Skocz do zawartości

Cykl nie chce ruszyć...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A jak wpuszczę pyśki to zdechną

Wychodząc z takiego założenia nigdy ryb nie wpuścisz ;) . Dlaczego zakładasz, że będą problemy :?: Wpuścisz zapewne młode ryby, które nie wytworzą wystarczającej ilości zanieczyszczeń, żeby pojawiły się problemy. Poza tym musisz wykorzystać fakt, że w Twoim akwarium pojawiły się Sławkowe bakterie. Jak za długo przetrzymasz je bez pożywienia (zanieczyszczeń), to zabieg ten będzie całkowicie bezsensowny. Wpuszczaj ryby i to szybko :) .

Opublikowano

za Mateuszem, 100% poparcia, akwarium już meczysz długo treaz dostałaś "Sławkowe" gówienka :wink: i bakterje wiec aby nie zamrnować szansy to lej nitrivec zgodnie z zaleceniami producenta i wpuszczaj na dniach ryby

Opublikowano

dwa tygodnie temu zalałem nowy zbiornik... i wrzuciłem 1 mrozonkę (jakieś robaczki) i wlałem butlę nitrivecu (bo miałem akurat)

zastosowałem podobny zabieg ultra szybkiego dojrzewania jak ty...

tydzień temu wpuściłem ryby (27szt) i wrzuciłem w 3 ponczochach keramzyt (przyszłe wypełnienie biologa)

ani razu nie zmierzyłem parametrów, bo akurat nie zdążyłem kupić testów

wyjechałem na tydzień (tylko dwa razy teściowa przyszła podkarmić młodziaki)

wróciłem przedwczoraj - zmierzyłem jakimiś badziewiastymi testami paskowymi, których nie lubię i które imho kłamią

wyszło że mam NO2 ... nawet nie wiem - ale ze trzecia podziałka

leniwie poszedłem na zakupy

przyszedłem, zjadłem obiad i zobiłem podmianę 30% wężem z kranu

założyłem nową gąbkę na mechaniczny (nawet niedojrzałą)

przesypałem kerwmazyt do donicy (nawet nie docelowej) - bo wkurzały mnie pończochy

dzisiaj dodałem rosliny

i to wszytko na przestrzeni 2 tygodni... także proszę Cię - wlej wreszcie te ryby i przestań panikować

fakt że musiał to być drugi zbiornik żebym poszedł po rozum do głowy i nie oglądał pustej "kostki wody" przez 2 miesiące... ale jakoś poszło

znowu jutro wyjeżdżam na tydzień i założę się że do mojego powrotu nikt nawet poproszony nie zamoczy tych paskowych testów żebym panikował na wyjeździe :P

DO WSZYSTKICH NOWICJUSZY: nie próbujcie tak robić w domu, jeśli nie macie skąd wziąć wody z innego akwa!