Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mianowicie poradźcie mi proszę czy założenie prefiltra narurowego na tetre tec 700 ma sens?
Nie ma sensu, ten filtr ma zbyt słaby przepływ i nie uciągnie dodatkowego obciążenia.
Opublikowano

A czy do 160l jest potrzeba zakładania pompy alpha czy mozna jakąś tańszą?

Jakbym teraz zakładał akwarium i nie miałbym filtracji to bez zastanowienia robiłbym narurowca, ale jak posiadam już filtry to kolejne 400zł na samą popmpe mija się z celem, a bardzo mi zalezy na pozbyciu sie gratów z akwarium.

Oczywiście chodzi mi o pompy energooszczędne.

Gość pemergency
Opublikowano
A czy do 160l jest potrzeba zakładania pompy alpha czy mozna jakąś tańszą?

Jakbym teraz zakładał akwarium i nie miałbym filtracji to bez zastanowienia robiłbym narurowca, ale jak posiadam już filtry to kolejne 400zł na samą popmpe mija się z celem, a bardzo mi zalezy na pozbyciu sie gratów z akwarium.

Oczywiście chodzi mi o pompy energooszczędne.

Nie wiem jakiego masz mechanika?

Może daj jakaś pompę do środka baniaka żeby pchała wodę do narurowca? z tańszych rozsądnych to aquael circulator 2000, jest dość mała i powinna dać radę z dwoma równolegle połączonymi korpusami.

Podłączasz wąż pod wylot z głowicy, drugi koniec do równolegle połączonych korpusów, a za korpusami do kubła, z kubła powrót do baniaka. Jak zostawisz włączony wirnik w kuble to powinno być całkiem przyzwoicie z przepływem. Jak nie chcesz używać pompy w kuble to najrozsądniej byłoby ją wyłączyć, a wirnik wyciągnąć żeby nie tłumił przepływu.

Opublikowano

Obecny mechanik to Aquael turbo 1200.

Jednak zastanawiam sie nad zmianą do 2000 cyrkulatora, choc obecna też daje radę.

Głownie w narurowcach podoba mi się bardzo mała ilość sprzętu w akwarium, a rozwiązanie z pompa w środku, plus pewnie jakiś falownik i tak naprawdę zamieniam siekierkę na kijek.

Gość pemergency
Opublikowano
Obecny mechanik to Aquael turbo 1200.

Jednak zastanawiam sie nad zmianą do 2000 cyrkulatora, choc obecna też daje radę.

Głownie w narurowcach podoba mi się bardzo mała ilość sprzętu w akwarium, a rozwiązanie z pompa w środku, plus pewnie jakiś falownik i tak naprawdę zamieniam siekierkę na kijek.

To niestety do narurowca, potrzebna będzie konkretna pompa, sam miałem podpięte korpusy do kubła, ale słabo się to sprawdzało jeśli chodzi o filtrację mechaniczną. Jak tylko sznurki się mocniej zapchały to pompka ledwo sikała. Skończyło się na zakupie konkretnej pompy NJ6000 (alfa 2 jakoś mi nie leżała).

Opublikowano
Jakbym teraz zakładał akwarium i nie miałbym filtracji to bez zastanowienia robiłbym narurowca, ale jak posiadam już filtry to kolejne 400zł na samą popmpe mija się z celem,

To kup chinola i używaj jako mechanika, lub do niego zamontuj prefiltr narurowy.Taki zestaw w 160l powinien dać radę.

FILTR ZEW. Z LAMPĄ UV 9W HW-303B 1400l/h + WKŁADY (4302895103) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/43/02/89/51/4302895103@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@43/02/89/51@@AMEPARAM@@4302895103

Opublikowano

Pemer to też zależy od wystroju i cyrkulacji. Jak będzie dużo kamieni które ją blokują to pewnie że klocki będą zalegać. Ustawienie cyrkulacji to indywidualna sprawa i IMHO najtrudniejsza, wystarczy że jakiś "górnik" usypie górkę i cały misterny plan w ...... :)

Gość pemergency
Opublikowano
Pemer to też zależy od wystroju i cyrkulacji. Jak będzie dużo kamieni które ją blokują to pewnie że klocki będą zalegać. Ustawienie cyrkulacji to indywidualna sprawa i IMHO najtrudniejsza, wystarczy że jakiś "górnik" usypie górkę i cały misterny plan w ...... :)

chodzi mi raczej o to, że ledwo się woda wylewała na powrocie, tak jakby miał przepływ 400l/h