Skocz do zawartości

Pierwsza podmiana wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój baniak elegancko sobie doszedł do dobrych parametrów (szczegóły w wątku "Moja woda"), rybki pływają sobie szczęśliwe i wiecznie głodne (mam wrażenie, że maingano rosną z dnia na dzień ;-) ). Kiedy powiniennem zrobić pierwszą podmianę wody? Do tej pory nie robiłem żadych podmian na etapie dojrzewania akwa. W tej chwili NO2=0, NO3=20, NH3=0, GH=17, KH=8, Ph=7,8. NO2 "wyzerowało" się 4 dni temu. Podmieniać już teraz, czy może poczekać jeszcze parę dni na ostateczne ustabilizowanie zbiornika?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
zgadzam sie z kolega to jest wlasnie to co tydzien podmiana wody nie inaczej. :wink:

A ile tej wody podmieniac co tydzien? Czy lac wode z kranu, czy powinna troche odstac? Pozdrawiam

Opublikowano
ok 25 % wody.

:

i tutaj się Sławku troszkę nie zgodzę - podmian nie powinno sioę również traktować "sztampowo" wszyscy i wszędzie aby wymieniali tak samo.

Generalnie podmiany powinny być w miarę jak najmniejsze nawet 10%, dlatego aby nie zmieniać drastycznie parametrów - przed i po podmaince - w przypadku NO3=20 nie jest to jakis strasznie wysoki parametr ktory wymógł by na mnie podmianę większej ilości wody, przy odmulaniu dna wylejemy mniej więcej 10-15% wody i przez kolejny tydzień będzie naprawdę spokojnie i bez wahań parametrów.

Opublikowano

Yaro zgadzam sie z Toba.. masz racje..

ja pisze o swoim doswiadczeniu, gdzie przy wieeelkim przerybieniu zbiornika po tygodniu po podmiance no3 mam 25-50....(skala sery + facet = daltonizm :lol: ). zlewam ok 30 litrow wody pozniej waz i dolewanie i no3 leci na leb.

nieraz podmienialem tez wiecej (ok 40%) np. przed dwutygodniowym wyjazdem i powiem ze nie zauwazylem jakiegos spadku kondycji ryb- wrecz przeciwnie - po powrocie pani saulosi inkubowala :) ...

przy ustabilizowanym cyklu azotowym nie sadze zeby te 10% wody mialo jakies wieksze znaczenie , a jesli nasz kolega ma w kranie wode "dobra do malawi"(nie tak jak ja kh=4) to tym bardziej upieram sie przy tym co wyzej powiedzialem .

to tylko moje zdanie poparte moim doswiadczeniem i mozesz sie z nim nie zgodzic.

pozdro :D

Opublikowano

ja również podnieniam systematycznie co sobotę 30 l wody, poprzez odmulanie dna zbiornika, reszte uzupelniam kranowa i nie mam skokow,poczekaj jeszcze do pelnego tygoddnia i zrob test wtedy podmień max.20%