Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje rybcie po dość szybkiej aklimatyzacji po zarybieniu zbiornika poczuły się chyba bardzo dobrze w nowym miejscu i przystąpiły do intensywnych prac budowlanych. Na dnie mam piasek kwarcowy, który z wielką pasją największe maingano przekopują po swojemu. W sumie to nie jest wielki problem, bo dno zrobiło się bardzo naturalne, ale w szale kopania pyśki dokopują się do styropianu, który mało elegancko wygląda odsłonięty. I tutaj pytanko - czy ingerowanie w prace budowlane i rozwalanie pyśkom ich misternych wykopów nie będzie wpływać na ich dobre samopoczucie (w końcu nikt by nie chciał, żeby mu co 2 dni do domu wjeżdżał buldożer :) )?

Opublikowano

byleby nie przestawiac elementów stałych czyli skał itd to piasek można ruszać, ja praktycznie co tydzień przy podmianach to niwelowałem teren bo głupio wygląda jak z jednej strony jest sterta piachu a z drugiej golutko i przynajmniej miały zajecie na nastepny tydzień

Opublikowano

podczepie sie do tematu : moje ryby prawie wogole nie kopia...no moze w tydzien sa w stanie usypac gorke 4-6cm,ale to tylko maingano jak im sie zachce....

saulosi i rdzawe sa jakies leniwe...

moze to byc spowodowane przerybieniem baniaka ? ( jestesmy przed redukcja :D ) ?

pozdro :wink:

Opublikowano

albo przekarmianiem Sławek... coś takiego zauważyłem przy poprzedniej obsadzie... :wink:

jak były dość "najedzone" i/lub było przed podmianą (NO3 pod 30) to tylko "wisiały leniwie", a po jednodniowej przerwie w karmieniu prace budowlane ruszały :P

choć nie mówię że to musiało być wyłączną przyczyną...

Opublikowano

przekarmione nie sa ...dostaja jesc rano o 7 i wieczorem o 17. nie zeby wisialy w powietrzu, plywaja, bija sie, tylko nie kopia. no3 mam max.20 przed podmianka :D jeszcze nie widzialem zeby np saulosi kopal :| moze spowodowane jest to moja nieobecnoscia w domu ?

Opublikowano

Właśnie przed chwilą, przy okazji podmianki i odmulania (rodzina nie była specjalnie szczęśliwa, że robię to "przy niedzieli" :) ), zdemolowałem nieco place budowy na dnie i tutaj taka ciekawostka (choć może to normalne, a ja jeszcze mało widziałem :) ) - największy samiec maingano, który usypał sobie wielką górkę i wytrwale kopał nawet w styropianie, jak zobaczył, że ma równy plac, to dostał szału. Najpierw zaczął gonić inne maingano, potem dostało się najmniejszym sztukom saulosi, a teraz, co jest najśmieszniejsze, atakuje przednią szybę, jak tylko do niej podejdę. Jednym słowem - nagrabiłem sobie u niego na poważnie :)