co i jak pzry dobrych wiatrach to jak za rok faktycznie 375 l postawisz to przez rok moze i trzy samce utrzymasz

Opublikowano

Witam.

Miałam również 112l. Teraz obok dojzewa 375L. :D

Trzymałam Sauloski w proporcjach 3+4. Może dla wielu expertów to proporcja nie do przyjęcia, ale u mnie sie udało. Doczekałam się ok. 20stki potomstwa. Moim zdaniem wszystko zalezy od ukształtowania dna baniaczka.

Kiedy zapewnisz odpowiednią liczbę kryjowek to będzie OK.

Osobiscie polecam 2+4\5. Taki uklad prawie zawsze sie sprawdza, to oczywiscie zalezy od temperamentu rybek. :)

Pozdrawiam i powodzenia.

Opublikowano

Osobiscie polecam 2+4\5. Taki uklad prawie zawsze sie sprawdza, to oczywiscie zalezy od temperamentu rybek. :)

No popatrz a tutaj słyszymy że właśnie się nie sprawdza :)

prędzej 3 niż 2 samce, natomiast w takim akwarium 112l to nie za wiele jest tego dna.

Póki młode są to i można w takim akwarium utrzymać dwa czy nawet trzy samce ale po tym jak dojrzeją to wątpię aby było ich więcej niż jeden.

Poza tym że udało Ci się utrzymać 20 szt potomstwa to raczej nie swiadczy o zbyt dużym doświadczeniu z tymi rybami.

Po jednej inkubacji ma się mniej więcej tyle, zakładając że były młode to taki wynik można osiągnąć po trzech inkubacjach co przy pysiach nie jest jakimś astronomicznym wynikiem.

Nie mam nic przeciw udzielaniu się na forum "nowych " akwarystów stażem, ale raczej nie powinni czegoś doradzać, szczególnie gdy nie jest to poparte troszkę większym doświadczeniem niż sukces odchowania 20 szt. potomstwa.

Opublikowano

hm:-)hm:-) :lol:

w dalszym ciągu podtrzymuję , że dwa samce do takiego baniaka to dobra ilość:-)W moim starym akwa 112 litrów początkowo tylko dwa samce były wybarwione ale nie minęlo z dwa miesiące i trzeci obrał swój rewir, wybarwił się.Każdy z nich miał swój rewir, nie raz toczyły z soba walki ale to nie wygladalo groznie, przewaznie dochodzilo do starc kiedy zblizalo sie tarcie.Rybki dostalam jako mlodziez 5 samcow ale postanowilam oddac 2.Nie odlawialam inkubujacych samic, poniewaz nie zalezalo mi na wiekszej ilosci rybek., Ogolnie kazda z samic kilka razy byla inkubujaca.Rybek pewnie byloby wiecej gdybym je odlawiala.Te ,ktore przezyly nie zostaly zjedzone :-)oddalam do sklepu.Poza tym, to w zbiorniku 112 litrowym mozna zrobic pare dobrch kryjowek.W moim mialam 15 kg lupka i mialam sporo kryjowek.Poza tym padlo pytanie o obsade w 112 lczyli dokladnie podobny problem mialam rok temu, moje roczne doswiadczenie z pysiami pozwolilo mi wyrazic swoja opinie,przeczytalam mase artykulow pism,i nie wiem czemu dostaje czape od experta z basenem w domu. :lol::lol::lol::lol: ,

Opublikowano
nie wiem czemu dostaje czape od experta z basenem w domu. :lol: :lol: :lol: :lol: ,
widzisz, bo to co uważasz za obieranie rewirów to tak naprawde trzymanie kruchego rozejmu w ramach "kontrolowanego" przerybienia

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.