mutra Opublikowano 13 Września 2008 #1 Opublikowano 13 Września 2008 W poszukiwaniu kamieni do akwarium trafiłem do składu budowlanego, a tam zobaczyłem taki oto materiał : http://www.mine.wroc.pl/Kd/html/k-150.html Co o tym sądzicie zamiast piasku? Granulacja w sumie dowolna a dodatkowo będzie trzymać GH i pH :]
docia Opublikowano 13 Września 2008 #2 Opublikowano 13 Września 2008 imho mi sie niepodoba strasznie biały a w dodatku to nie piasek , do tego nie wiem jaka ma strukture wydaje mi sie ze to poprostu kruszonka tego obok na fotce zwirku, zapewne dosc ostre krawedzie bo watpie zeby były okragłe to moze zniechecic do kopania pyski , juz byl katowany taki temat / do tego cena ostra 150 zł za 50 kilo jakie akwa zakladasz ?
mutra Opublikowano 13 Września 2008 Autor #3 Opublikowano 13 Września 2008 ehhh, 150 to nie cena tylko numer katalogowy. granulacja (jak jest zresztą opisane) od. 0-0,2 czyli praktycznie taka jak w piasku kwarcowym. W dotyku niczym sie nie różni od bardzo drobnego żwirku
docia Opublikowano 13 Września 2008 #4 Opublikowano 13 Września 2008 co do ceny to sorki widac omyłka wielka :oops: a co do tego grysiku to niebardzo jakos mi podpada pod gust , bardziej był bym za tym katalog produktów: nr kat. 100-a drobny piasek kwarcowy OFC jezeli chodzi o podloze do malawi , grys jakos mnie nie przekonuje , piasek/zwirek to jest cos
mars Opublikowano 13 Września 2008 #5 Opublikowano 13 Września 2008 granulacja od. 0-0,2 czyli praktycznie taka jak w piasku kwarcowym. W dotyku niczym sie nie różni od bardzo drobnego żwirku ale taka granulacja to praktycznie pył jak mąka, i moze to nie być w akwa najlepsze bo przy odmulaniu łatwo bedziesz zasysał taki pył o problemach z wypłukaniem tego nie wspominająć, moze być problem z klarownościa wody bo jak ryby zaczna kopać to bedzie się toto unosić przy okazji bedą to zasysać filtry Normalny piasek taki plażowy czy też budowlany ma granulacje około 1 mm i jesli miałbym cos brać to bym brał granulację 0,5 - 1 mm i jedli ta granulacja jest "przyjemna" w dotyku to mozna by było z tym spróbować bo kolor to juz inna kwestia
mutra Opublikowano 14 Września 2008 Autor #6 Opublikowano 14 Września 2008 kolorem sie nie przejmuje, bo akwarium bedzie słabo oświetlone - za słabo żeby białe podłoże sprawiało duże problemy
slawek gorol Opublikowano 14 Września 2008 #7 Opublikowano 14 Września 2008 IHMO rewelacja przy okazji bedzie stabilne PH i KH rewelka...
makok Opublikowano 14 Września 2008 #8 Opublikowano 14 Września 2008 IMHO za białe... nawet przy słabym oświetleniu, ale to już temat o gustach, więc bierz w okolicach 1mm
mutra Opublikowano 14 Września 2008 Autor #9 Opublikowano 14 Września 2008 no z tą białością to też nie jest tak do końca jak widać na zdjęciu. to jest bardziej kość słoniowa niż biel
mars Opublikowano 14 Września 2008 #10 Opublikowano 14 Września 2008 no z tą białością to też nie jest tak do końca jak widać na zdjęciu. to jest bardziej kość słoniowa niż biel a dwa to po paru miechach i tak się pobrudzi i ściemnieje
Rekomendowane odpowiedzi