Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  JoHnY_D napisał(a):
...ja mam już miesiąc i ani razu nie czyściłem bo glon jakoś nie chce tam rosnąć.

No to naprawde długo... jeszcze w takim razie wsystko przed tobą.

Cytat
kwestia ustabilizowania parametrów w zbiorniku...

dokładnie... jeśli masz miesiąc baniak to kwestia stabilizowania parametrów. Biorąc pod uwage iż masz jeden filtr tak naprawde nie wiadomo jak to sie potoczy.

Cytat
no i każdy kto trochę bawił się w akwarystykę roślinna wie że zdrowe rośliny to brak glonów:) u mnie akurat rośliny pięknie bujają:)

My się bawimy w malawi :mrgreen: Zdrowe roślinki owszem ale nie 3, a parenaście jak nie więcej gdyż eliminują NO3 naprzykład.

Także mam zdrowe roślinki i piękne zdrowe glony.

Zebyś nie odebrał tego jako atak czasem.. poprostu ta argumentacja do mnie nijak przemawia.

Opublikowano

Hmm, cóż JoHnY_D widzę że jednak nie bardzo rozumiesz o co mi chodzi.

Masz prawo do prywatnych opinii, najlepiej jednak wypowiadając takowe, poprzeć je sprawdzonymi argumentami - chociażby dla tego, że czyta to wiele osób, które wyrabiają sobie na ich podstawie opinię. Podajesz fakty których po prostu nie sprawdziłeś. Opierasz swoje zdanie na kilku fotach widzianych w necie.

Dyskusja na temat kamienie czy CR przypomina tą o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą - nie jest moim celem rozstrzyganie tego sporu a jedynie zwrócenie uwagi na to że jedno nie musi ustępować drugiemu.

Ty tyle na ten temat. EOT

Opublikowano
  cezarix napisał(a):
Podajesz fakty których po prostu nie sprawdziłeś. Opierasz swoje zdanie na kilku fotach widzianych w necie.
Wyjaśnij proszę to szerzej... Bo wydaje mi się, że nie podawałem żadnych faktów a wyłącznie określiłem własne zdanie na temat tego czy podoba mi się nowe tło z cr.

PS - Regulamin forum zabrania poruszania wątków religijnych więc myślę, ze nie powinieneś poruszać tematu wyższości jednych świąt nad drugimi... :D <żarcik> :twisted:

PS2 - czester ile mi dajesz czasu na "rewolucję w baniaku"?? I zaznacz po czym ją poznam? Atak glonów i sinic? Nagłe śnięcia ryb? :twisted:

Opublikowano
  JoHnY_D napisał(a):
Jak dla mnie to tła z cr wcale nie tworzą głębii anie nie dają żadnej naturalności

Wiem że to Twoja opinia, ale na jakiej podstawie tak twierdzisz przecież żadnego nie widziałeś

JoHnY_D napisał(a):
Poza tym zajmują połowę objętości zbiornika.

A to to już nie wiem skąd wziąłeś

JoHnY_D napisał(a):
Byłoby sto razy naturalniej a co za tym idzie lepiej dla ryb

Hmm ... pytałeś ich o to

JoHnY_D napisał(a):
Widziałeś kiedyś podobną skałę :?:

A Ty widziałeś kiedyś dno malawi, lub jego skalne urwiska i jesteś pewnien że nie można znaleźć tam podobnego kształtu ?? Ale zwałowiska serpentynitu są za to wszędzie.

Jeszcze raz żeby było jasne, nie twierdzę że wszystkie tła z CR są piękne, ale nie wmawiaj mi że tła z kamieni są lepsze bo ... są z kamieni.

Dobra miało być EOT, a ja tu popisuję jeszcze :)

Opublikowano
  JoHnY_D napisał(a):
Jak dla mnie to tła z cr wcale nie tworzą głębii anie nie dają żadnej naturalności
  cezarix napisał(a):
Wiem że to Twoja opinia, ale na jakiej podstawie tak twierdzisz przecież żadnego nie widziałeś
Widziałem na zdjeciach i oczywiście moja opinia odnosiła się tylko i wyłącznie do nich.

JoHnY_D napisał(a):
Poza tym zajmują połowę objętości zbiornika.
  cezarix napisał(a):
A to to już nie wiem skąd wziąłeś
Również ze zdjęć. Wyraźnie na nich widać, że takie tło jest odsunięte od tylnej szyby o min 10 cm. Oczywiście to tylko "metaforataka" aby zhiperbolizować to, że czarna folia zajmuje znacznie miej miejsca (a właściwie to wcale) niż styropian w baniaku. Może ktoś chciałby porównać teoretycznie objętość styropianu z objętością kamieni?
  JoHnY_D napisał(a):
Byłoby sto razy naturalniej a co za tym idzie lepiej dla ryb
  cezarix napisał(a):
Hmm ... pytałeś ich o to
Nie bardzo zatem rozumiem co chcesz zatem osiągnąć odtwarzając "skalną półkę" w swoim baniaku? Oczywiście, że rybom to nie robi różnicy, chyba że tym z odłowu to może poczują się bardziej jak w domu :twisted: ale jeśli zakładamy że mamy w domu ryby z jeziora Malawi i chcemy odtworzyć przynajmniej w małym stopniu naturalny biotop to uważam że kamieniami łatwiej to osiągnąć...

JoHnY_D napisał(a):
Widziałeś kiedyś podobną skałę :?:
  cezarix napisał(a):
A Ty widziałeś kiedyś dno malawi, lub jego skalne urwiska i jesteś pewnien że nie można znaleźć tam podobnego kształtu ?? Ale zwałowiska serpentynitu są za to wszędzie.
A Ty widziałeś? Bo ja jak najbardziej :roll: szkoda że nie na żywo ale tylko na zdjęciach lub na filmach ale to zawsze jakieś wyobrażenie :lol:
  cezarix napisał(a):
Jeszcze raz żeby było jasne, nie twierdzę że wszystkie tła z CR są piękne, ale nie wmawiaj mi że tła z kamieni są lepsze bo ... są z kamieni.
Mogę stwierdzić podobnie: Jeszcze raz żeby było jasne, nie twierdzę że wszystkie tła z CR są brzydkie, ale nie wmawiaj mi że tła ze styropianu są lepsze bo ... są ze styropianu.
Opublikowano

ehh no i moim zdaniem bezsensowna gadka...

przecież akwa nigdy nie odda 100% jeziora i to jest chyba jasne,. tak wiec proszę Was nie kłóćmy sie o szczegóły. co do wystroju akwa, to i tak każdy zrobi jak mu sie spodoba,bo ile osob tyle opinii i tyle gustów, wiec wg mnie tez nie ma sensu rozmawiać co czyim zdaniem jest lepsze i wykłócać sie o to...

pzdr:)

Opublikowano
  Cytat
przecież akwa nigdy nie odda 100% jeziora

100% nie, ale 99% tak. Przykład mogą być akwa z tłem btn :twisted:

Cytat
Poniżej już w pełni ukończone tło. czeka tylko do wyschnięcia :) mi się podoba

Mi się nie podoba.